Sarcina: Cand trebuie sa consulti medicul
Daca rezultatele unui test facut acasa sunt pozitive, fa-ti programare la medic. Cu cat mai devreme se confirma sarcina, cu atat mai repede incepi ingrijirea prenatala.
In timpul intalnirii cu medicul, acesta iti va explica:
- simptomele care apar primele in sarcina
- alte simptome la care sa te astepti in sarcina
- semnele la care trebuie sa fii foarte atenta si care ar putea indica vreo problema.
Este de inteles ca nu vrei sa citesti sau sa auzi cuvintele o problema din partea medicului. Si este important sa nu te lasi macinata de teama sau grija. Nu uita, ma joritatea sarcinilor se dezvolta normal.
Dar la fel de important este si sa cunosti simptomele care nu sunt normale si care ar putea indica faptul ca ceva nu merge tocmai bine.
Sangerari
Pe perioada sarcinii, sangerarile usoare denumite si spotting sunt normale, mai ales in primul trimestru. In general, spotting-ul nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Intr-o prima faza, spotting-ul poate fi rezultatul a ceea ce se numeste sangerare de implantare, si anume sangerarea care se produce cam la o saptamana de la fertilizare. Sangerarea de implantare se poate produce atunci cand ovulul fertilizat adera la captuseala uterului. In general, dureaza putin, este mult mai putina cantitativ si apare mai devreme decat ciclul menstrual. Unele femei nu prezinta nicio sangerare de implantare, in vreme ce altele nici nu o observa.
De asemenea, este posibil sa confunzi sangerarea de implantare cu ciclul. Daca se intampla acest lucru, nu-ti vei da seama ca esti gravida, ceea ce poate duce la erori de calcul pentru stabilirea datei de nastere a bebelusului. Sangerarea de implantare care este putina si se opreste de la sine nu necesita tratament. Daca, totusi, sangerarea este mai abundenta, adica patezi mai mult de doua tampoane intr-o ora, contacteaza-ti medicul.
Mergi imediat la spital daca pierderea de sange este insotita de ameteala, ritm cardiac accelerat sau dureri puternice.
Conecteaza-te cu Facebook ca sa citesti tot articolul. Click pe butonul de mai jos:
Simptome alarmante
Contacteaza-ti medicul sau mergi la spital daca, pe langa sangerarea abundenta, prezinti urmatoarele simptome in primele saptamani de sarcina
- Greata si varsaturi. In timpul sarcinii, greata si varsaturile sunt frecvente si se produc de obicei in primele trei luni. In general, nu reprezinta motive de ingrijorare. Totusi,daca simptomele acestea sunt insotite de dureri, febra, vertij, diaree sau cefalee, mergi la spital. De asemenea, suna medicul daca vomiti tot ce inghiti. S-ar putea sa ai nevoie de hidratare intravenoasa sau de un antivomitiv.
- Frecventa urinarii. Daca urinezi des, poate ca suferi de o infectie a tractului urinar superior (cistita). Suna-ti medicul daca urinarea este insotita de dureri sausenzatia de arsura, sange sau puroi in urina, febra ori dureri.
- Dureri pelviene. Durerile pelviene usoare sunt obisnuite, deoarece muschii si ligamentele se intind si uterul se mareste. Totusi, daca suferi de dureri pelvienecare sunt puternice sau care nu dispar cu timpul atunci cand te intinzi sau iti schimbi pozitia, contacteaza-ti medicul.
- Iti pierzi suflul. Pierderea suflului poate insoti sarcina, dar de obicei este un simptom minor, apare treptat si nu este asociat cu alte semne sau simptome respiratorii precum tusea sau suieratul. Daca pierderea suflului este moderata catre grava, insotita de febra sau ritm cardiac crescut sau de simptome precum tuse, suna medicul. Acestea ar putea sugera un embolism pulmonar sau alta afectiune cardiopulmonara.
- Ameteala. Daca stai mai mult in picioare, mai ales intr-un mediu calduros, poti resimti senzatia de ameteala. Aceasta senzatie ar trebui sa dispara atunci cand te asezi sau iti cobori capul. In caz contrar, suna medicul.
- Dureri in piept. Durerile in piept nu sunt un simptom normal in sarcina. Daca ai astfel de dureri, trebuie sa anunti medicul imediat. Totusi, nu uita ca nu toate durerile din piept au legatura cu inima. Uneori pot fi rezultatul refluxului gastroesofagian, care se intalneste mai des in perioada sarcinii.
Avortul si sarcina ectopica
Exista doua situatii care se pot produce in primul trimestru de sarcina si care pot conduce la esecul acesteia: avortul spontan si sarcina ectopica.
Scopul acestui articol nu este acela de a te speria sau inspaimanta (nu uita ca majoritatea sarcinilor se dezvolta normal), ci de a te ajuta sa intelegi mai bine cand trebuie sa reactionezi fara intar- ziere.
Avortul spontan
Avortul spontan este pierderea spontana a sarcinii inainte de saptamana 20. Majoritatea avorturilor spontane se produc atunci cand este o problema cu ovulul sau spermatozoizii sau cu modul in care cei doi s-au reunit pentru a rezulta sarcina. Suna medicul daca prezinti unul dintre urmatoarele semnale si simptome:
- Sangerari vaginale de orice fel (desi spotting-ul este destul de frecvent intal- nit in primul trimestru) •
- Dureri sau crampe abdominale sau in partea lombara, care pot fi de la usoare la grave
- Scurgeri de lichid sau tesut din vagin
Sarcina ectopica
In mod normal, un ovul fertilizat se prinde de captuseala uterului. In cazul sarcinii ectopice, ovulul fertilizat se implanteaza undeva in afara uterului, ca, de exemplu, intr-o trompa uterina. Sarcina ectopica nu se poate dezvolta normal deoarece ovulul fertilizat nu poate supravietui si tesutul care creste ar putea afecta organele mamei.
Intr-o prima faza, semnele si simptomele pot fi similare cu cele ale oricarei sarcini:
- intarzierea ciclului
- sani moi
- senzatia de greata.
Durerile abdominale sau pelviene si o usoara sangerare vaginala sunt deseori primele semne care sugereaza existenta unei sarcini ectopice. Daca se scurge sange dintr-o trompa uterina, este posibil sa simti si dureri in umeri sau diaree, in functie de unde se scurge sangele sau care nervi sunt afectati.
Sangerarea vaginala abundenta nu se manifesta decat daca sarcina ectopica se produce in col. Mergi imediat la spital daca ai dureri abdominale sau pelviene grave insotite de sangerari vaginale, ameteala puternica sau lesin.
Multa sanatate si sarcina usoara!
Comenteaza cu contul de FB
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).