Siguranta auto a copiilor nu este o gluma!

Siguranta auto a copiilor este o treaba foarte serioasa, si uneori un detaliu poate insemna o viata salvata. Cand spun un detaliu ma refer la scaunul auto pentru copii, care, daca ma intrebati pe mine, ar trebui sa fie obligatoriu, la fel ca centura auto.

Din multe puncte de vedere, copiii sunt mai expusi sa fie victime ale accidentelor auto. Ei nu pot folosi centura ca un adult si nici nu se pot tine si proteja la fel ca un adult, in cazul unui accident (vorbim de tamponari usoare, chestii minore. La accidente grave, aceasta discutie nici nu-si are rostul). In cazul unui impact, un copil care nu este asezat intr-un scaun auto, va zbura prin masina la fel ca o minge, doar ca momentul aterizarii poate avea cele mai dramatice consecinte.

Intamplator, am avut ocazia sa conduc sau sa merg cu foarte multe masini, de toate felurile si de toate culorile, si va spun cu toata convingerea ca nimic nu inlocuieste un scaun auto pentru copil. Inca de la prima calatorie cu masina, din chiar primele zile de viata, copiii ar trebui transportati doar in scaune auto adecvate varstei si greutatii, si corect montate.

Nu pretind ca suntem mai catolici decat Papa, am calcat si noi pe bec de cateva ori, dar in deplina cunostinta de cauza. Stiam exact la ce ne expunem si nu ne-am mintit singuri ca “noua nu ni se poate intampla”.

Alta data, intr-o mica vacanta am avut o dilema privind scaunul Andreei. Masina lui Cristi nu era prevazuta pentru asta :), dar planul era sa mergem cu ea. Pana la urma ratiunea a castigat, asa ca am pornit la drum in conditii foarte inghesuite. La intoarcere, Cristi a renuntat la masina lui si a schimbat-o cu una adecvata, cu mai mult loc in spate. Poate o sa credeti ca suntem prea exagerati, dar pentru noi siguranta este pe primul loc, confortul pe al doilea. Iar ambele sunt importante, si nu doar pentru noi ci si pentru cele mici, pentru ca la drum lung e important sa se simta si ele confortabil.

Si pentru ca tot a venit vorba de drum lung, copiii pot fi educati sa stea in scaunul auto, chiar si pe distante mai mari. E adevarat ca uneori se plictisesc, alteori vor sa se plimbe, se se joace sau orice altceva decat sa stea in scaunul lor. Dar tine doar de imaginatia noastra sa le facem calatoria mai placuta si chiar daca uneori ne e greu, nu prea avem scuze pentru compromisuri care pot avea consecinte dezastruoase.

Cand vorbim de siguranta auto a copiilor nu exista “o sa merg incet”,”o sa am grija”, “masina mea e sigura”.

Oricine a avut un accident auto o sa va confirme ca nu a avut nici cea mai mica intentie in acest sens, ca nu si-a dorit niciun moment ca acel accident sa se produca. Si foarte multi, se gandesc cu regret “ce bine ar fi fost daca…”.

De ce sa cream premizele de a ajunge in punctul in care regretele nu mai folosesc la nimic, cand putem atat de simplu sa prevenim aceste situatii tragice?

Nu uitati, accidentele se intampla “pur si simplu”. Indiferent cat de atenti suntem sau ce masina avem.

——————————//——————————

Acest articol face parte din Campania de responsabilitate in Siguranta auto, derulata de Bebetex. Pe pagina de FB Bebetex gasiti multe alte informatii utile despre siguranta auto.

Maine, impreuna cu Bebetex v-am pregatit o surpriza, un concurs avand ca premiu un scaun auto pentru copii. Concursul va dura toata saptamana aceasta, iar duminica 7 aprilie, vom anunta castigatorul.

Ne vedem maine :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *