Care este procedura recomandata atunci cand un copil este ranit la scoala si are nevoie de ingrijiri medicale
O zi obisnuita ca oricare alta. Pleci de acasa, lasi copilul la scoala si apoi te indrepti catre birou, unde ai foarte multe lucruri de rezolvat. Ce bine era daca nu anulai intalnirea de saptamana trecuta… scapai sa te mai vezi astazi cu partenerii aceia plicticosi care nu stiu decat sa tipe.
Nici nu ti-ai terminat de baut cafeaua de dimineata cand suna telefonul. E urgent, de la scoala. Cel mic a cazut si pare ca si-a rupt ceva, trebuie dus de urgenta la spital. Trebuie sa te decizi intr-o secunda cum vrei sa procedeze cei de la scoala: cheama ambulanta si trimit copilul la spital insotit de un profesor sau te duci tu sa-l iei si sa te ocupi mai departe?
Va doresc din suflet sa nu aveti parte de aceasta experienta si sa nu fie niciodata nevoie sa alegeti raspunsul corect la intrebarea de mai sus, in timp ce tot sangele vi se scurge din vene si simtiti ca va ia cu lesin.
CITESTE SI: Vrem toalete in scoli, pentru toti copiii!
In ultimul timp am citit despre tot felul de accidente intamplate la scoala, si am aflat cu tristete ca profesorii nu stiu cum se procedeaza in situatii de genul. Fiecare face cum il duce capul iar uneori deciziile acestea, luate in cateva secunde pot face diferenta dintre viata si moarte.
Da, ati citit bine, e vorba de viata copiilor nostri.
Am vazut cumo fetita care s-a lovit la bazin a fost dusa acasa de directoare si lasata in grija fratelui de 12 ani.
Alta data am citit cu durere cum un copil s-a stins din viata dupa ce a cazut in golul scarilor, cu toate ca a fost chemata ambulanta.
O alta fetita, care aproape si-a rupt gatul in timpul unui joc banal, a trebuit sa astepte pana cand mama a putut sa ajunga la scoala, sa o ia si sa o duca la spital. Nimeni din scoala nu a sunat la salvare, o sa va spun imediat si de ce.
Dupa cum vedeti, accidente si incidente se intampla, dar e important sa stiti ce sa cereti de la cei responsabili din scoala.
Am aflat informatiile pe care o sa vi le spun si voua in continuare, chiar de la un parinte care ne-a povestit intamplarea traita alaturi de copilul lui.
Baiatul juca fotbal in curtea scolii si intr-un moment nefast a cazut foarte rau pe mana, alegandu-se cu o dubla fractura deschisa.
Profesorii i-au evaluat starea, au vazut ca nu este vorba despre nimic care sa-i puna viata in pericol asa ca imediat au sunat parintii sa-i intrebe ce prefera. Parintii au ales sa vina ei sa-l ia pe copil si sa mearga impreuna la spital.
Rational vorbind, nestiind ce stiu acum, as fi ales cu ochii inchisi aceeasi varianta. Sa merg personal sa-mi iau copilul si sa-l duc la spital, ca sa fiu langa el si sa-l linistesc atat pe drum cat si in timpul interventiei medicilor care ii acorda primul ajutor.
Ce nu stiam, dar consider ca este vital de stiut de catre toti parintii sunt urmatoarele informatii:
In primul rand, salvarea ajunge infinit mai repede la scoala si poate sa acorde primul ajutor copilului ranit
In al doilea rand, salvarea ajunge mult mai repede la spital. Avand sirele pornite, masina de salvare poate merge si pe linia de tramvai, poate depasi linia dubla continua si poate merge chiar pe contrasens.
Un parinte in masina personala nu poate face acelasi lucru, iar asta au patit si parintii de care va spuneam mai devreme. Au ajuns intr-o ora si 30 minute la spital, un drum care in mod normal se parcurge in 10 minute. Nu doar ca in tot acest timp mama se afla la volan, agitata si panicata, putand la randul ei sa provoace un accident din cauza stresului, dar copilul nu a beneficiat de niciun tratament pentru 90 de minute. A trebuit sa suporte durerea si frica, de unul singur, pe bancheta din spate. Este o experienta pe care sigur nu o dorim pentru niciun copil.
In al treilea rand, dupa ce au ajuns la spital, la camera de garda, parintii despre care va povestesc, au asteptat alte 4 ore alaturi de copil, pana sa-i preia cineva. Ati citit bine din nou, 4 ore de asteptare, timp in care copilul avea dubla fractura deschisa, osul ii iesise prin carne iar durerile erau cumplite.
In tot acest timp, copiii care veneau adusi de salvari, aveau prioritate, deoarece se considera (probabil ca asa este protocolul medical) ca sunt urgentele cele mai urgente. Habar n-am care e ideea de la baza acestor decizii, dar cert este ca daca cineva cu unghia rupta vine cu salvarea, intra inaintea cuiva care are rana deschisa si este plin de sange, daca acesta din urma a venit cu masina personala sau cu alt mijloc de transport.
Sper sa nu considerati acest articol un indemn la abuza de chemarea salvarii pentru orice incident minor. Insa atunci cand vorbim despre situatii grave, sau pe care nu le putem evalua (cum ar fi loviturile la cap), cel mai bine sa apelati la salvare, care vine si cu un echipaj medical ce acorda primul ajutor.
Si daca va intrebati de ce nu exista proceduri in scoli legate de modul in care se actioneaza atunci cand este ranit un copil, trebuie sa va spun ca este vorba strict despre musamalizare. Atunci cand este chemata salvarea la scoala, implicit se sesizeaza si organele competente si se declanseaza inceperea unei anchete. Daca, in schimb, copilul paraseste scoala insotit de parinti, nu intereseaza pe nimeni cum sau de ce a avut loc incidentul.
Daca aveti informatii utile legate de acest subiect, va rog sa mi le transmiteti iar eu am sa le adaug in articol.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
Sharing is Caring! ❤
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).
Comenteaza cu contul de FB