Cum să-i facem pe copii să nu urască școala?

Dl. profesor Ciprian Mihail a predat pentru o perioadă de peste 20 de ani filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 lucrează în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles.

Din fericire nu a părăsit definitiv legătură cu sistemul de învățământ românesc, așa ca uneori de oferă câte o analiză profundă a ceea ce se întâmplă cu noi:

Am citit cu multă tristețe postarea colegei mele de la București, Ruxandra Ivan, despre efectele devastatoare pe care școala le produce asupra copiilor noștri. Copiii exuberanti de peste vară devin în nici două luni niște bieți zombie.

Da, sunt foarte numeroase mărturiile părinților despre depresiile și epuizările la care sunt supuși copiii în școli, de către un corp profesoral lipsit de sensibilitate, de flexibilitate mentală și de imaginație.

Degeaba vom înlocui un ministru cu un alt ministru, degeaba vom adopta programe faraonice și inutile de tipul României educate, câtă vreme copilul își încheie ziua cu cearcăne grele și în lacrimi. Degeaba împrumutăm limbaje savante dacă manualele sunt seci și ostile, iar profesorii se transformă în mașini isterice sau depresive de predat.

Pe termen mediu și lung, singura revoluție posibilă și necesară este aceasta: cum să-i facem pe copii să nu urască școala. Cum să facem din școală un loc al dezvoltării și nu unul al anihilarii personalității în devenire a copilului. Suntem o țară instabilă psihic la nivel colectiv și din cauza traumelor produse de generații întregi de profesori tartori, stăpâni peste regimente de copii pe care visează mereu să-i controleze cu sânge rece și să-i pedepsească aspru la cea mai mică greșeală. Asta e puterea lor fără limite.

Iar liderii acestei revoluții sociale trebuie să fie acea minoritate de profesori pentru care școala nu e nici închisoare, nici uzină, nici cazarmă, ci grădină în care cresc copacii drepți ai lumii de mâine. Iar ei, așa minoritari cum sunt, trebuie să fie solidari cu copiii, nu cu un sistem absurd, incapabil să se reformeze.” – Ciprian Mihail într-una dintre postările sale atât de interesante de pe FB.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *