Primele trei luni alaturi de bebelusul tau
Dupa 9 luni de asteptare intensa, cu multa emotie si nerabdare, in sfarsit iti tii puiul in brate.
Ajungeti impreuna acasa si cea mai mare problema devine acum imprietenirea, gasirea unui limbaj comun cu ajutorul caruia sa comunicati. Doar ca cel mic nu pare dornic sa coopereze prea tare asa ca iti ramane tie sarcina sa traduci toate semnalele pe care ti le transmite si sa te rogi ca ai ghici macar un pic ce ai de facut. Sigur, instinctul este acolo si ar trebui sa te ajute insa frica si neincrederea sunt si ele prezente si nu dau semne sa te lase in pace.
Incerci sa-ti aduci aminte tot ce ti s-a spus pe vremea cand erai gravida, incerci sa pui in aplicare tot ce ai citit insa de la teorie la practica e cale lunga. Nu doar ca memoria iti joaca feste insa pentru bebelusul tau probabil nu s-a scris inca o carte cu instructiuni de utilizare. Nimic nu pare sa functioneze, esti la un pas sa declari ca esti cea mai nepriceputa mama din lume iar ca si cum toate astea nu ar fi de ajuns, oboseala a atins pragul critic si creierul tau pare ca functioneaza pe modul de avarie neraspunzand cu promptitudine la comenzi.
Ce faci? Cum depasesti aceste momente? Oare sa fie vreodata totul asa cu vezi in filme sau la prietene?
Da, da-mi voie sa te incurajez si sa-ti spun ca perioada de acomodare este printre cele mai grele insa treptat, fara sa-ti dai seama, lucrurile vor intra intr-o rutina frumoasa, in care tu si bebelusul tau veti reusi sa va conectati si sa va bucurati unul de altul.
Asa cum probabil stii deja, nou nascutii sunt foarte diferiti unul de altul si niciunul nu va corespunde descrierii generale de la o anumita varsta sau un anume grad de dezvoltare.
In primele trei luni, bebelusul este o fiinta pasiva si docila, nu se poate misca singur, nu-si poate ridica capul si nu se poate intoarce. Parca special aceasta perioada a fost stabilita pentru ca tu sa ai timp sa il tii in brate, sa-l mangai si sa-i vorbesti cu dragoste, asigurandu-te ca totul ii prieste.
Chiar daca in aceasta perioada incepe sa fie atent la fețe, totusi nu le poate distinge unele de altele, dar… totusi, bebelusul tau poate inregistra deja in creierul sau un numar impresionant de lucruri. Tot ceea ce aude sau simte se poate traduce intr-o senzatie de placere sau nu.
Avand auzul foarte sensibil, tresare la zgomotele puternice si bruste, insa adora sa auda vorbe si cantece soptite. Va invata sa se opreasca din plans atunci cand iti aude pasii si va fi fascinat de diverse zgomote cum ar fi tic-tac-ul unui ceas sau zgomotul unei lingurite lovite usor de un pahar. Desi poate reactiile sale nu sunt foarte puternice, totusi aceste zgomote se inregistreaza in creierul sau si vei reusi astfel sa-i aduci o stimulare senzoriala pozitiva.
Pielea este un al teren privilegiat al transmiterii de sentimente si trezirea unor senzatii de durata. Bebelusul tau adora atingerile si mangaierile si va aprecia orice imbratisare si orice masaj, mai ales daca vine dupa o baita calduta. Modul in care te porti cu cel mic trebuie sa va faca placere si lui dar si tie. Daca vreodata te simti prea obosita sau iti doresti sa faci altceva, atunci mai bine te opresti, pentru ca bebe o sa simta ca nu esti cu totul langa el si tot efortul tau va fi in zadar.
Ochii si vazul reprezinta o alta punte de legatura intre tine si puiul tau. La inceput, patutul reprezinta unicul univers al celui mic iar acesta poate unul trist sau unul vesel, in functie de imaginatia ta. Infrumuseteaza-i privelistea cu jucarii stimulatoare, atarnand deasupra diverse obiecte viu colorate sau stralucitoare, care il vor inveseli si il vor antrena sa isi miste ochii si mai tarziu tot corpul. Totusi, oricat de frumos decorat ar fi patutul celui mic, asta nu inseamna ca bebe trebuie lasat in permanenta sau pentru perioade indelungate acolo. I-al in brate cu incredere, aseaza-l pe genunchii tai, si arata-i lumea din unghiuri diferite. Ofera-i plimbari in carucior atat prin parcul de langa casa dar si celelalte camere daca vremea nu va permite sa iesiti.
Vorbeste-i si canta-i chiar daca bebe nu poate sa raspunda si nu pare sa dea semne ca ar intelege ce-i spui. Fii sigura ca va inregistra totul intr-un mod pasiv si primele raspunsuri la toate actiunile tale, se vor vedea in jurul varstei de 2 luni. De-abia atunci bebe va incepe sa faca eforturi pentru a-ti raspunde. Va deschide gura ca si cum ar incerca sa vorbeasca, iar mai tarziu, aceste raspunsuri se vor transforma intr-o conversatie tipica de sunete fara sens care se desfasoara intre un bebelus si mama lui, conversatie pe care cei din afara nu pot si nu au cum s-o inteleaga.
Bebelusul tau nu are doar nevoie sa se afle intr-un univers care sa-l intereseze, ci si intr-unul in care sa participe. Usor, usor, va trebui sa-i arati ca poate face chiar el unele lucruri ce pot inveseli acest univers. Va incepe foarte devreme sa se joace cu sunete iar daca tu ii vei raspunde atunci cand emite sunete nearticulate, vei vedea ca se amuza teribil. Pe langa distractie si amuzament, il vei invata ca poate actiona asupra mediului inconjurator iar asta ii va face placere. Totul pentru el va fi descoperirea “unei jucarii noi”. Va pronunta iar si iar aceleasi sunete pentru ca tu sa-i raspunzi iar si iar. Aceasta joaca a voastra ii va arata ca traieste intr-o lume la care participa si il va ajuta inca de la cea mai frageda varsta sa capete incredere in sine si dorinta de a se exprima, chiar daca intr-un mod foarte primitiv.
In programul zilnic pe care i-l vei stabili bebelusului tau, si care in primele luni reprezinta o rutina destul de placuta, nu uita sa introduci si momentele in care va jucati, in care ii vorbesti si ii canti chiar daca va dura o vreme pana veti face asta impreuna. Mangaierile si stimularea vizuala sunt alte doua detalii importante de care trebuie sa te ingrijesti si oricat de greu ti se va parea sa acoperi toate cele de mai sus, o sa vezi ca fiecare zi va fi mai frumoasa decat cea anterioara iar bebelusul tau va fi din ce in ce mai cooperant.
Oricat de dificil ti se va parea sa ai grija de un nou nascut, in conditiile in care nimeni si nimic nu te-a pregatit pentru asta, ai incredere in tine si in el, pentru ca legatura dintre voi este foarte puternica si veti creste frumos impreuna.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).