Revolutia fiscala diminueaza indemnizatia pentru concediul pre si post natal

Daca va pregatiti sa aduceti pe lume un bebelus, trebuie neaparat sa verificati care este situatia contributiilor pe care le platiti la locul de munca.

In urma revolutiei fiscale de la inceputul acestui an, contributiile au fost transferate de la angajator la angajat iar aceasta modificare a afectat foarte multi salariati. Daca angajatorul nu a marit veniturile conform noilor modificari,  angajatilor le-au scazut salariile nete.

O consecinta directa a acestor noutati, este si modificarea indemnizatiilor pentru concediul pre si post natal pentru angajatele care vor deveni mame de acum incolo.

Indemnizatia aferenta concediului medical pre si post natal de 126 de zile, pe care o mama sau viitoare mama o poate lua inainte sau dupa nastere, ar putea scadea simtitor. Totul pe fondul cresterii contributiilor sociale.

In primul rand cota de contributie de asigurari sociale, care pana acum era echivalentul a 10.5%, a crescut incepand cu ianuarie 2018 la 25%. Astfel, procentul total creste.

Al doilea motiv este baza de calcul fata de care se aplica aceasta contributie. Baza de calcul este crescuta, deoarece salariul mediu brut pe economie a crescut si el, ajungand de la 3.131 la 4.162 lei.

Toate aceste modificari se refera la indemnizatia de concediu medical pentru mama si nu la indemnizatia de crestere a copilului care este platita de catre stat.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici a anuntat ca se discuta solutii pentru rezolvarea acestei situatii.

Pana vor veni oficialii cu solutii elaborate, recomandarea mea este sa mergeti la departamentul resurse umane si sa intrebati care este situatia voastra actuala, care este salariu brut si cu cat s-a modificat in urma aplicarii noilor norme. De asemenea, cereti o simulare pentru suma de care veti beneficia pentru concediul pre si post natal.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa:

  1. Dati Like Paginii de FB Meseria de parinte
  2. Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
  3. Va inscrieti la Newsletter
  4. Sa va inscrieti in Grupul De FB Meseria de parinte

Sharing is Caring!  Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe  Facebook (click aici).

Ana Maria Mitrus

Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama - pentru Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published.