Cum putem afla daca exista riscul unei nasteri premature

Daca sunteti gravida sau planuiti sa va aflati in aceasta postura in curand 🙂 sper ca urmatoarele informatii sa va fie de folos. Ele se refera la existenta unui test rapid  care poate stabili cu exactitate timpul ramas pana la nastere si gradul de risc iminente pentru o nastere prematura.  Special creat pentru femeile gravide cu perioada sarcinii cuprinsa intre 20 si 37 de saptamani, Testul PartoSure este o metoda noninvaziva, care nu necesita examen cu valve si poate fi folosit atat de medicul specialist, cat si de femeile insarcinate, in intimitatea casei lor. Citirea testului se face in cateva minute, avand o acuratete de ~99%.

Ce sa va zic, pe Alexandra am nascut-o la 37 de saptamani si cred, desi nu am certitudinea, ca as putut evita asta daca as fi stat potolita. Dar eu m-am crezut Wonder Women si imi aduc aminte ca in zilele precendente nasterii am fost la cumparaturi, am condus, am mers mult pe jos, iar in dimineata respectiva am fost la un examen la master. M-am intors acasa si m-am apucat de spalat si de facut curat iar la ora 13 mi s-a rupt apa. Am plecat la spital si totul ar fi trebui sa fie in grafic doar ca doctorul nu a binevoit sa-si faca aparitia decat a doua zi la ora 9 cand lucrurile erau deja foarte complicate.

Cum am mai spus, nu stiu daca as fi putut sa evit toate astea dar cu siguranta daca as fi facut un test care sa-mi spuna ca exista riscul unei nasteri premature, prioritatile mele ar fi fost cu totul altele. Si poate… nu mi s-ar fi declansat nasterea intr-o zi de sambata la pranz, cand vorba aia, orice ginecolog care se respecta are alte planuri. Acum nu mai conteaza, dar nu ii doresc nimanui sa treaca prin ce am trecut noi si in special Alexandra.

Daca stiti sau banuiti ca exista riscul unei nasteri premature sau daca pur si simplu vreti sa va asigurati ca totul va fi ok, puteti folosi Testul PartoSure, un test rapid care ajuta la stabilirea timpului ramas pana la nastere. Kitul PartoSure contine un betisor steril, o eprubeta si o banda de test, ambalate intr-un sac de plastic si poate fi folosit atat de medicul specialist, cat si individual de catre gravide.

Partosure

De ce este important sa stii cand vei naste?

Spre deosebire de testele disponibile la ora actuala, Testul PartoSure determina cu exactitate perioada ramasa pana la nastere. Pe de-o parte, o valoare predictiva pozitiva (PPV) mare a testului PartoSure PRN permite clinicienilor sa evalueze riscul nasterii in urmatoarele 7 zile, oferindu-le, totodata, posibilitatea de a le administra gravidelor dozele optime de corticosteroizi si/sau tocolitice. Pe de alta parte, o valoare predictiva negativa (NPV) mare a testului PartoSure PRN ofera posibilitatea clinicienilor de a elimina cu incredere gravidele care nu vor naste in urmatoarele 7 sau 14 zile. Prin urmare, sunt perfect controlate si gestionate atat dozajele ce urmeaza a fi administrate gravidelor care nasc, cat si costurile ridicale ale unei interventii si ale spitalizarii prelungite.

De ce este util Testul PartoSure?

In ciuda introducerii noilor tehnici medicale, cauzele nasterilor premature sunt multiple, dar inca, neclare si necunoscute. Testul PartoSure este special creat pentru femeile gravide cu perioada sarcinii cuprinsa intre 20 si 37 de saptamani, care prezinta simptome sau semne, indicatii sugestive de travaliu inainte de termen si care au membranele intacte. PartoSure este recomandat si gravidelor cu nasteri premature in antecedente, celor cu avort spotan in trimestrul al II-lea de sarcina in antecedente, cat si gravidelor expuse riscului de nastere prematura.

Mai mult de atat, testul PartoSure este recomandat in situatii precum: contractii uterine dureroase, suferinta fetala acuta, infectie neonatala si/sau materna, sarcina gemelara sau boli materne de tipul HTA indusa de sarcina, diabet zaharat sau obezitate, inclusiv gravidele cu un istoric medical de sarcina oprita in evolutie, copii cu greutate mica la nastere (sub 2500g) sau multiple avorturi la cerere

De ce este bine sa pregatesti nou nascutul prematur?

Bebelusii nascuti inainte de 37 de saptamani de sarcina sunt considerati nascuti prematuri, iar in ingrijirea acestora este necesara o atentie deosebita, atat din partea medicilor neonatologi, cat si din partea mamicilor. Este adevarat faptul ca bebelusii prematuri sunt predispusi la complicatii, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Pe termen scurt, bebelusul prematur prezinta un risc ridicat de aparitie a hemoragiilor cerebrale, a infectiilor neunatale cat si a declansarii unor probleme cardio-respiratorii, nefiind pregatiti fizic pentru viata extrauterina. Mai mult decat atat, pe termen lung, bebelusii prematuri pot avea complicatii de tipul retinopatie de prematuritate sau, chiar sechele neuro-psihice. Prin urmare, determinarea timpului ramas pana la nastere reprezinta un avantaj major pentru gravidele cu un risc ridicat de nastere prematura, oferindu-le posibilitatea de a se pregati atat pentru nastere, cat si pentru perioada post-partum.

Pretul unui test este de 260 lei si poate fi comandat de pe www.testdenastere.ro.

partosure2

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *