Vânătoarea de tristețe online: un fenomen în creștere printre adolescenți

Rețelele sociale sunt adesea o parte integrantă a vieții adolescenților. Ceea ce odată era un mod simplu de a rămâne conectat cu prietenii și familia s-a transformat acum într-un mediu unde devine din ce în ce mai dificil să distingem realitatea de falsitatea, pe fondul unor tendințe alarmante. Una dintre aceste tendințe, vânătoarea de tristețe (sadfishing-ul), ridică îngrijorări, în special în rândul adolescenților. Termenul de sadfishing, definit de cercetători în Journal of American College Health în 2021, se referă la utilizatorii de rețele sociale care “exagerează starea lor emoțională online pentru a genera simpatie”.  Aceasta poate fi sub forma unei fotografii triste, a unui video în care plâng sau a unei postări în care se vaită, încercând sa câștige mila celor care îi urmăresc online.

Originea termenului “sadfishing”

Jurnalista Rebecca Reid a introdus termenul în 2019, după o postare discutabilă pe Instagram a lui Kendall Jenner. În postare, Jenner descria o “luptă istovitoare” cu acneea și a primit o cantitate mare de răspunsuri pline de simpatie de la urmăritorii săi. Cu toate acestea, s-a dezvăluit ulterior că postarea era doar o schemă de marketing elaborată pentru parteneriatul ei de skincare cu Proactiv, iar Reid a etichetat comportamentul ei ca fiind sadfishing.

Cu toții putem fi vinovați ocazional de a posta ceva vulnerabil și emoționant pe rețelele sociale, ceea ce nu este neapărat un lucru rău. Dar postările excesive ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate mintală mai mari la adolescenți sau un strigăt de ajutor.

De ce adolescenții apelează la sadfishing?

Experții spun că sadfishing-ul este probabil din cauza faptului că un copil sau adolescent se confruntă cu ceva și dorește să-i anunțe pe alții. În aceste cazuri, adesea nu simt că au o persoană cu care se simt confortabil să își împărtășească problemele, așa că se îndreaptă către oamenii din social media.

„Acest tip de comportament semnifică sentimentul de izolare emoțională de colegi și membri ai familiei și lipsa unui canal pentru a-și exprima frustrările”, explică dr. Liz Nissim-Matheis, de la Psychological & Educational Consulting din Livingston, New Jersey. „Pare a fi o căutare de atenție, și uneori chiar este, dar nu cred că provine dintr-un loc de mulțumire și fericire.”

Un studiu din 2023 publicat în jurnalul BMC Psychology a constatat că adolescenții care apelează la sadfishing prezintă semne de anxietate și depresie, în timp ce sprijinul social scăzut a fost un factor contributiv major.

Diferențe de gen și vârsta în sadfishing

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că băieții au raportat “tendințe mai mari de sadfishing” decât fetele la vârsta de 12 ani, dar tendința a scăzut pe măsură ce au crescut. Pentru fete, tendința a crescut odată cu vârsta. Un alt studiu mai recent a arătat că sadfishing-ul apare la cei care au dificultăți în a face față problemelor complicate sau folosesc rețelele sociale. Studiul a mai descoperit că cei cu comportamente de căutare a atenției din cauza unei tulburări de personalitate erau predispuși la sadfishing.

„Sadfishing-ul generează un răspuns sau o reacție”, explică Reena B. Patel, LEP, BCBA. „Deși nu neapărat unul sincer, orice tip de răspuns poate oferi acel impuls trecător de dopamină din atenția pe care adolescentul o primește după o postare încărcată emoțional.”

Identificarea sadfishing-ului la adolescenți

Dacă nu sunteți siguri dacă aveți un adolescent care practică sadfishing, experții spun să urmăriți un tipar de postări emoționale care vorbesc despre probleme personale sau induc un sentiment de tristețe. Un alt semn poate fi comportamentul contradictoriu, unde prezența sau postările online ale adolescentului nu se potrivesc cu comportamentul său din viața reală.

Riscurile asociate sadfishing-ului

Cercetătorii au descoperit că, în majoritatea cazurilor, răspunsurile la postările de sadfishing au fost pozitive și de susținere. Dar în unele cazuri, au existat răspunsuri negative care ar putea duce la creșterea stresului sau anxietății.

Când o postare pe rețelele sociale nu reușește să solicite răspunsuri pline de simpatie, poate deveni, de asemenea, un forum pentru ridiculizare și batjocură, avertizează dr. Nissim-Matheis, mai ales dacă postările sunt autentice. Și, deși orice răspuns este validant pentru un copil/adolescent care se simte nevăzut și neauzit, poate să îi expună la violări ale intimității și comportamente prădătoare. Anumite interacțiuni pe rețelele sociale au fost, de asemenea, asociate cu auto-vătămare.

„A existat multă discuție recentă în jurul rețelelor sociale și conexiunea lor cu sănătatea mintală, în special în ceea ce privește copiii și adolescenții”, explică dr. Patel. Ea spune că utilizarea rețelelor sociale în locul stabilirii unor relații profunde și semnificative în “lumea reală” poate crea, de asemenea, un sentiment periculos de izolare și deconectare.

Cum pot răspunde părinții la sadfishing

Când vine vorba de postări emoționale pe rețelele sociale, este important să vorbiți și să comunicați despre ceea ce copiii voștri gândesc și simt. Dr. Nissim-Matheis sfătuiește părinții să nu menționeze direct postarea, deoarece ar putea crea furie sau jenă. În schimb, ea spune că abordarea unui copil cu deschidere și blândețe poate fi o modalitate bună pentru ca acesta să se deschidă.

„Să spui ceva de genul: ‘Văd că ești suparat(ă). Sunt aici să te ascult dacă ai ceva pe suflet despre care vrei să vorbești sau să găsim o soluție împreună,’” spune ea.

Dr. Patel explică faptul că întărirea importanței comunității în persoană și limitarea timpului petrecut în fața ecranului au avut efecte pozitive asupra adolescenților și sănătății lor mintale. „Oferirea unui spațiu sigur pentru ca copiii să se deschidă fără a fi judecați pentru sentimentele lor este incredibil de importantă în aceste perioade formative,” spune ea.

Monitorizarea și sprijinul

Conform Asociației Americane de Psihologie (APA), este în regulă ca părinții să activeze setările de confidențialitate și să monitorizeze conturile adolescenților lor. Dacă este necesar, organizați ședințe private de terapie, discutați cu un consilier școlar, căutați un prieten sau un adult de încredere, care este sigură pentru a vorbi.

Există, de asemenea, semne de avertizare la care trebuie să fiți atenți, care pot oferi o perspectivă asupra postărilor pe rețelele sociale ce pot depăși sadfishing-ul, cum ar fi:

– postarea despre oferirea unor obiecte

– postarea despre lipsa de speranță, izolare și „nu voi mai fi mult timp în preajmă”

– tulburări de somn

– postarea de conținut care promovează auto-vătămarea

În astfel de cazuri, este esențial să solicitați ajutor.  Sadfishing-ul este un fenomen complex și în creștere, mai ales în rândul adolescenților care se confruntă cu probleme emoționale și caută sprijin.

Deși poate părea o simplă căutare de atenție, în spatele fiecărei postări poate exista o nevoie reală de ajutor și conexiune. Părinții, educatorii și toți cei care interacționează cu tinerii trebuie să fie atenți și să ofere sprijin adecvat, încurajând comunicarea deschisă și căutând soluții pentru a preveni și aborda problemele de sănătate mintală. Într-o lume din ce în ce mai conectată digital, adevăratele conexiuni emoționale rămân esențiale pentru bunăstarea și dezvoltarea sănătoasă a adolescenților.

În redactarea articolului, au fost utilizate următoarele surse de informație:

  1. Journal of American College Health – Definiția termenului “sadfishing” și analiza comportamentului online al utilizatorilor de rețele sociale care exagerează starea lor emoțională pentru a genera simpatie. Link
  2. Jurnalista Rebecca Reid – Introducerea termenului “sadfishing” în 2019 și contextul postării lui Kendall Jenner pe Instagram. Link
  3. BMC Psychology – Studiu din 2023 care analizează semnele de anxietate și depresie la adolescenții care participă la sadfishing, precum și diferențele de gen și vârstă. Link
  4. Dr. Liz Nissim-Matheis – Explicații și perspective asupra comportamentului adolescenților în contextul sadfishing-ului și izolării emoționale. Link
  5. Reena B. Patel, LEP, BCBA – Analiza efectelor sadfishing-ului asupra sănătății mintale a adolescenților și importanța răspunsurilor emoționale pe rețelele sociale. Link
  6. Asociația Americană de Psihologie (APA) – Recomandări pentru părinți privind setările de confidențialitate și monitorizarea conturilor adolescenților pe rețelele sociale. Link

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *