De ce nu cred ca o palma la fund rezolva vreo problema

Sharing is caring:

Am primit un comentariu la articolul “De ce isi bat parintii copiii“, iar raspunsul meu s-a lungit atat de mult incat am decis sa il fac un articol de sine statator.

Eu cred cu tarie, ca o palma la fund nu poate rezolva o problema. Este doar o demonstratie de forta atunci cand rabdarea sau inteligenta au fost epuizate.

Sa motivezi o palma la fund ca fiind spre binele copilului, pentru a-l salva de la alte pericole, cum ar fi bagatul degetelor in priza, este aberant.

Un copil mic nu are ce sa caute cu mainile in priza, se presupune ca e supragheat, deci este in exclusivitate responsabilitatea adultui. Iar o palma la fund nu inseamna supraveghere.

Un copil mai mare, de asemenea, nu are ce sa caute cu degetele in priza, se presupune ca a fost invatat pana atunci despre pericolul care il paste. Daca nu fost invatat despre priza, este doar responsabilitatea adultului. Iar o palma la fund nu va inlocui niciodata o explicatie (care, atentie, e important sa fie pe intelesul copilului).

De multe ori, ce intelegem noi ca adulti prin “explicatie cat se poate de clara”, pentru cei mici nu are niciun sens. Deci daca le spunem ceva dar nu ne asiguram ca au inteles exact ce vrem sa le transmitem, demersul in sine e egal cu zero. Faptul ca nu putem sa ne facem intelesi de cei mici e responsabilitatea noastra, nu a lor.

O palma la fund nu ii educa pe cei mici, nu aduce niciun argument in plus fata de o discutie sau o explicatie.
O palma la fund este doar o demonstratie de forta prin care i se transmite copilului “eu sunt mare, tu esti mic, eu am dreptate, tu nu, faci ce vreau eu altfel ti-o iei”. Iar copilul are doua variante: se supune sau se lupta (mai exista varianta in care fuge, dar aici nu e cazul).

In prima varianta, in care se supune, avem un copil docil, dresat, dar etichetat ca fiind “ascultator” iar in a doua varianta, in care se lupta, avem un copil cu o personalitate puternica, dar etichetat ca fiind “recalcitrant, obraznic, prost crescut”, si caruia “o palma la fund nu ii ajunge”, asa ca incidentul va degenera. Dupa multe repetitii ale scenariului “iti dau o palma pentru ca iti vreau binele”, exista sanse foarte mari ca un copil din a doua varianta sa fie “imblanzit” astfel incat sa ajunga la fel ca unul din prima varianta. Este momentul in care adultii au invins, iar cel mic a renuntat.

O sa ma opresc aici, desi as putea sa scriu toata noaptea pe acest subiect.

Concluzia este ca sub nicio forma nu cred ca o palma la fund ar putea rezolva o problema, altfel decat pe termen scurt, ceea ce este doar in avantajul parintelui.

O metoda de educatie inteligenta, care e adevarat, presupune mai mult efort din partea parintelui, va avea in schimb rezultate pe termen lung, iar avantajul major este al copilului.

Sharing is caring:

Comments

comments

 • Article By :
  Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama – de Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Random Posts

 • De ce unii copii incearca pana reusesc, iar altii renunta din prima?
  Sharing is caring:

  De cate ori ati auzit strigatul furios “nu pot” / “nu o sa reusesc” urmat de hohote de plans neconsolabil? De […]

  Sharing is caring:
 • Va asteptam la “Piua! -Târg pentru copii și părinți liberi”
  Sharing is caring:

  Piua! este primul târg alternativ pentru copii din București. Se intamplă în weekend-ul 24-25 Septembrie, 10:00-20:00, în cea mai creativă […]

  Sharing is caring:
 • Citim în iarbă, în Herăstrău, pe 28 septembrie
  Sharing is caring:

  Duminică, 28 septembrie, vă aştept cu drag la a treia ediţie Citim în iarbă, în Parcul Herăstrau, în zona Roata […]

  Sharing is caring:
 • Mare atentie la tantarul tigru asiatic! Ce trebuie sa facem in cazul in care suntem intepati.
  Sharing is caring:

  Dupa un concediu in care am avut parte de vreme foarte calda, cu temperaturi peste medie, am revenit in tara […]

  Sharing is caring:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*