Cine ii invata pe copii sa fie “rai”?

A trecut deja o luna de la debutul campaniei anti-bulyling initiata de Cartoon Network si Telefonul copilului, timp in care s-au petrecut foarte multe lucruri interesante. Am aflat despre ele in cadrul unei intalniri nonformale ce a avut loc la Connect Hub.

In timp ce copiii nostri se jucau fericiti cu doi animatori foarte priceputi, am aflat ce probleme au alti copii, nu la fel de norocosi. Pentru ca de fiecare cand aud ce pot sa povesteasca copiii care suna la Telefonul copilului, mi se rupe inima. Nu pot nici macar sa-mi imaginez durerea prin care trec, pe care cu siguranta nu mai pot sa o duca singuri astfel incat prefera sa sune si sa vorbeasca cu niste straini. De multe ori nici nu vor sa fie ajutati, singura lor dorinta este sa fie ascultati. Uneori, dupa ce se mai linistesc si vad ca interlocutorul lor chiar are timp pentru ei si este interesat de povestile lor, incep sa sara de la una la alta, sa se mai relaxeze si sa poarte conversatii care nu mai au nimic din durerea initiala. Sa nu va imaginati ca aceste schimbari se petrec asa, cat ai bate din palme. Nici gand, uneori e nevoie de luni de zile pentru ca cei mici sa ajunga la o concluzie fericita pentru ei. Alteori finalul nu este la fel de fericit, am aflat si despre cateva cazuri terminate tragic, si nu pot sa ma intreb de ce nu vedem, de ce nu simtim ca cei mici au probleme, de ce nu facem nimic sa-i ajutam?

Daca noi, adultii de langa ei  nu le acordam incredere si nu stim sa-i protejam, atunci cine? Daca noi, parintii si profesorii nu ii invatam cum sa se poarte, ba din contra, ii agresam si ii jignim la randul nostru, ei ce sa inteleaga? De unde sa stie un copil “rau” ca nu e ok ce face daca nimeni din jurul lui nu e dispus sa-l intrebe si sa-l asculte ce probleme are si de ce se comporta asa? De unde sa stie un copil agresat ca nu e ok ce i se intampla si ca poate cauta ajutor si chiar o sa-l primeasca?

Noi suntem salvarea lor indiferent de care parte a baricadei sunt acesti copii. Noi trebuie sa ne facem timp sa fim langa ei, sa-i ascultam, sa-i intelegem si sa-i ajutam.  Copiii nu se nasc rai, ei invata sa devina asa.

images (1)

“Fii prietenos, nu rautacios” este prima campanie antibullying din Romania, lansata deCartoon Network in parteneriat cu “Telefonul copilului” si sustinuta de Meseriadeparinte.ro. Imaginea acestei campanii este Alex Velea care care ii incurajeaza pe copii sa spuna stop fenomenului bullying.

Copiii care sunt afectati direct sau indirect de fenomenul de bullying beneficiaza de consiliere din partea unor persoane cu experienta in abordarea acestor probleme pe site-ul www.cartoonnetwork.ro/clubulprieteniei. De asemenea, copiii in special, dar si adultii, pot suna la “Telefonul copilului 116 111″unde pot fi consiliati si pot primi ajutor in legatura cu problemele cu care se confrunta.

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de parinte, nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *