Inceputul

Sharing is caring:

“Cand iti cumperi o masina de spalat primesti instructiuni in 14 limbi straine. Cand ti se naste copilul ce primesti? Nimic!”

Mi-a ramas intiparit acest citat care reflecta realitatea cruda privind “meseria de parinte” (din pacate nu-mi aduc aminte unde l-am citit). Este o meserie grea care se invata prin studiu si multa practica si din pacate, de cele mai multe ori “elevii” sunt autodidacti.

In majoritatea cartilor pe care le-am citit cand eram gravida se punea accent pe dezvoltarea copilului si pe transformarile pe care le sufera corpul gravidei, iar apoi, dupa nastere, foarte importante au fost sfaturile pentru ingrijirea bebelusului si a mamei din punct de vedere fizic. Am gasit foarte putine mentionari despre sentimentele proaspetei mame, despre spaimele si fricile care o incearca. Este foarte incurajatoare existenta instinctului matern, dar totusi, acesta nu presupune existenta unui bagaj de cunostinte inascut despre ingrijirea copilului, doar pentru ca suntem femei. Experienta nasterii si cea a ingrijirii unui nou nascut este totusi una complet noua si necunoscuta. Este o experienta coplesitoare si care presupune un efort teribil de adaptare. Resposabilitatea este imensa, si multe mamici sunt ingrozite in momentul in care isi dau seama ca pentru prima oara in viata lor raspund de viata unei alte fiinte.

Ulterior, am inceput sa-mi pun problema dezvoltarii emotionale a copilului si mi-am dat seama ca am lacune majore in aceasta arie de interes, asa ca am inceput sa ma documentez, iar in ultimii 5 ani asta am facut: am cautat, am citit si recitit.

De curand, discutand cu o prietena foarte buna, mama la randul ei, mi-am dat seama ca acest subiect “formarea in meserie de parinte” nu imi este strain doar mie, le este strain multor parinti, indiferent daca sunt sau nu la inceput.

De ce e importanta “formarea in meseria de parinte”? Pentru ca  trebuie sa intelegi TU in primul rand ce se intampla  cu copilul tau si apoi sa-i explici si lui. Trebuie sa fii langa copilul tau “no matter what” si sa intelegi ca orice reactie a lui este un raspuns la un stimul iar “autorul moral” al acestor reactii esti in mare masura chiar TU. In mod direct sau indirect, educatia pe care i-o dai copilului tau inca din primele luni de viata ii va influenta in mod crucial viitorul.

 
Sharing is caring:

 • Article By :
  Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama – de Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Random Posts

 • Despre ingrijirea noului nascut la “Totul despre mame”
  Sharing is caring:

  Astazi pe canalul Youtube “Totul despre mame”o puteti urmari pe Raluca Petre, educator prenatal Lamaze şi consilier de alăptare ILCA. […]

  Sharing is caring:
 • Auxiliarele au voie din nou in scoli
  Sharing is caring:

  Astazi, Ministerul Educatiei Nationale a publicat Metodologia-cadru privind reglementarea utilizarii auxiliarelor didactice in unitatile de invatamant preuniversitar. Incepand cu data […]

  Sharing is caring:
 • Castigatorul Rolelor
  Sharing is caring:

  Concursul avand ca premiu o pereche de role s-a incheiat, am avut avut aproape 300 de participanti iar concursul a […]

  Sharing is caring:
 • Sa-ti fie rusine!
  Sharing is caring:

  Imi aduc aminte foarte putine lucruri din copilarie, chiar si cand este vorba despre educatia primita in casa. Adica stiu […]

  Sharing is caring:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*