Când igiena este esențială, dar sărăcia o face un obiectiv greu de atins

Este nevoie de eforturi susținute pentru a transmite informații și pentru a ajuta oamenii să înțeleagă și să respecte măsurile pentru protejarea sănătății.

Pentru categoria persoanelor vulnerabile, situația este cu atât mai gravă, deoarece aceștia nu au au acces la surse de informare și nici nu își permit măști sau produse de igienă și dezinfectare. Unii nu cunosc detalii despre virusul Sars Cov 2 și nici nu știu cum să se protejeze corect de el.

Pentru persoanele fără venituri, fără educație, fără sprijin, se fac puține lucruri concrete, exceptând includerea lor în alte și alte statistici.

Voluntarii de la Crucea Roșie Română au reușit să ajungă acolo unde informația circulă mai greu. Au reușit să stea de vorbă față în față cu aproape 220.000 de oameni, adulți și copii, din 780 de localități, și le-au explicat, cu cuvinte simple, cum se pot proteja și cum pot opri răspândirea virusului. Voluntarii le-au spus și ce trebuie să facă dacă observă instalarea unor simptome.

În plus, au fost distribuite, doar în luna martie, aproape 10.000 de pachete cu produse esențiale în contextul pe care îl trăim cu toții: detergent, săpun, hârtie igienică, aparate de ras, pastă și periuță de dinți, detergent de vase, dezinfectant universal, produse pentru igiena personală. Campania fost posibilă cu sprijinul financiar al organizației USAID (United States Agency for International Development), prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

Voluntarii de la Crucea Roșie Română și-au arătat angajamentul față de umanitate și, cu riscul de a se îmbolnăvi, au mer aproape de cei vulnerabili, transmițând cel mai important mesaj: ”Suntem aici, nu sunteți singuri, împreună vom reuși”.

Poate cel mai important aspect al campaniei a fost faptul că beneficiarii campaniei au putu să vorbească cu cineva. Au putu să își exprime frământările și să primească o vorbă bună. Unii se simt copleșiți, confuzi sau nesiguri cu privire la viitor, alții sunt speriați sau îngrijorați.Însă cu toții simt nevoia să fie ascultați.

Voluntarii de la Crucea Roșie merită toate aprecierile și recunoștința noastră pentru toată munca pe care o depun. Este important să ne implicăm cu toții, oricât de puțin, pentru a putea face accesul la informație cât mai facil pentru toate categoriile de persoane și pentru a reuși să depășim împreună această perioadă dificilă pentru toată lumea.

 

One thought on “Când igiena este esențială, dar sărăcia o face un obiectiv greu de atins

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *