Despre pedepse

Sentimentele si emotiile nu pot fi oprite, ele pot fi dirijate. Iar sa le ignori inseamna un dezastru.

Trebuie sa ne aducem aminte tot timpul ca in procesul de disciplinare al copilului nu trebuie sa-i facem rau fiintei lui emotionale iar esenta disciplinei este sa gasim alternative efective la aplicarea de pedepse.

Nici un copil nu-si spune dupa ce a fost pedepsit “ o sa devin mai bun,”, “o sa-i ascult pe mami si pe tati”. Din contra, in aceste momente copiii incep sa se urasca pe ei insisi si sa-si urasca parintii. Ei vor sa fie chit. Reaua purtare si pedeapsa nu se anuleaza reciproc, dimpotriva se genereaza si se consolideaza una pe cealalta. Cand pedepsim copiii, de fapt ii infuriem. Coplesiti de furie si de sentimente negative copiii nu se pot concentra.  De aceea in materie de disciplina orice genereaza furie trebuie evitat si orice sporeste increderea in sine si respectul fata de propria persoana trebuie stimulat.

Sa fii parinte presupune un sir nesfarsit de mici incidente si conflicte periodice sau crize neasteptate care pretind o reactie. Reactia nu e lipsita de consecinte pentru ca ea influenteaza, in bine sau in rau, respectul de sine si personalitatea.

Copiii invata ceea ce traiesc!

Orice cuvant care se abate asupra lor lasa o urma!

Copiii infloresc doar daca metodele de crestere a lor sunt pline de iubire si respect!

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

Sharing is Caring!  Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe  Facebook (click aici).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *