Ziua Alimentatiei: Ne indopam copiii pana devin obezi si aruncam zilnic o portie de mancare la gunoi

Astăzi, 16 octombrie se celebrează Ziua Mondială a Alimentatiei. Este un moment potrivit să ne uităm la ce mai mâncăm, si cât cheltuim pe mâncarea nesănătoasă.

Vedem că in ultimele decenii, ne-am schimbat dramatic modul de alimentatie, ca urmare a programului alert pe care îl avem la serviciu, ca urmare a stresului, dar si a cresterii veniturilor.

Mâncăm tot mai nesănătos, iar gradului de obezitate este în crestere si în România, aproape în acelasi ritm ca în tările spre care privim mereu atunci când facem comparatii. Romania se afla pe locul 2 in Europa la obezitatea infantila. Unul din 3 copii roman este obez iar asta nu este o coincidenta si nici un accident.

Ne uităm la întregul tablou si aflăm că în fiecare an, la nivel global guvernele cheltuie peste 2 trilioane de dolari pentru a trata problemele de sănătate cauzate de obezitate, factor ce cauzează o cincime din decese.

Datele OMS arată că o combinație dintre o dietă nesănătoasă și un stil de viață sedentar a dus la creșterea ratei de obezitate, nu numai în țările dezvoltate, ci și în țările cu venituri mici, unde foametea și obezitatea adesea coexistă. Aceleași date scot in evidență că, peste 670 de milioane de adulți și 120 de milioane de fete și băieți (5-19 ani) sunt obezi, iar peste 40 de milioane de copii sub 5 ani sunt supraponderali, în timp ce peste 820 de milioane de oameni suferă de foame.

Tot Organizația Mondială a Sănătății spune că adolescenții reprezintă 20% din populația globului, iar starea lor de sănătate și gradul lor de educație sunt de o importantță cardinală pentru toate țările lumii. La nivel european 1 din 3 adolescenți suferă de obezitate, o creștere spectaculoasă fiind observată, în ultimii ani, în țările din estul Europei, din care face parte și România.

La București Academia Oamenilor de Știință din România împreună cu Societatea Română de Educație Nutrițională, in cadrul evenimentului cu tema ”Alimentația viitorului: de la ADN la  tradiție!” au prezentat situația Romaniei, dietele care îi reprezinta pe români și ce se poate face pentru adoptarea unui regim de viață echilibrat.

Datele oficiale despre România ne spun că românii cumpăra mai mult decât mânâncă. România este pe locul 9 în UE la risipă alimentară. Zilnic, aruncăm o portie de mâncare la gunoi. Iar per total aruncăm la gunoi o cantitate de 5 milioane de tone de alimente. În plus, aproximativ o septime din productia de alimente se pierde înainte de a ajunge în magazine.

Specialiștii atrag atenția ca dieta neadecvată este factorul de risc principal pentru decesele cauzate de boli netransmisibile, inclusiv boli cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer.

Totodată, specialiștii din domeniu sunt de părere că la vârsta adolescenței există o serie de dificultăți specifice privind comportamentul alimentar: obiceiuri de hrănire și activitate fizică precare, absența miculu dejun, gustări bogate în calorii și sărace în nutrienți, aport scăzut de fructe, legume și lactate, hidratare incompletă cu apă, urmarea dietelor restrictive și apariția tulburărilor alimentare și emoționale, mâncatul în exces și apariția obezității de aport, etc. Ei consideră că prin programe bine definite de educație nutrițională se pot depăși aceste dificultăți, iar crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase de timpuriu devine cea mai eficientă metodă de păstrare a stării de sănătate pe termen lung la adolescenți.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *