Cand si cum spunem “multumesc”?

O prietena a venit in vizita si le-a adus niste jucarii fetelor. I-am multumit pentru cadouri, si cand le-a dat, si cand a plecat si se pare ca de inca cateva ori intre 🙂 .

A doua zi am vorbit la telefon si mi-a zis ca a fost foarte surprinsa ca i-am multumit de cinci ori pentru cadouri. A zis ca rar i se intampla ca lumea sa multumeasca o data, d-apai de cinci ori :).

meseria de parinte.ro

Mi-am dat seama ca fac asta oarecum inconstient, pentru cele mici. Stiu ca cel mai bine invata prin puterea exemplului, asa ca obisnuiesc le arat ce sa faca. Nu cred in puterea “observatiei” si indemnurilor de genul: “spune multumesc“, “cum spui?“, “hei, cum te-am invatat?“.

Efectul acestor indemnuri va fi doar o actiune “impusa” de parinti menita sa-i satisfaca pe acestia, si nu una naturala, venita din interior. Insa daca le arat cum fac eu si daca le mai si explic, sunt sigura ca la un moment dat se va activa ceva in capul lor. Pe principiul spune de 100 de ori ca sa priceapa o data!

In plus, le-am spus si cateva reguli atunci cand spunem “multumesc”:

  • Multumirea sa fie sincera, din suflet si nu un “multumesc” de rutina, spus din obligatie (pentru asa vor parintii 😉 )
  • Vorbiti clar si raspicat, nu mormait. Nu va comportati ca si cum v-ar fi jena sa-i multumiti celuilalt.
  • Multumiti-le celorlalti adaugandu-le si numele. E o dovada de apreciere si de apropiere fata de cel care chiar merita mutlumirile tale.
  • Uitati-va in ochii celui caruia ii multumiti. Ochii sunt fereastra sufletului iar contactul vizual va da o mai multa greutate cuvintelor.
  • Zambiti cand multumiti. Cu toata fata pentru ca altfel multumirile sunt doar vorbe, fara sentimente.

Voi cum procedati ca sa-i invatati pe cei mici si sa va asigurati ca vor folosi asa cum trebui toate invatamintele?

Ca sa fiti la curent in timp real cu toate noutatile de pe blog nu uitati sa va inscrieti la Newsletter.

  • Article By :
    Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama – de Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*