TikTok, dat în judecată de 13 state americane pentru dependență, exploatare și riscuri pentru copii!

 

Marți, TikTok s-a confruntat cu o serie de noi procese intentate de 13 state americane și Districtul Columbia, care acuză platforma populară de social media de vătămarea și neprotejarea tinerilor. Procesele, inițiate în New York, California, Districtul Columbia și alte 11 state, extind disputa juridică dintre compania chineză TikTok și autoritățile americane de reglementare și solicită sancțiuni financiare suplimentare împotriva platformei.

Aceste state susțin că TikTok folosește un software menit să creeze dependență, care îi determină pe copii să petreacă mai mult timp pe platformă. De asemenea, acuză compania că exagerează în ceea ce privește eficiența moderării conținutului, conform unui raport de pe reuters.com.

„TikTok încurajează dependența de rețelele sociale pentru a crește profiturile corporațiilor,” a declarat procurorul general al Californiei, Rob Bonta. „Platforma țintește intenționat copiii, știind că aceștia nu au încă abilitățile necesare pentru a-și stabili limite sănătoase în fața conținutului adictiv.”

Statele afirmă că scopul TikTok este de a maximiza timpul petrecut de utilizatori pe aplicație pentru a le afișa cât mai multe reclame.

„Tinerii se confruntă cu probleme de sănătate mintală din cauza platformelor de social media care creează dependență, precum TikTok,” a spus procurorul general din New York, Letitia James.

Marți, TikTok a declarat că respinge aceste acuzații, pe care le consideră „inexacte și înșelătoare” și că a fost dezamăgită de decizia statelor de a merge în instanță în loc să colaboreze la soluții pentru provocările din industrie.

Compania a menționat că oferă funcții de siguranță, inclusiv limite implicite de timp și opțiuni de confidențialitate pentru utilizatorii sub 16 ani.

Procurorul general din Washington D.C., Brian Schwalb, a acuzat TikTok că desfășoară activități financiare fără licență prin intermediul funcțiilor de streaming live și de monedă virtuală ale platformei.

„Platforma TikTok este concepută într-un mod periculos. Este un produs care creează dependență, fiind destinat să facă tinerii să devină dependenți de ecranele lor,” a declarat Schwalb.

Procesul din Washington acuză TikTok de facilitarea exploatării sexuale a minorilor, susținând că transmisiunile live și moneda virtuală funcționează „ca un club de striptease virtual, fără nicio restricție de vârstă”.

Alte state care au depus plângeri marți includ Illinois, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Mississippi, New Jersey, Carolina de Nord, Oregon, Carolina de Sud, Vermont și statul Washington.

În martie 2022, opt state, inclusiv California și Massachusetts, au început o anchetă națională privind influența TikTok asupra tinerilor. În august, Departamentul de Justiție al SUA a dat în judecată TikTok pentru că nu ar fi protejat confidențialitatea minorilor. Anterior, state precum Utah și Texas au acuzat TikTok de neglijență în protejarea copiilor de pericole. Luni, compania a respins aceste acuzații într-un document depus în instanță.

ByteDance, compania mamă a TikTok din China, continuă să lupte împotriva unei legi americane care ar putea interzice aplicația în Statele Unite.

Sursa: Reuters

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *