Ziua Internationala a Sigurantei pe Internet

Alaturi de ”Salvati copiii” am marcat in data de 9 februarie, Ziua Internationala a Sigurantei pe Internet printr-un eveniment special in cadrul caruia s-au dezbatut consecintele proliferarii discursului instigator la ura in online si expunerea copiilor la acest gen de mesaje. La eveniment au participat reprezentanti ai sectorului public si privat (Google, Bitdefender, IGPR, DGASPC, Ministerul Educatiei etc.), experti in domeniu, jurnalisti, parinti, elevi, profesori.

 Rezultatele studiilor din domeniu au reprezentat punctul de plecare al discutiilor care au avut loc sub umbrela ”Combaterea hate speech-ului (discursului instigator la ura) in mediul online din Romania. Cum ii educam și protejam pe copii?” Dezbaterea a fost moderata de Mircea Toma (Active Watch) astfel incat la finalul ei sa se poata puna in practica definirea unor metode mai clare de prevenire si combatere a acestui tip de discurs, precum si adaptarea programelor scolare astfel incat sa corespunda nevoii de protejare a copiilor.

Am aflat cu aceasta ocazie despre multe interventii extracuriculare ale ONG-urilor, companiilor dar si initiative ale profesorilor sau parintilor, reprezentate prin cursuri, workshop-uri sau intalniri tinute in clase, pentru elevi, prin care acestia au primit informatii despre pericolele ce pot aparea in online si cum sa se protejeze.

Toata lumea prezenta a fost de acord ca existenta unor cusuri pentru copii privind folosirea si conduita in online este imperios necesara si ca singurul loc unde acest tip de interventie ar putea avea rezultatele scontate, ar fi in scoala.

Din pacate, si acesta este singurul punct slab al intregii initiative, aceste interventii se fac in general dupa clasa a 5a, cand, dupa parerea mea este mult, mult prea tarziu. La fel ca si in cazul educatiei sexuale, varsta de 13, 14 sau 16 ani este destul de tarzie, in acel moment majoritatea copiilor fiind deja in postura de a fi trait diverse experiente, ca sa nu le spun incidente, neplacute legate de educatia digitala si educatia sexuala.

Si nu am cum sa nu leg aceste doua subiecte atat de controversate, avand in vedere ca in vremurile pe care le traim, copiii (chiar si de clasa pregatitoare), au la dispozitie telefoane cu care fac poze sau isi filmeaza colegii in ipostaze intime, la toaleta sau in vestiar si apoi le posteaza pe internet sau pe youtube. De multe ori in gluma binenteles, insa de alte ori avand acesta tenta a hate speech-ului.

Din punctul meu de vedere, primul pilon privind educatia copiilor, inclusiv in aceste doua domenii atat de controversate, sunt parintii. Ei sunt cei care le pun copiilor in mana telefoanele mobile cu acces nelimitat la internet, fara sa constientizeze pericolele la care ii expun pe cei mici.

Atunci cand cea mai mare dovada de dragoste a unui parinte este sa ii cumpere copilului ultimul gadget aparut pe piata, fara insa sa ii ofere un minim de informatie despre pericolele din online, este evident ca avem de-a face cu lacune majore de abilitati, chiar la nivelul parintilor.

Insa, suntem destul de la inceput in acest gen de initiative asa ca am toata increderea, mai ales dupa ce am vazut mobilizarea de forte din cadrul acestui eveniment, ca lucrurile se vor regla. Iar noi, la randul nostru, putem fi o parte activa in toata aceasta initiativa.

Daca va intalniti cu situatii de porngrafie infantila in mediul online, daca vedeti continut instigator la ura la adresa copiilor sau discriminare pe internet, Salvati Copiii va incurajeaza sa raportati aceste cazuri la linia disponibila pe www.sigur.info.

Iar eu voi continua articolele tematice referitoare la siguranta noastra si a copiilor nostri, atunci cand suntem in online.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile de pe Meseriadeparinte.ro nu uitati sa va inscrieti la Newsletter.

ziua sigurantei pe internet

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *