Scrisoarea olimpicilor

Am primit pe email o scrisoare care m-a intristat. Inca odata s-a confirmat faptul ca guvernul plateste milioane de euro pentru autostrazi neterminate dar nu investeste niciun ban pentru performanta in educatie. Mai mult decat atat, nici macar nu-si onoreaza obligatiile. Daca sustineti elevii romani olimpici scrieti si voi despre asta.

Va reamintesc ca anul acesta Romania a fost pe primul loc in Europa la Olimpiada de matematica si pe locul 10 in lume!

Elevii olimpici au obtinut rezultate extraordinare si la alte discipline printre care informatica, geografie si biologie.

Puteti citi mai jos care este atitudinea guvernului fata de cei care fac cinste tarii noastre si, cel mai important, cei care ar trebui sa fie viitorul acestei tari.

Dar cel mai probabil, si nimeni nu-i poate invinui pentru asta, ei vor fi viitorul altor tari care stiu sa ii aprecieze asa cum merita, la adevarata lor valoare.

sursa foto

“Suntem un grup de fosti si actuali olimpici internationali, dezamagiti de lipsa de respect pentru performanta in educatie. Este imposibil ca dupa aproape un an si jumatate sa nu primim niciun semn de recunostinta pentru lobbyul adus Romaniei la olimpiadele internationale la care am participat in anul 2010-2011. Pe cat de mandri am fost ca am reprezentat cu success Romania la nivel mondial, pe atat de mahniti suntem de lipsa de reactie a Ministerului Educatiei si a Guvernului Romaniei in ceea ce priveste recunoasterea meritelor noastre si ale profesorilor nostri. In ultimii ani, Romania s-a clasat printre cele mai puternice tari europene ca urmare a rezultatelor obtinute de noi si de colegii nostri la numeroasele olimpiade la care am participat.

Fara o motivatie clara, in anul scolar 2010-2011 Ministerul Educatiei nu a mai organizat Festivitatea de Premiere a Olimpicilor Internationali, o traditie inceputa in anul 1990. Pana in 2010, aceasta Premiere a avut loc in fiecare an la sfarsit de noiembrie/inceput de decembrie. Anul trecut insa, dupa ce a fost amanata pana in luna iulie, in momentul in care unii dintre noi erau deja in tren in drum spre festivitate, am fost anuntati ca totul se amana “pe termen nedefinit”. Niciun motiv, nicio scuza, nici macar un “multumesc frumos”.

Dupa o alta scrisoare deschisa a coordonatorului Lotului National de Matematica, domnul Profesor Dr. Radu Gologan, dumneavoastra, doamna Ministru al Educatiei si dumneavoastra, domnule Prim Ministru, ati promis ca veti gasi o solutie. Au trecut insa 4 luni de atunci, multe telefoane date pentru a verifica situatia premiilor, si multe discutii purtate cu experti in legislatia Romaniei, care ne-au spus de nenumarate ori ca nu exista niciun motiv pentru a nu ni se acorda premiile meritate. 

In luna august insa, am aflat chiar de la dumneavoastra, doamna Ministru al Educatiei, motivul pentru care Festivitatea nu a fost organizata. La intoarcerea Lotului Romaniei pentru Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica din Rio de Janeiro, Brazilia, ne-ati spus ca noi nu suntem la fel de apreciati ca olimpicii sportivi pentru ca majoritatea colegilor nostri opteaza sa isi continue studiile superioare in strainatate. Printre noi se afla si tineri care studiaza in afara tarii si care se simt profund umiliti de replica dumneavoastra. Reprezentam Romania la unele dintre cele mai mari universitati din lume si credem ca munca si eforturile noastre sunt unul dintre cei mai importanti factori in promovarea imaginii Romaniei in strainatate.

Nu acceptam sa fim generatia neglijata si nici ca eforturile profesorilor nostri sa ramana uitate. Stim ca suntem o generatie de tranzitie politica si impas economic, insa consideram ca asta nu ar trebui sa afecteze sistemul educational si ca respectul pentru perfomanta trebuie sa ramana o prioritate.”

Raspunsul Ministerului Educatiei – Nu este vina noastra

Secretarul de stat, Stelian Fedorca, a reluat ideea Ecaterinei Andronescu si a declarat pentru gandul.info ca vinovat pentru nepremierea olimpicilor din 2011 este fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu.

Problema este de legalitate pentru ca nu putem sa dam niste bani retroactiv, tinand cont ca in 2011 legea nu permitea ca profesorii sa fie premiati, ci numai elevii. Atunci cineva de la minister, Oana Badea sau Daniel Funeriu, au zis ca ori premiem pe toata lumea, ori pe nimeni. Asa am ajuns in situatia asta. Incercam sa gasim o posibilitate de premiere, dar este destul de dificil pentru 2011”, a declarat Stelian Fedorca.
Secretarul de stat le spune olimpicilor ca vor fi premiati de urmatorul parlament, mentionand ca dansul si colegii sai “nu au renuntat la idee”.

Daca sustineti elevii romani olimpici scrieti si voi despre asta!

Ana Maria Mitrus

Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama – de Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published.