Toti profesorii, medicii si persoanele care lucreaza cu copii trebuie sa prezinte “Certificatul de integritate comportamentala”

Toți profesorii, medicii pediatri, de familie sau specialiștii care intră în contact cu copiii, precum și actorii de la teatrele de copii, animatorii de la petreceri, antrenorii de la cluburile sportive, psihologii și oricine lucrează cu copii sunt obligați, din 20 iulie, să prezinte la locul de muncă un „certificat de integritate comportamentală“ care confirmă că nu sunt agresori sexuali.

De asemenea, o altă categorie de salariați care vor fi nevoiți să prezinte certificatul de integritate comportamentală vor fi cei care au activități ce presupun examinarea fizică sau evaluarea psihologică. Certificatul va fi valabil timp de șase luni de la data eliberării.

Motivul: a intrat în vigoare Legea 118/2019 privind „Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale“.

Legea „Registrului național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni cu caracter sexual” cere ca toți angajații din România care lucrează cu persoane vulnerabile să prezinte angajatorului un „certificat de integritate comportamentală”, ce să ateste faptul că nu au săvârșit infracțiuni cu caracter sexual. 

Certificatul de integritate comportamentală reprezintă documentul eliberat persoanelor fizice, care atestă lipsa înscrierilor în Registru sau, după caz, datele înscrise în Registru cu privire la acestea.

Registrul (organizat de MAI) va fi ținut de structurile specializate ale unităților Poliției Române. Inspectoratul General al Poliției Române are timp până la începutul anului 2021 să facă operațional Registrul pe infrastructura tehnică a Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar.

Dispozițiile conform cărora, până la operaționalizarea Registrului, structurile de cazier judiciar pot elibera, la cererea persoanelor fizice interesate sau a entităţilor prevăzute, adeverinţe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârşit vreuna dintre infracţiunile prevăzute la art. 2 alin. (1) din lege, au intrat în vigoare în urmă cu 3 zile.

Certificatul se obține tot de la Poliție, din aceleaşi locuri în care se poate obține şi certificatul de cazier judiciar.

Legea a fost inițiată şi susţinută de către deputata independentă Oana Bîzgan. Aceasta a declarat că „cei care deja sunt angajați pot merge oricând, pentru că nu există o limită de timp, să obțină această adeverință care trebuie adăugată la dosarul lor de la Resurse umane. Polițiştii de la Cazier au fost deschişi şi mi-au spus că s-au pregătit, îi aşteaptă pe oameni să vină să ceară adeverințele. Mă aştept ca persoanele care au condamnări pentru agresiune sexuală să nu mai fie angajate în domenii care implică lucrul cu copii, cu victime ale violenței, spre exemplu. Este important ca cei care au fost condamnați pentru astfel de fapte să nu mai poată avea acces. Totodată, aşa putem preveni recidiva. Cei care au condamnări pentru agresiune sexuală se pot angaja în orice alte domenii, dar nu acolo unde, practic, ar avea victima la mâna lor. Între victimă şi agresor ar exista o poziție de dominanță, de forță. Abuzurile asupra copiilor, spre exemplu, sunt trecute mai mereu sub tăcere din cauza acestei poziții. În toate zonele din țară, polițiştii fac eforturi foarte mari pe această categorie de agresori, a prădătorilor sexuali şi mă aştept că Registrul infractorilor sexuali să-i ajute pe poliţişti să colaboreze între ei. Eu le sunt recunoscătoare pentru că şi-au dorit să aibă un rol activ în asta“.

Certificatul de integritate comportamentală nu trebuie confundat cu certificatul de cazier judiciar

Dacă certificatul de cazier judiciar cuprinde condamnările sau alte măsuri cu caracter penal, procesual-penal sau administrativ adoptate în legătură cu orice infracțiune, certificatul de integritate comportamentală cuprinde măsurile cu caracter penal/procesual penal adoptate în urma comiterii uneia dintre următoarele infracțiuni:

  • infracţiunea de trafic de persoane prevăzută la art. 210;
  • infracţiunea de trafic de minori prevăzută la art. 211;
  • infracţiunea de proxenetism prevăzută la art. 213;
  • infracţiunea de exploatare a cerşetoriei prevăzută la art. 214;
  • infracţiunea de folosire a unui minor în scop de cerşetorie prevăzută la art. 215;
  • infracţiunea de folosire a serviciilor unei persoane exploatate prevăzută la art. 216;
  • infracţiunea de folosire a prostituţiei infantile prevăzută la art. 2161;
  • infracţiunea de viol prevăzută la art. 218;
  • infracţiunea de agresiune sexuală prevăzută la art. 219;
  • infracţiunea de act sexual cu un minor prevăzută la art. 220;
  • infracţiunea de corupere sexuală a minorilor prevăzută la art. 221;
  • infracţiunea de racolare a minorilor în scopuri sexuale prevăzuta la art. 222;
  • infracţiunea de hărţuire sexuală prevăzută la art. 223;
  • infracţiunea de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual prevăzută la art. 299;
  • infracţiunea de pornografie infantilă prevăzută la art. 374;
  • infracţiunea de ultraj contra bunelor moravuri prevăzută la art. 375;
  • infracţiunea de incest prevăzută la art. 377;
  • infracţiunile prevăzute la lit. a)-q), astfel cum erau prevăzute în Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României sau în legi speciale, având aceleaşi elemente constitutive.

Important de menționat este faptul că scoaterea din evidenţa cazierului judiciar a persoanelor fizice, în condiţiile art. 15 din Legea nr. 290/2004, nu produce efecte asupra datelor din Registru.

Comenteaza cu contul de FB

One thought on “Toti profesorii, medicii si persoanele care lucreaza cu copii trebuie sa prezinte “Certificatul de integritate comportamentala”

  1. Sa inteleg ca la voi in Romania, nu exista sectia educativa ce ar trebui sa reeduce acest tip de detinuti, e un sector ce mananca bani din buget si este totalmente incompetent. Acest registru prin restrictiile ce le impune, anuleaza dreptul la reabilitare, si impune 45 mii de oameni sa fie discriminati, e ceva total neconstitutional, fapt recunoscut intrun caz simil de curtea constitutionala in Ecuador. Poate unii nu sunt recidivisti, poate nu ai fost o parte condamnati intrun mod legal, mai ales in asa stat corupt ca Romania. Duble pedepse? De ce parlamentarii cu eliberari conditionate nu sunt inclusi in registru coruptilor? De ce atunci mafiotii ce au ucis oameni nu sunt inclusi in registru asasinilor?
    De ce nu creati mii de registre si nu puneti toata lumea sub supraveghere?
    Poate ar fi mai logic in registru sa fie inclusi doar recidivisti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *