Ce activitati de vara alegem pentru copii
Mai avem putin pana la vacanta de vara si pe langa planificarea concediilor, cu totii cautam activitati pentru cei mici. Cred ca sunteti de acord cu mine ca au trecut vremurile in care in timpul liber, cei mici erau pur si simplu lasati acasa sa se joace, singuri sau cu prietenii din vecini, nesupraveghetati, pentru ca totul va fi ok.
Pe langa faptul ca astazi e greu sa gasesti pe cineva de incredere care sa stea cu copilul tau, tentatiile sunt atat de multe si de mari incat, personal, imi doresc mai mult decat un “supraveghetor” pentru copii.
Consider ca mediul in care isi petrece timpul liber un copil va contribui enorm la dezvoltarea lui ulterioara, asa ca sugestia mea este sa faceti tot posibilul sa-i inconjurati pe cei mici cu oameni interesanti de la care au ce sa invete, dar si sa le oferiti activitati distractive si amuzante dar in acelasi timp educative.
Propunerea mea este “Summer in the city”, programul de vara de la British Council. Este un program extrem de interesant, despre care am aflat toate detaliile in cadrul unei discutii cu Monika Zaczek, Academic Manger la British Council. Monika este cea care a coordonat realizarea intregului program, iar rezulatatul final se bazeaza atat pe echipa de profesori cu care a colaborat dar si pe experienta personala ca director in cadrul taberelor internationale din Marea Britanie. Am profitat la maxim de amabilitatea Monikai si am intrebat-o cate in luna si in soare despre metodele de predare dar si despre modul de organizare al invatamantului in Marea Britanie. A fost o discutie foarte lunga, pornita de la pasiunea comuna pentru educatie, insa despre tot ce am aflat am sa va povestesc in cateva articole viitoare.
Scoala de vara este un program cu traditie la British Council, pe langa taberele de engleză BritTeen Adventure. Cea mai importanta schimbare a programului de vara din Bucuresti se refera la modul in care este structurat: exista 10 module saptamanale, fiecare cu o tema aleasa in functie de categoria de varsta a copiilor. Temele nu se repeta, astfel incat indiferent daca alegem o saptamana sau 10, avem certitudinea ca cei mici se vor distra si vor invata cu subiecte noi si interesante.
Programul contine activitati special alese, cu ajutorul carora copiii isi vor putea exersa limba engleza intr-un mod natural, fara stres si fara senzatia ca sunt la scoala.
Atunci cand sunt expusi intr-un mediu vorbitor de limba engleza, inca de la cele mai fragede varste, copiii vor incepe sa inteleaga si sa vorbeasca mult mai repede, indiferent de nivelul la care sunt.
Clasele din programul de vara sunt structurate pe 3 categorii de varsta: 5-7 ani, 8-10 ani, 11-14 ani.
Pentru cei mici, 5-7 ani si 8-10 ani, pe langa profesorul care vorbeste doar in engleza, exista si un asistent vorbitor de limba romana iar prezenta acestuia are darul sa ne linisteasca atunci cand ne gandim “dar ce-o sa faca ala micu’ acolo, cand el nu stie doua cuvinte in engleza?“. Stiu ce inseamna pentru ca si eu am trecut prin asta, insa acum pot sa va garantez ca nu exista absolut niciun motiv de ingrijorare.
Toti profesorii, asistentii, precum personalul auxiliar vorbesc in engleza cu copiii, insa nu le dau niciun moment acestora sentimentul ca nu sunt intelesi. Lucrurile sunt astfel organizate incat cei mici sa fie fortati sa se exprime in engleza indiferent daca o fac cu ajutorul vorbelor sau al gesturilor 🙂 .
Naturaletea de a se face intelesi intr-o limba straina precum si curajul de a deschide gura indiferent daca nu sunt siguri pe ei, sunt doar cateva dintre abilitatile pe care copiii le vor castiga prin participarea la acest program.
In invatarea unei limbi straine (dar nu numai, este o regula care se aplica procesului de invatare in general) exista trei etape importante: observarea, practicarea, internalizarea. Doar prin parcurgerea tuturor acestor etape copiii sunt capabili sa invete si sa isi insuseasca un anumit subiect, care ulterior va deveni reflex.
Intregul program derulat la British Council respecta aceasta regula astfel incat prin modul in care sunt create activitatile, copiii sunt ajutati sa deprinda (cel putin) engleza uzuala (limbaj des intalnit, diverse formule de adresare precum si un vocabular minim).
Programul este inspirat din sistemul de educatie din Marea Britanie si as putea sa va povestesc ore in sir despre tot ce inseamna asta si cat de profesionist este totul organizat, incepand cu regulile stricte de protectie a copiilor si terminand cu modul in care se preda, cum se interactioneaza cu copiii, cum sunt observati si evaluati si evident, ce anume li se preda astfel incat sa se respecte nivelul lor de dezvoltare si capacitatile individuale.
“Summer in the city” este gandit ca un program saptamanal, cu 8 ore pe zi, in care cei mici vor avea parte de activitati educative ce constau in jocuri de comunicare, proiecte, ateliere artistice si sport.
In functie de categoria de varsta, copiii vor putea sa afle informatii care le stimuleaza curiozitatea sau vor fi indrumati sa isi dezvolte aptitudini ce tin de lidership, creativitate si rezolvarea problemelor.
Locatia de desfasurare este una de centrala, moderna si care respecta toate standardele de infrastructura, echipare, personal, etc. Liceul Teoretic National este gandit astfel incat fiecare categorie de varsta are un spatiu adecvat pentru desfasurarea activitatilor. Pentru cei mici facilitatile sunt special alese, pe masura lor, fiind astfel usor de utilizat.
Masa este asigurata in cadrul programului, si este gatita in totalitate “in house”. Cantina liceului ofera meniuri atent selectionate si pregatite (si nu e doar o expresie des intalnita). Alimentele nu contin alergeni, meniurile sunt pregatite de nutritionisti astfel incat avem siguranta calitatii. In sala de mese copiii vor manca impreuna, insa vor fi oarecum organizati pe grupe si pe varste, iar cei mici vor avea in permanenta ajutorul personalului auxiliar.
Indiferent daca veti alege o saptamana sau mai multe, experienta programului “Summer in the City” va fi un mare plus in dezvoltarea copilului vostru.
Stim cu totii ca cei mici sunt ca niste bureti, absorb tot ceea ce vad si aud, fara insa a avea discernamantul de a cerne informatiile pozitive de cele daunatoare. Si atunci, poate cel mai important rol al nostru, al parintilor, este sa ne asiguram ca ii expunem unui mediu din care au doar de invatat, unde experientele traite le ofera un start avantajos in viata, fara insa a le rapi dreptul la copilarie si la joaca.
Ca parinte, este o provocare imensa sa gasesti exact genul de activitati care sa ofere educatie prin joaca, distractie prin invatare, si relaxare prin care se stimuleze procesul de invatare pasiv.
“Summer in the City”, exact asta ofera, totul modelat in concordanta cu varsta si nivelul de dezvoltare al copiilor. Pentru a putea opta pentru unul dintre modulele programului, toti participantii trebuie sa sustina un test de nivel gratuit, pentru a fi incadrati in grupa potrivita. Puteti rezerva un test de nivel aici!
Toate informatiile referitoare la programul de vara (durata, costuri, activitati) le gasiti pe site-ul oficial British Council.
Daca aveti intrebari pentru mine, astept mesajele voastre in comentarii sau pe email si va raspund cu mare drag.
Sper ca acest articol v-a oferit informatii interesante si utile asa ca astept feedback de la voi daca veti participa la activitatile din programul “Summer in the City”.
Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va inscrieti la Newsletter.
Wow. 650 lei modulul saptamal e bine, avand in vedere ca au si masa asigurata. Micuta mea face acum 1 an, dar caut de pe acum activitati pentru ea. E bine de stiut.
Si eu cred ca e un pret ok,a vand in vedere ca este totul inclus. Copiii trebuie sa-si aduca doar penarul la ei :).
Daca te pregatesti deja pentru micuta ta, inseamna ca o sa-ti placa urmatorul articol despre resurse gratuite pentru invatarea limbii engleze,oferite de British Council.
Stay tuned:)