Strudel cu pui
Cu siguranta titlul va inspira o reteta si daca stau sa ma gandesc chiar asta este. Doar ca nu este o reteta despre mancare ci una despre cum sa salvezi un suflet (sau chiar mai multe) fara sa iti pui prea multe intrebari.
Eram in februarie, exact cand lovea gerul cel mare, cand am gasit la poarta, asteptand-ma, o pisicuta gravida. Mica, slabuta, cu o burtica mai mare decat ea, cand m-a vazut a inceput sa faca tot felul de giumbuslucuri doar doar o s-o bag in seama. N-am rezistat si am mangaiat-o putin, iar ea a inceput sa toarca si de atunci nu s-a mai oprit 🙂 . Am incercat sa o gonesc, stiu suna urat doar ca zapacita vroia sa intre dupa mine in curte, unde o asteptau vreo 5 caini. Deci am incercat sa o gonesc dar nimic, nu se lasa dusa. Torcea si se uita in ochii mei iar cand am inchis poarta in urma mea s-a trantit pe jos si nu a mai vrut sa plece. M-am dus pana in casa si m-am intors cu niste mancare pe care a inghitit-o pe nemestecate. Saraca, parea ca nu mai mancase de cateva zile.
Am tot incercat sa ma tin tare si sa o las acolo insa cand le-am vazut pe fete cu lacrimi in ochi intrebandu-ma unde o sa nasca si ce o sa se intample cu puii, n-am rezistat. Am luat-o in casa si i-am facut culcus in camera fetelor unde a ramas pentru urmatoarele 2 luni. Am avut un noroc fantastic, pentru ca Strudel (cu pui 🙂 ) este o pisicuta incredibil de inteligenta, care a stiut imediat ce are de facut, a inteles care sunt regulile casei si a promis sa ne iubeasca cat de mult poate. Nu am exagerat de loc cand am spus ca de cand am luat-o la noi, toarce intr-una. A tors si cand a nascut si cand alapta, toarce si cand doarme dar mai ales cand o mangaiem.
Era atat de mare incat statea sa plesneasca, asteptam in fiecare zi sa o vedem cum naste insa a mai durat inca vreo saptamana. De Dragobete, pe la 11 noaptea s-a dus singurica in cutia pe care i-o pregatisem si a lasat natura sa-si urmeze cursul. In liniste, fara sa ne deranjeze cu nimic, a nascut patru puiuti mici si frumosi care ne-au inseninat zilele pentru urmatoarele 6 saptamani.
Pentru ca pe mama o cheama Strudel, pe cei mici (care s-au dovedit a fi toate pisicute 🙂 ) am ales tot nume de strudele: Vanilie, Caramel, Ciocolata si Scortisoara. Ne-am bucurat maxim de prezenta lor si ma bucur ca am putut sa le ofer fetelor o lectie atat de importanta despre natura, despre nastere si alaptare si despre cursul natural al vietii si al independentei. Pentru ca oricat de mult ne-ar fi placut pisoii cei mici, era evident ca trebuia sa le gasim stapani. Ma asteptam la un moment greu in clipa despartirii insa din fericire am fost cu totii destul de maturi sa intelegem ca asa e cel mai bine pentru toata lumea. Am reusit, cu ajutorul FB-ului (Pagina de FB Strudel si prietenii 🙂 ), sa le gasim stapani dragastosi si responsabili asa ca dupa 6 saptamani le-am pus cate o funda rosie la gat si cu toata parerea de rau i-am lasat sa plece.
Am ramas cu Strudel pe care o s-o pastram nu inainte insa de a rezolva cateva probleme pe care le are. Dupa ce a nascut am tot remarcat in litiera urme de sange insa le-am pus pe seama nasterii naturale. Dupa ce a inceput sa slabeasca vizibil insa, si ne-am convins ca face caca cu sange, am inceput un tratament pentru a remedia aceasta situatie. Destul de dificila situatia pentru ca inca alapta. Dupa ce am dat pisoii, cu tot efortul nostru de a evita situatia, a facut mastita si cateva zile (fix de Paste cand totul era inchis), am stat cu sufletul la gura asteptand sa i se descongestioneze si sa nu-i mai friga burtica. Am masat-o de cel putin doua ori de pe zi iar in seara de Inviere ar fi trebuit sa o mulg pentru ca situatia era foarte tensionata. Nu am reusit, insa cu niste comprese cu gheata am tinut totul sub control pana in a treia zi de Paste, cand am ajuns la cabinetul veterinar pentru tratament cu antibiotic. Urmeaza cel putin doua saptamani de tratament, apoi vrem sa o castram si in final speram sa ne linistim cu totii.
Povestea de astazi este una fericita pentru ca 5 suflete au fost salvate de la niste experiente groaznice, ca sa nu zic de la o moarte mai mult ca sigura, prin inghetare, infometare sau sub rotile masinilor. Insa aceasta poveste nici nu ar fi trebuit sa existe. Nu as fi avut ce sa va povestesc daca o vecina de pe strada, mare iubitoare de pisici (asa crede ea) ar fi facut putin mai mult decat sa culeaga toate pisicile din cartier si sa le indoape cu mancare. Stiu, pisicile sunt frumoase, mai ales atunci cand sunt mici.
Insa dragostea inseamna si responsabilitate iar atunci cand ai un animal, grija fata de el se refera la mult mai multe aspecte, nu se rezuma doar la mancare. Un animal trebuie dus la doctor, trebuie deparazitat, vaccinat iar daca cresterea lui nu are ca scop procreerea (ma refer la exemplarele de rasa) atunci inevitabil, acesta trebuie castrat. Cresterea unui animal implica destule costuri materiale asa ca nu e usor. Un animal necesita timp si atentie si de multe ori asa zisii “iubitori de animale” fac mai mult rau decat bine. Daca Strudel ar fi fost castrata, aceasta poveste nu ar fi fost spusa. Daca toata pisicile stranse in curtea vecinei (peste 30) ar fi castrate, nu ar fi o problema. Insa cand ai 30 de pisici din care cel putin jumate se pot reproduce, atunci nu doar ca ai o problema dar esti o problema.
Exista estimari ca o pisica si puii ei pot da nastere in 9 ani la peste 11 milioane de pisici si motani. Vecina noastra are vre0 30! Cateva dintre ele sunt sterilizate de noi sau de alti vecini insa din pacate nu putem tine ritmul pentru ca mai avem si altele de facut decat sa alergam pisicile semivagaboante din cartier. Doamna vecina sustine ca nu le sterilizeaza pentru ca nu e sanatos si pentru ca nu are atatia bani. Acum incercam sa o convingem ca ce stie ea despre sterilizare nu tocmai corect si ca ar putea sa rezolve problema cu costuri minime.
Cu ajutorul Campaniei “Sterilizarea este buna” lansata de Purina Pro Plan in parteneriat cu o serie de specialisti si peste 100 de clinici veterinare si sustinuta de Meseria de parinte, dorim sa informam despre beneficiile sterilizarii, care nu se limiteaza la evitarea aparitiei unor pui nedoriti.
“Din pacate, despre sterilizarea pisicilor circula o multime de mituri pe care e nevoie sa le demontam. Beneficiile privind sanatatea pisicilor sterilizate si a motanilor castrati sunt de necontestat. Studiile recomanda sterilizarea in jurul varstei de 2,5 luni si demonstreaza reducerea riscurilor aparitiei unor afectiuni grave si cresterea sperantei de viata. E important sa incurajam sterilizarea deoarece, pe langa beneficiile de sanate, contribuim si la cresterea controlului numarului de pisici, precum si la reducerea abandonului.” – Dr. Tache Epure, Presedintele Societatii Romane de Medicina Felina
Povestea lui Strudel, care este povestea tuturor pisicilor abandonate si nesterilizate, s-a terminat fericit. Ea avut noroc. Insa nu toate pisicile abandonate au aceasta sansa. Putem reduce numarul povestilor triste prin sterilizarea pisicilor, ajuntandu-le totodata sa le creasca speranta de viata.
Daca aveti intrebari sau nelamuri despre sterilizarea pisicilor, pe Pagina de FB Pisici Delicate puteti afla raspunsuri de la medici veterinari. Mai mult decat atat, puteti deveni ambasadori si va puteti inscrie in programul de sterilizare a pisicilor. In cadrul acestui program este lansat si Clubul Pisicilor sterilizate, posesorii cardului beneficiind de anumite facilitati in accesarea serviciilor medicale sau a hranei medicale.
Se spune ca nicio fapta buna nu ramane nepedepsita 🙂 . Eu spun ca din contra, orice fapta buna are sustinatorii sai si le multumesc tuturor celor care m-au ajutat si m-au incurajat sa o salvez pe Strudel si pe viitorii puiuti. Le multumesc si celor m-au ajutat sa gasesc stapani pentru puiuti si multumesc Nestle Purina pentru pachetul cu mancare trimis. Dupa sterilizare, vom trece pe Purina Pro Plan Sterilised. Probabil nu e intamplator ca pisicuta de pe ambalaj si de pe afisul campaniei poate fi usor confundata cu Strudel 🙂 .
Si va multumesc si voua, anticipat, pentru ca ne ajutati sa informam ca “Sterilizarea este BUNA!” si ca pisicutele merita o viata fara chin.
Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de parinte, nu uitati sa dati Like Paginii de FB sau sa va inscrieti la Newsletter.
E vechi articolul, sper ca Strudel sa fie bine si puisorii ei la fel. Eu as recomanda mai multa informare in privinta mancarii neamului pisicesc. Ele sunt feline, se hranesc cu CARNE prin definitie, nu cu cereale (care fec urina bazica). As recomanda alta mancare care nu are cereale deloc (gen petkult, applaws, orjien) atunci cand nu le poti oferi hrana lor de baza, adica carne si oase pentru aport de calciu. Vorbesc din experienta unuie pisici care are acum 15 ani, hranita cu purina, hill`s si alte mancaruri cu cereale si care a dezvoltat probleme renale sin cauza lor, si vindecata cu ajutorul mancarii bune(acum e pe petkult conserve si applaws) , fara alte tratamente.
A trecut mai mult de un an, Strudel e bine, la fel si puisorii, fiecare la casa lui 🙂 .
Noi suntem iubitori de animale, avem peste 10 caini si pisici in casa si prin curte si stim cat de importanta este alimentatia. Insa vine un moment cand simpla ingrijire a atator suflete necesita foarte multe resurse (materiale in primul rand) asa ca spunem multumesc oricarui ajutor venit din afara fara sa facem mofturi.