Academia Americană de Pediatrie recomandă 9 ore de somn pentru preadolescenți

Foto

Academia Americană de Pediatrie recomandă 9 ore de somn pentru preadolescenți.

În realitate doar 15% dintre copii au parte de un somn adecvat, restul suferă de privare de somn. Ar trebui să înțelegem cat de grave și de distructive sunt consecințele și că pot fi prevenite.

Lipsa somnului este asociată cu atenție, concentrare, performanță școlară scăzută, incapacitate de a rezolva probleme, predispunere la depresie, tulburări alimentare, risc de accidente dacă tanarul conduce mașina. Practic în unele state alcoolul la volan face atatea acccidente cat oboseala la volan.

Părinții pun seama pe ”pubertății”, însă este un răspuns parțial adevărat. Melatonina este secretată mult mai tărziu în noapte (la tineri), de aceea, tinerii nu se simt obosiți decat după miezul nopții. Cand ei spun la ora 22 că nu pot dormi, nu înseamnă că sunt încapațânați, ei chiar nu pot dormi la ora 22. Și de aceea dorm a doua zi pana la 10.

Nu-i de mirare că un elev de clasa a 8-a este mereu posomorat, dificil și nervos. Gandeste-te ca adult cum te simti cand nu dormi suficient intr-o noapte. Dar un adolescent ani la rand…

Ce pot face părinții ?

Copiii de azi dorm mai puțin și adorm mai târziu decât părinții lor.

1. Oprește electronicele cu cel puțin 1h înainte de somn

2. Interzice băuturile cu cafeină după amiaza și seara

3. Stabilește aceeași oră de culcare

4. Creează un ritual liniștit înainte de culcare (muzică, lectură, duș fierbinte)

5. Evită suprasolicitările zilnice biologice, cognitive, sociale și emoționale

Una dintre nemulțumirile copiilor este că ”au prea multe de făcut”. Să mergi la școală, la sport, la meditații, la muncă (unii dintre ei muncesc), multe activități extrașcolare.

O cantitate moderată de activități îi va ajuta pe copii. Copiii au nevoie de timp și spațiu.

Dar Scoala? Să înceapă orele mai târziu. Nu la 8 dimineața. Copiii care au avut mai mult timp să doarmă dimineața (cel putin 8h/noapte), au avut o altă motivație la școală, mai puțină oboseală, mai puține stări depresive, probleme somatice și mai bună relație cu părinții.

Dr. Madeline Levine

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *