Personajele basmelor: Ingerul
Prima parte “Basmele terapeutice”
Se poate observa ca toate personajele feminine pozitive, incepând de la Batrânica cea cumsecade si ajungând pana la Zâna, se arata a fi in posesia unor puteri magice tot mai accentuate, indicând astfel în mod simbolic legatura lor din ce în ce mai strânsa cu marile forte ale inconstientului. Personajul care se situeaza, in general, la punctul maxim al acestei expansiuni a capacitatilor e Îngerul.
Ne aflam în fata unei figuri nediferentiate sexual: oare ce sex au îngerii? Dupa cum Monstrul infatisa polul cel mai distructiv, orb si devorator al fortelor inconstiente, tot astfel Ingerul reprezinta polul extrem pozitiv, dotat cu generozitate si cunoastere infinita. Ambii sunt des întâlniti ca paznici ai împaratiilor extrapamântesti.
Ingerul soseste a aduce constiinta: el vesteste. Monstrul primordial încearca în schimb sa anuleze constiinta: el o devoreaza.
Îngerul vine din cer, în vesmânt de lumina, Monstrul atrage în cele întunecate strafunduri. Îngerul este impalpabil si lipsit de dorinte carnale, Monstrul e o masa gigantica animata de pofte nesatioase.
Unicitatea acestor figuri, cele mai apropiate de profunzimile inconstientuluii, e reflectata în basme si în mitologie de creaturi care nu sunt în sine nici bune, nici rele, care pot fi la fel benefice, pe cât de distructive si care se diferentiaza de la caz la caz, conform pe care o îndeplinesc în interiorul retelei de raporturi stabilite de Protagonist.
În basme, vrajitoarele sunt rele si zânele bune, dar asta numai în realitatea prezenta a povestirii. Uneori ni se spune ca “mai înainte”, într-o vreme îndepartata, vrajitoarea era o zâna, o zâna care a fost parasita, exclusa, uitata. O zâna suparata, care se razbuna utilizându-si puterile pentru a-l pedepsi pe cel care nu a respectat-o. Nefericirile Frumoasei din Padurea Adormita pornesc de la indignarea unei Zâne care ar fi venit încarcata de daruri, daca oamenii si-ar fi adus aminte s-o invite.
Diavolul însusi, reprezentant simbolic al “tuturor puterilor rele din Univers, era la început îngerul cel mai apropiat de Dumnezeu si preferatul acestuia.
Acest lucru ar putea sa indice ca fortele cele mai puternice si mai profunde ale inconstientului nu sunt, în sine, nici bune, nici rele, decât în raport cu functia pe care o îndeplinesc la un moment dat în echilibrul general.
Alte personaje Regina, mama mirelui, Mama vitrega, Zana, Batranica cea buna, Monstrul/Balaurul, Ingerul