“Clubul de film”

Exista asa… o obsesie a parintilor, care se manifesta in cele mai ciudate momente, dar in special cand copilul incepe scoala. M-am lovit si eu de aceeasi teama si vad in jurul meu constant aceeasi preocupare, (cred ca e inclusa in job description-ul meseriei de parinte 🙂 ): “Daca nu-i place scoala? Eu ce ma fac? Cum il oblig sa invete bine?” La cursul de la Parentime este cel mai utilizat exemplu pentru discutarea situatiilor conflictuale ce pot aparea intre parinte si copil, si va rog sa ma credeti ca suntem cu totii, participanti si trainer, oameni cu capul pe umeri, cu un oaresce nivel de educatie si inteligenta.

Nu am gasit in niciun grup de discutie solutia perfecta la aceasta problema ipotetica dar… am citit cu sufletul la gura cum a procedat un tata care s-a confruntat in mod real cu abandonul scolar al baiatului sau, atunci cand acesta avea 16 ani. A fost o experienta destul de marcanta pentru tatal respectiv asa ca toata povestea s-a concretizat intr-o carte care se numeste “Clubul de film; Lectii de viata pentru fiul meu“. Autorul ei este David Gilmour, critic de film si scriitor bine cunoscut in Canada. Cartea a fost tradusa in 24 de limbi (!) si este bestseller in Canada, Germania si Brazilia.

Emotionanta si spirituala, cartea este foarte interesanta in primul rand pentru tatii de baieti, pentru ca descrie o relatie tata-fiu extrem de apropiata si de constructiva, dar nu ar trebui trecuta cu vederea de niciun parinte pentru ca se gasesc in interiorul ei niste lectii de viata cu adevarat valoroase. Este vorba despre cum sa-ti accepti copilul ca pe o persoana independenta de tine, cu vise si aspiratii diferite si despre cum sa fii alaturi de el si sa-l sustii chiar si atunci cand da de greu sau cand faptele lui intra in conflict profund cu pricipiile si convingerile tale.

Despre cat de fragili sunt copiii chiar si atunci cand aproape au atins pragul maturitatii si cat de cumplita este lupta interioara care se da in ei in permanenta, intre dorinta de dependenta si cea de independenta fata de parinti. Cat de dificila este “devenirea” pentru ei si cat de important este sa (-si) demonstreze ca “pot” dar totusi cata nevoie au de calauzire.

Pe scurt, cand fiul sa Jesse, un adolescent de aproape 16 ani a pierdut orice interes pentru scoala si notele lui au devenit dezastruoase, David Gilmour i-a propus un targ neobisnuit: sa renunte la liceu, fara obligatia de a-si lua o slujba sau de a plati chirie, dar indeplinind doua conditii: sa nu consume droguri si, de trei ori pe saptamana, sa vizioneze impreuna cu el anumite filme. Asa incepe clubul de film si, odata cu el, lectiile de viata deloc didactice, abia sugerate, pe care tatal i le va tine fiului vreme de trei ani (!). Asa incepe mai ales, o superba relatie de mare tandrete, intre un tata si fiul sau.

Metoda aleasa de David Gilmour s-a dovedit a fi una inspirata, dar nu o sa dezvalui mai mult. Vreau doar sa va spun ca au existat momente de indoiala si dezamagire cumplite, de invinovatire si neputinta, sentimente care nu vor ierta niciodata niciun parinte. Si e bine de stiut asta.

Si ultima idee: cartea este un formidabil instrument pentru educatie cinefila, descrie multe filme clasice, fiecare cu un mesaj important de retinut, asa ca aveti un motiv in plus sa o cititi.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter  (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

Sharing is Caring!  ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Reproducerea oricarui material scris sau ilustrativ din aceste articole este categoric interzisa in lipsa consimtamantului prealabil in scris al proprietarului blogului, Ana Maria Mitrus.

Ana Maria Mitrus

Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama – de Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published.