Rafila: “E nevoie de simulari sa vedem cu suporta copiii masca timp de 4-5 ore”

Medicul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, susţine că ar fi necesar să vedem cum suportă copiii masca timp de patru-cinci ore, dar şi separatoarele din plexiglas despre care susţine că ar putea fi periculoase.

Dr. Rafila a explicat la Digi24 că aceste simulări pot fi făcute cu elevi veniţi pe bază de voluntariat pentru ca, astfel, să fie demonstrată eficienţa măsurilor sanitare, propuse de autorităţi.

Putem încerca o zi, două, se pot găsi copii care să fie aduşi de părinţi, eventual pe bază de voluntariat, şi să vedem cum funcţionează o astfel de clasă, cum suportă copiii masca timp de 4-5 ore, care sunt elementele care ar putea să apară, pentru că sunt lucruri la care pur şi simplu nu ne gândim în acest moment, dar dacă facem o simulare, putem să vedem care sunt punctele slabe, putem să intervenim, să renunţăm, poate, la anumite lucruri pe care le hotărâm acum, pentru că e de preferat să facem lucrurile bine înainte de începerea anului şcolar“, a declarat profesorul Alexandru Rafila, conform sursei citate.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie consideră că această simulare ar fi utilă înainte de adoptarea unor acte normative pentru nu cuprinde în ele măsuri inaplicabile sau mai puţin aplicabile.

Referitor la separatoarele de plexiglas, Alexandru Rafila afirmă că acestea pot fi periculoase şi pot limita posibilitatea de mişcare a elevilor.

În primul rând, dacă vrem să diminuăm riscul de transmitere, grupurile de copii care se află în acelaşi timp într-o incintă ar trebui să fie mai mici. Înţeleg că acest lucru este mai greu de obţinut, sunt clase, ştiţi bine, de 35 – 40 de copii, care ar trebui să funcţioneze în acelaşi spaţiu în care au funcţionat şi până acum şi în acelaşi interval de timp şi atunci probabil că a existat o gândire cum să facem să diminuăm riscul de transmitere a infecţiei. Eu nu ştiu cum va funcţiona un astfel de sistem cu separatoare de plexiglas, mai ales că discutăm de copii mici, care se pot împiedica de aceste separatoare atunci când se mişcă prin clasă”, a spus Alexandru Rafila, conform sursei citate.

Reprezentantul României la OMS a vorbit şi despre adaptarea măştilor de protecţie la dimensiunea craniului copiilor pentru a furniza o protecţie corespunzătoare.

Dacă ne hotărâm într-adevăr că se vor utiliza măştile în timpul orelor, atunci să le folosim încât să aibă şi efectul scontat, adică de împiedicare a transmiterii acestei boli“, a spus medicul.

În Germania se înregistrează cazuri, dar nu este o explozie. Din cele circa 850 de școli care au fost deschise au apărut circa 41 de cazuri, ceea ce înseamnă 5%. S-a observat că în țările unde au reînceput activitățile școlare a existat o anumită creștere a numărului de cazuri. Important e ca această creștere să fie redusă și să permită desfășurarea activităților școlare fără întrerupere sau doar punctual întrerupere doar într-o anumită clasă în care s-au înregistrat un caz sau două.

Cred că asta treuie să fie filosofia. Boala nu poate să fie total exclusă dintr-o comunitate de copii. Pot apărea cazuri, nu e nicio nenorocire – copiii fac în marea lor majoritate forme ușoare ale bolii. De exemplu, copiii de până la 10 ani doar în proporție de 0,1% necesită spitalizare și atunci ei trebuie pur și simplu izolați pe durata bolii după care se vor reîntoarce în colectivitate. Trebuie să încercăm să înțelegem lucrurile acestea și să nu le dramatizăm, dimpotrivă, trebuie să le rezolvăm pragmatic”, a declarat Rafila pentru Antena 3.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *