De ce simtim uneori nevoia sa ne incetinim vietile

Pe masura ce tehnologia avanseaza din ce in ce mai repede, multi dintre noi simt un imbold interior care le spune sa o lase mai moale, pentru ca ritmul actual nu este ceea ce au nevoie.

Uneori simtim nevoia sa ne izolam si sa detasam de tot ce ne inconjoara, sa uitam de probleme si cautam linistea interioara pe care am pierdut-o cu mult timp in urma.

Nevoia de a sta singur cu gandurile tale nu e ceva nou. Este o tehnica pe care unii ganditori au dus-o la rang de arta. Faimosul Blaise Pascal spunea ca “toata nefericirea oamenilor vine dintr-un singur motiv: acestia nu pot sta singuri, in liniste, in camera lor“.

Amiralul Richard E. Byrd a emis la randul sau o idee foarte interesanta, dupa ce a petrecut aproape 5 luni singur, in Antarctica, la temperaturi de minus 70 grade. El spunea ca “jumatate din confuzia care domneste in lume se datoreaza faptului ca nu stim de cat de putine avem nevoie“.

Sau, asa cum spune o vorba japoneza: “Nu fa neaparat ceva. Doar stai acolo!“. (“Don’t just do something. Sit there.”)

Ati putea spunea ca zilele in care traia Pascal si chiar vremurile Amiralului Byrd erau mult mai linistite decat zilele contemporane. Asa si este, conform estimarilor oamenilor de stiinta, volumul de informatii pe care lumea le colecteaza in timp ce cititi acest articol, este de 5 ori mai mare decat volumul de informatii existent in Biblioteca Nationala a SUA (Library of Congress).

Oricine ar avea acces la aceste informatii (colectate in 3-4 minute) ar stii mai multe decat a aflat Shakespeare toata viata lui.

Viteza cu care suntem bombardati din toate partile cu informatii este atat de mare, incat, cercetatorii sustin ca, in medie, e nevoie de 25 de minute ca sa ne revenim dupa o convorbire telefonica. Si totusi, niciodata nu avem atata timp la dispozitie deoarece, in medie, la fiecare 11 minute apare o noua intrerupere.

giphy

Consecinta este ca, in ritmul acesta, nu mai reusim niciodata sa ne conectam la propriile vieti.

Si cu cat mai multe informatii primim, cu atat mai putin timp avem la dispozitie pentru a le procesa. Probabil ca cel important lucru pe care tehnologia nu ni-l furnizeaza este exact modul in care putem profita la maximum si benefic de tehnologie.

Cu alte cuvinte, abilitatea de a acumula informatii, care pe vremuri era cruciala, a devenit in prezent mult mai putin importanta decat abilitatea de a jongla printre informatii.

Ni se intampla uneori sa avem sentimentul ca ne aflam in fata unui tablou foarte zgomots si aglomerat cu actiuni care se desfasoara cu viteza in fata ochilor nostri. Doar daca reusim sa facem doi pasi inapoi si sa ramanem nemiscati, incepem sa realizam ca tabloul la care ne uitam de fapt e chiar viata noastra. Si de-abia atunci reusim sa intelegem care e de fapt rostul vietii si cumva sa cuprindem imaginea de ansamblu, cu toate implicatiile ei.

Ni se pare greu de crezut si consideram o exagerare faptul ca persoanele care simt cel mai des nevoia sa stabileasca niste limite clare in utilizarea tehnologiei, sunt exact cei care o creaza. Acesti inovatori, care practic au facut sa fie posibila viteza cu care ne traim astazi vietile, sunt totodata si cei mai constienti de nevoia de a o lasa mai moale.

In Silicon Valley de exemplu, exista acest asa numit “Sabat al internetului”, care are loc in fiecare saptamana si care consta in inchiderea calculatoarelor de vineri pana luni dimineata. Din ce in ce mai multi adepti simt nevoia sa isi regaseasca echilibrul de care au nevoie pentru a putea sa o ia luni dimineata de la capat.

Kevin Kelly, unul dintre cei mai pasionati speakeri pe tema noilor tehnologii, a scris ultima dintre cartile lui, care vorbeste despre modul in care tehnologia ne poate ajuta la dezvoltarea potentialului personal, fara a avea un smartphone, un laptop sau un televizor in casa. Mai multe informatii despre discursurile liu Kevin Kelly puteti gasi in inregistrarile Ted Talks (How technology evolves).

Compania Google a lansat la randul ei un program gratuit dedicat angajatilor proprii, prin care ii invata pe acestia cum sa-si dezvolte inteligenta emotionala cu ajutorul meditatiei. Programul se numeste “Search Inside Yourself” (Cauta in interiorul tau) si se deruleaza pe durata a 7 saptamani. Faptul ca Google are grija de mintea propriilor angajati nu mai este de mult o surpriza pentru nimeni. Companiile cu viziune stiu cum sa aiba grija de oamenii din interior, iar asta inseamna mai mult decat bauturi gratuite si bonuri de masa. “Search Inside Yourself” a avut un foarte mare succes, iar continuarea acestui program a fost editarea unei carti apreciata la nivel international, pe care chiar Dalai Lama a mentionat-o intr-unul dintre discursurile sale:

“Cartea inginerului de la Google, Chade-Meng Tan, ne invata ca pentru a evita anumite rezultate, trebuie doar sa schimbi conditiile care ajuta la aparitia acestora. Daca reusesti sa schimbi tiparele obisnuite ale mintii tale, atunci poti sa schimbi si rezultatele care se refera la atitudini si emotie, iar asta te ajuta sa atingi pacea si linistea interioara” – sursa

General Mills, una dintre cele mai mari companii alimentare din lume, a infiintat cate o camera pentru meditatii in fiecare cladire din campusul din Minneapolis. Cel care a adus aceasta schimbare inovatoare este Congressman-ul Tim Ryan, care sustine ca, chiar si in lipsa de alte dovezi, totusi stiinta a demonstrat faptul ca meditatia poate scadea presiunea arteriala, ajuta la intarirea sistemului imunitar si chiar modifica arhitectura creierului uman. Aceste meditatii nu au legatura cu vreo religie sau alt gen de doctrina ci pot fi comparate mai degraba cu o vizita la un centru de sanatate (mentala 🙂 ). Tim Ryan este si autorul unei carti de succes (“A Mindful Nation: How a Simple Practice Can Help Us Reduce Stress, Improve Performance, and Recapture the American Spirit“) pe care a scris-o dupa experienta alegerilor din 2008, cand a simtit nevoia sa practice chiar el un program de meditatie.

In prezent, o treime din companiile din America au programe de “reducere a stresului”, iar numarul lor creste pe zi ce trece. Mai mult de 30% dintre cei inscrisi in programe de acest gen, sustin ca nivelul de stres scade aproape la jumatate dupa o ora de yoga pe saptamana.

Gigantul Intel a experimentat in 2008 un program numit “Quiet Time” on Tuesday morning care a constat in incurajarea a 300 de ingineri si manageri  sa-si opreasca emailurile si telefoanele si sa puna semnul “Nu deranjat” pe usile de la birouri, 4 ore in fiecare marti. Un alt program similar s-a numit “No Email Day” on the Friday si reprezinta  genul  de initiative  care economisesc in America 300 de miliarde pe an, bani care altfel s-ar fi dus pe ingrijiri medicale. Mai mult decat atat, programele pot fi considerate un fel de medicina preventiva, daca luam in considerare faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca “stresul va fi epidemia secolului 21“.

Poate fi putin ciudat sa vedem ca aceasta “antrenare a creierului” – care nu duce nicaieri, concret vorbind –  este luata atat de in serios si dusa la un nivel atat de inalt. Dar adevarul este ca fiecare dintre noi simte uneori nevoia unui moment de pauza, in care sa-si goleasca mintea si sa dea deoparte toata presiunea acumulata in viata de zi cu zi.

Insa problema este ca de fiecare data apare ceva sau cineva care ne scoate din starea de bine in care incercam sa ne afundam, si de multe ori ne face chiar sa ne simtit rusinati pentru ca ne-am permis “sa stam” in timp ce e atata treaba de facut. Din acest motiv, e bine sa ne gasim un loc retras, unde sa nu fim deranjati de cei care nu inteleg de fapt motivatia acestui comportament si unde putem sa ne regasim in liniste cu propriile noastre ganduri.

Dar despre toate acestea intr-un articol viitor.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

Comenteaza cu contul de FB

2 thoughts on “De ce simtim uneori nevoia sa ne incetinim vietile

  1. Datorita IoT nu mai putem discuta despre deconectare totala. Trebuie sa invatam sa convetuim cu tehnologia, sa invatam cum sa o folosim pentru a ne permite sa citim relaxati o carte laumbra pomului din curte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *