Tort amandina – Reteta + video
Astazi v-am pregatit o reteta rapida si dulce.
A vorba de un desert cu adevarat special pe care mi-a fost mult timp frica sa-l pregatesc. Credeam ca este ceva deosebit de greu de realizat insa acum imi dau seama ca m-am speriat degeaba :).
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Blat
6 oua
200 g zahar
30 mlapa
30 ml ulei
20 g cacao
8 linguri faina
Sirop
400 ml apa
150 g zahar
2 plicuri cappucino de vanilie
1 plic moccacino de ciocolata
1 plic zahar vanilat
Crema
3 galbenusuri
150 g zaharpudra (eu am pus zahar normal)
250 g unt
3 linguri cacao
esenta vanilie
un plic zahar vanilat
Spălăm bine ouăle și apoi separăm albușurile de gălbenușuri.
Batem bine albușurile cu un praf de sare și apoi adăugăm zahărul, treptat adăugăm apa și gălbenușurile mixate cu uleiul.
Făina am amestecat-o cu cacaua și am încercat pe cât posibil să zdrobesc eventualele cocoloașe.
Am adăugat făina la albușuri și am amestecat cu o spatulă. Compoziția obținută am turnat-o într-o formă rotundă de tort cu un diametru de 26 cm, tapetată cu hârtie de copt.
Am încercat să torn aluatul cu grijă în toată tava, nu doar într-un singur loc, iar la sfârșit am nivelat puțin cu o lingură pentru a obține un blat drept, fără ”burtă”.
Am dat tava la cuptor pentru 40 de minute la 150º, dar l-am pândit din când în când și apoi am făcut testul cu scobitoarea.
Când e copt blatul, îl scoatem din tavă, dezlipim ușor hârtia de copt și îl lăsăm pe un fund de lemn să se răcească.
Între timp preparăm. Punem ingredientele la fiert și lăsăm să fiarbă cam 5 minute la foc potrivit și lăsăm să se răcească.
Când blatul e pe jumătate răcit, îl tăiem în două cu grijă, cu un cuțit lung, bine ascuțit.
Trecem la preparat crema. Topim untul în cuptorul cu microunde, eu am făcut greșeala și l-am pus la topit pe foc și s-a topit de tot, apoi adăugăm zahărul și mixăm bine până se topește de tot zahărul. Încet adăugăm gălbenușurile, mixăm, apoi cacaua, esențele și mixăm bine să se amestece toate și să obținem o cremă omogenă.
Trecem la etapa cea mai frumoasă – montatul tortului. Pe suportul de tort punem câteva picături de miere pentru ca blatul să nu alunece la transport/mișcări. Punem o parte de blat și însiropăm bine cu jumătate din cantitatea de sirop, depinde cât de însiropat vă place.
Apoi întindem crema uniform, adăugăm cealaltă parte de blat și o însiropăm bine, puteți înțepa blatul din loc în loc pentru ca siropul să pătrundă bine tot blatul.
Dăm tortul la rece pentru 2, 3 ore, eu nu am avut atâta timp la dispoziție, așa că a stat doar o oră și a ieșit foarte bine.
Glazura – avem nevoie de 230 grame ciocolată (am folosit o ciocolată amăruie 75% de la Kandia și ciocolată cu lapte menaj), 200 ml smântână lichidă pentru frișcă, 50 grame unt topit, un plic zahăr vanilat și esență de vanilie. Punem smântână la încălzit, apoi adăugăm ciocolata tăiată bucați, untul topit și esențele. Lăsăm să se topească bine ciocolată, să dea un clocot 1-2 minute și apoi lăsăm să se răcească parțial.
Întindem cu grijă glazura peste tort și dăm la rece peste noapte.
Pofta buna!
Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va inscrieti la Newsletter.
Buna Ana,
Te citesc de pe la inceputurile acestui blog, la recomandarea Mihaelei, dar e prima data cand scriu. Nu am putut sa trec mai departe fara sa ma exteriorizez. E groaznic ce se intampla. Oare incotro ne indreptam?
Tine-o tot asa pentru ca lumea are nevoie de informatiile pe care impartasesti cu noi.
Raluca
unde sa ne indreptam? spre nicaieri. mancarea nu mai e buna, apa nu mai e buna, aerul nu mai e bun… ce optiuni mai avem?
buna, am vazut acum cativa ani un documentar asemanator, “supersize me”. stiu ca a fost scandal mare, aproape ca l-au interzis.
oare asta o fi produs ceva valuri? o fi luat cineva vreo masura?
prostii. prostii. prostii.
chiar daca ar fi adevarat, nu se poate da timpul inapoi. O sa mergem inainte pe drumul care nis e asterne in fata si cand o veni sfarsitul asta e. doar nu or sa moara toti si o sa ramanem cativa in viata, care nu am luat medicamete.