Profesorii care lovesc elevii vor fi sanctionati mai usor

O modificare adusă Legii educației naționale, care a devenit efectivă, va face ca profesorii din mediul preuniversitar să răspundă disciplinar mult mai strict pentru încălcarea atribuțiilor lor de serviciu.

În esență, nu mai este nevoie ca profesorii să își fi încălcat atribuțiile cu intenție sau din culpă (adică să fi existat vinovăție), cum era până acum, ci este suficientă încălcarea în sine, pentru a se atrage răspunderea. Acest lucru mai este cunoscut și ca „răspundere obiectivă”.

Modificarea este conținută într-o lege (Legea nr. 260/2019 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011) ce a apărut în Monitorul Oficial în 30 decembrie 2019, dar care se aplică din 2 ianuarie 2020.

 

Cum spuneam și mai sus, modificarea vizează condițiile pentru care se va angaja răspunderea disciplinară a profesorilor, atunci când aceștia își încalcă atribuțiiile: dacă, până acum, ei răspundeau doar cu vinovăție (adică intenționau să își încalce atribuțiile sau exista o culpă a lor – credeau, în mod eronat, că nu se va putea produce rezultatul interzis sau, deși nu prevedeau un astfel de rezultat, ar fi trebuit să îl prevadă), de acum ei răspund doar pentru faptă, în sine, nemaicontând dacă există vinovăție sau nu.

Practic, profesorii răspund disciplinar, în acest fel, pentru:

  • încălcarea îndatoririlor ce le revin;
  • încălcarea fișei anuale a postului ocupat, potrivit contractului individual de muncă;
  • încălcarea normelor de comportare care dăunează interesului învățământului și prestigiului unității instituției.

Pe de altă parte, trebuie reamintit că există și și un alt tip de răspundere obiectivă (aplicabilă și în lipsa vinovăției) a profesorului. Astfel, conform Codului civil în vigoare, un cadru didactic va răspunde și pentru prejudiciile cauzate de elevii care se află sub supravegherea sa. În schimb, răspunderea disciplinară vizează felul cum își îndeplinește profesorul atribuțiile sale; în acest caz, de foarte multe ori, prejudicial poate fi unul exclusiv de ordin moral.

Ideea răspunderii obiective are la bază faptul că profesorul, prin tot ceea ce face, trebuie să prevină materializarea riscurilor activității de învățământ. Este, dacă vreți, un fel de obligație de garant.

Sursa: avocatnet.ro

 

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *