De cat timp are nevoie corpul mamei pentru a se reface dupa nastere?

Sa fii gravida si sa nasti un copil este o experienta minunata insa foarte solicitanta pentru corpul mamei. Doctorii si cartile de specialitate insista pe ideea ca dupa nastere o mama va reveni “la normal” dupa aproximativ 6 saptamani, insa exista numeroase studii recente care demonstreaza stiintific ca de fapt e nevoie de o perioada de timp mult mai mare.

refacerea-dupa-nastere

Unul dintre studii a fost realizat de dr. Julie Wray, cercetator la Salford University Anglia, si a constat in intervievarea mai multor femei aflate in diverse momente ale recuperarii de dupa nastere. Pe baza acestei cercetari dr. Wray a concluzionat ca perioada standard de recuperare de sase saptamani este “o fantezie” si ca in general e nevoie de un an intreg pentru ca recuperarea completa a corpului dupa nastere.

In primul rand pentru ca nu e vorba doar de o recuperare fizica ci si de una mentala. Multe mame simt presiunea de a se intoarce la o viata normala foarte repede dupa ce au nascut si cred ca este necesar sa revina in campul muncii mai devreme de 6 saptamani.

Insa dr. Wray sustine ca recuperarea ar trebui sa inceapa inca din spital. Cu generatii in urma, femeile petreceau mai mult timp in maternitate invatand cum sa aiba grija de nou nascutii lor si primind sfaturi referitoare la alaptare.  In prezent, unele femei sunt externate si la 6 ore dupa ce au nascut si se asteapta din partea lor sa stie pur si simplu ce au de facut, spune dr. Wray.

“Cercetarea arata ca e nevoie de servicii post-natale mult mai realiste si mai apropiate de nevoile proaspetelor mame. Femeile simt ca e au nevoie de o perioada mai mare decat 6 saptamani pentru a se recupera dupa nastere si au nevoie de sustinere si ajutor pentru mai mult de 6-8 saptamani dupa nastere.” a concluzionat dr. Wray.

Recuperarea dupa o nastere e diferita pentru fiecare femeie in parte, dar in general, pentru a putea vorbi despre un corp vindecat complet, atat din punct de vedere fizic dar si mental, consideram ca este nevoie de aproximativ 1 an. Aceasta este concluzia finala a acestui studiu si nu pot decat sa fiu de acord cu ea.

Voi cum v-ati simtit dupa nastere? Considerati ca cele 6 saptamani atat de mult discutate sunt de ajuns sau e nevoie de o perioada mai indelungata pentru o recuperare completa?

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

Comments

comments

 • Article By :
  Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama - pentru Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Random Posts

 • Cum am filmat primul nostru videoclip, pentru “Garda Felina” – un nou serial marca Disney

  Le-am intrebat pe fete daca le-a placut Lion King si daca ar vrea sa filmam un videoclip pentru un serial […]

 • Aplauda-ti copilul! Cat mai des!

  Cand copiii sunt mici, orice progres al lor este incurajat cu entuziasm. E destul ca bebelusul sa se ridice in […]

 • Si care-i problema sa fii gunoier?

  Miercurea vin gunoierii. Dis de dimineata, tomberoanele sunt aliniate la poarta, la fel si cainii care asteapta semnalul sonor al […]

 • Alexandra Trusova: Fetita de 13 ani care scrie istorie in patinajul mondial VIDEO

  Alexandra Trusova La campionatul Mondial de Juniori la Patinaj artistic, o fetita de 13 ani a scris istorie. Concursul a […]

One thought on “De cat timp are nevoie corpul mamei pentru a se reface dupa nastere?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*