De ce sa nu-i spui niciodata copilului tau “Imediat”

Din ciclul “ce-si face omul cu mana lui se cheama lucru manual”, astazi o sa va dau un sfat. Sigur, mie nu-mi place sa dau sfaturi si in general nu sunt in masura sa fac acest lucru, dar exista unele situatii exceptionale in care ma risc sa o fac si pe asta. Pentru voi o fac, caci daca aveti copii mici sau foarte mici atunci mai aveti o sansa sa va salvati 🙂 .

Vine un moment, nu stiu, undeva in jurul varstei de 2 ani cand cel mic incepe sa ceara chestii. “Mami apa”, “Mami papa”, “Mami in sus si Mami in jos”. La inceput o face pentru ca are nevoie insa dintr-un anumit punct incolo, poate dupa 4-5 ani incepe sa-i placa. De ce sa-si ia singur apa cand poate sa i-o dea mami? Sau de ce sa-si caute singur jucaria cand poate sa o caute mami? Cred ca stiti la ce ma refer.

Dar la fel de bine cred ca stiti momentul acela in care ai de facut 7 lucruri de-odata, mancarea e pe foc, pisica e pe masa, telefonul suna, tu eventual este la baie, cand… de-odata usa se tranteste de perete si cel mic, vesel ca o floricica te anunta ca “mami, vreau aia”.

– Imediat, ii raspunzi, nestiind ce sa faci mai intai.

Te duci in camera sa-i dai “aia” dar ele este deja in bucatarie strigand “Mami, lapte”.

– Imediat, ii raspunzi pund in graba lucrurile la loc pe raft si alergand spre frigider.

Sau poate, dupa o vreme in care rugamintile nu mai sunt atat de urgente, indraznesti sa te asezi si tu pe un scaun, de unde ti-a propus sa nu te mai ridici 10 minute. Stiu, pare ceva aproape imposibil doar ca, deja ai invatat formula secreta cand apare cel mic cu tot felul de rugaminti: “Imediat puiule, sigur, iti da mami tot ce vrei. Imediat, acum vin”.

Acest “Imediat” este de fapt o capcana care isi va arata coltii peste  cativa ani. Timpul trece, cel mic creste, deja e la scoala si are si el lucruri de facut, are responsabilitati. Si, fara sa-ti dai seama, acum tu esti cea care sta dupa el. In timp ce esti in culmea disperarii pentru ca ai intarziat deja la birou, il strigi sa vina si ce credeti?

– Da mami, vin imediat.

Si trec 15 minute in care nu pare sa se intample nimic.

Sau poate are teme si are nevoie de ajutor, insa tu mai ai si alte lucruri de facut, asa ca vrei sa termini repede.

– Puiule, hai la teme ca trebuie sa plec in 30 de minute.

– Da mami, vin imediat.

– Cand, ca au trecut deja 10 minute.

– Imediat vin mami, imediat.

Sau poate vrei la baie? Doar ca el a intrat primul si are si o carte sau telefonul cu el si nu pare sa se grabeasca? Agitata bati la usa si il rogi sa se grabeasca.

– Ies imediat mami, imediat.

Dar dupa 20 de minute ii spui resemnata:

– Stii ce, nu te mai grabi ca ma duc la vecina!

Inca aveti copiii mici? Atunci nu le spuneti “Imediat”. Spuneti-le orice altceva, dar nu “Imediat”. Credeti-ma, o sa-mi multumiti mai tarziu 🙂 .

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

 melc

Comenteaza cu contul de FB

4 thoughts on “De ce sa nu-i spui niciodata copilului tau “Imediat”

  1. foarte util sfatul, i-am dat share la o prietena care se plangea fix de chestia asta: baietelul ei ii cere mereu sa faca lucruri pe care le poate face si singur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *