Bursele de performanta si de merit in anul scolar 2018 – 2019 si conditiile de acordare

Va spuneam zilele trecute care sunt “costurile ascunse” ale “educatiei gratuite” si care este suma pe care trebuie sa o scoata parintii din buzunar, anual, pentru copilul lor.

Astazi o sa va spun si una din partile bune, faptul ca elevii cu performante deosebite la invatatura si alte activitati suplimentare, vor primi burse scolare.

Astfel, elevii de nota 10 din invatamantul preuniversitar de stat, sunt recompensati, in fiecare luna, cu o bursa de performanta, banii fiind alocati de primarii de la bugetul de stat.

Elevii din invatamantul preuniversitar de stat, beneficiaza in anul scolar 2018 – 2018, de mai multe categorii de burse scolare. Astfel, putem vorbi despre:

 • burse de performanta
 • burse de merit
 • burse de studiu
 • burse sociale
 • burse de ajutor social

Bursele de performanta se acorda elevilor care se incadreaza in cel putin unul dintre cazurile:

 • au obtinut locurile I, II sau III la etapele nationale ale olimpiadelor si concursurilor scolare nationale organizate de Ministerul Educatiei
 • au obtinut locurile I, II sau III la etapele nationale ale competitiilor/concursurilor cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico – stiintific, de nivel national, organizate de Ministerul Educatiei

Bursele de performanta 2018 – 2019 se acorda pe perioada anului scolar care urmeaza anului in care s-au obtinut rezultatele luate in calcul pentru acordarea burselor scolare. In perioada de acordare a bursei, elevii pot pierde bursa daca nota la purtare intr-un semestru este mai mica decat 10.

Cuantumul burselor scolare si numarul acestora se stabilesc anual prin hotarare a Consiliului local, respectiv a Consiliului judetean / Consiliilor locale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti.

Mai jos sunt valorile burselor de performanta pentru elevii din sectorul 2 al Bucurestiului, potrivit unui proiect de hotarare a Consiliului Local:

 • 1000 lei/lună pentru elevii care au obtinut locurile I, II sau III la etapele nationale ale olimpiadelor si concursurilor scolare si pentru cei care s-au calificat in loturile de pregatire organizate pentru competitiile internationale;
 • 500 lei/luna pentru elevii care au obtinut locurile I, II sau III la etapele nationale ale competitiilor/concursurilor cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-stiintific, de nivel national, organizate de Ministerul Educatiei.

Bursele de merit 2018 se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:

 • au rezultate deosebite la invatatura: au obtinut media generala de cel puțin 8,50 si nota 10 la purtare in anul scolar anterior, respectiv în primul semestru al anului scolar, pentru elevii aflati în clasele de inceput ale invatamantului primar, gimnazial, liceal sau profesional;
 • au obtinut locurile I, II sau III la etapele judetene ale olimpiadelor si concursurilor scolare nationale organizate de Ministerul Educatiei
 • au obtinut locurile I, II sau III la etapele judetene ale competitiilor/concursurilor cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-stiintific, de nivel national, organizate de Ministerul Educatiei.

Lista elevilor care beneficiaza de bursele de merit obtinute in baza prevederilor de mai sus, este revizuita semestrial, in functie de modificarile intervenite in situatia scolara a elevilor. Lista olimpiadelor si concursurilor nationale precum si a competitiilor / concursurilor cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter terhnico stiintific, pentru care se acorda bursele de merit, este actualizata si facuta publica de Minsiterul Educatiei anual, pana la data de 1 octombrie.

Bursele de merit se acorda pe perioada anului scolar care urmeaza anului in care s-au obtinut rezultatele respective. In perioada de acordare a bursei, elevii pot pierde bursa daca nota la purtare este mai mica decat 10.

Potrivit unei hotarari a Consiliului local al Sectorului 2, cuantumul burselor de merit pentru elevi in anul scolar 2018 – 2019 vor avea urmatoarele valori:

 • bursă de merit pentru media 10 – 600 lei/lună
 • bursă de merit pentru medii cuprinse între 9,99 și 9,50 – 300 lei/lună
 • bursă de merit pentru medii cuprinse între 9,49 și 9,00 – 200 lei/lună
 • bursă de merit pentru medii cuprinse între 8,99 și 8,50 – 70 lei/lună
 • bursă de merit pentru elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale: 300 lei/lună – pentru locul I, 200 lei/lună – pentru locul II, și 70 lei – pentru locul III;
 • bursă de merit pentru elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național: 300 lei/lună – pentru locul I, 200 lei/lună – pentru locul II, și 70 lei – pentru locul III.

Sursa informatiilor: edu.ro

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

 • Article By :
  Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama - pentru Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*