Personajele basmelor: Ingerul

Sharing is caring:

Prima parte “Basmele terapeutice”

Se poate observa ca toate personajele feminine pozitive, incepând de la Batrânica cea cumsecade si ajungând pana la Zâna, se arata a fi in posesia unor puteri magice tot mai accentuate, indicând astfel în mod simbolic legatura lor din ce în ce mai strânsa cu marile forte ale inconstientului. Personajul care se situeaza, in general, la punctul maxim al acestei expansiuni a capacitatilor e Îngerul.

Ne aflam în fata unei figuri nediferentiate sexual: oare ce sex au îngerii? Dupa cum Monstrul infatisa polul cel mai distructiv, orb si devorator al fortelor inconstiente, tot astfel Ingerul reprezinta polul extrem pozitiv, dotat cu generozitate si cunoastere infinita. Ambii sunt des întâlniti ca paznici ai împaratiilor extrapamântesti.

Ingerul soseste a aduce constiinta: el vesteste. Monstrul primordial încearca în schimb sa anuleze constiinta: el o devoreaza.

Îngerul vine din cer, în vesmânt de lumina, Monstrul atrage în cele întunecate strafunduri. Îngerul este impalpabil si lipsit de dorinte carnale, Monstrul e o masa gigantica animata de pofte nesatioase.

Unicitatea acestor figuri, cele mai apropiate de profunzimile inconstientuluii, e reflectata în basme si în mitologie de creaturi care nu sunt în sine nici bune, nici rele, care pot fi la fel benefice, pe cât de distructive si care se diferentiaza de la caz la caz, conform pe care o îndeplinesc în interiorul retelei de raporturi stabilite de Protagonist.

În basme, vrajitoarele sunt rele si zânele bune, dar asta numai în realitatea prezenta a povestirii. Uneori ni se spune ca “mai înainte”, într-o vreme îndepartata, vrajitoarea era o zâna, o zâna care a fost parasita, exclusa, uitata. O zâna suparata, care se razbuna utilizându-si puterile pentru a-l pedepsi pe cel care nu a respectat-o. Nefericirile Frumoasei din Padurea Adormita pornesc de la indignarea unei Zâne care ar fi venit încarcata de daruri, daca oamenii si-ar fi adus aminte s-o invite.

Diavolul însusi, reprezentant simbolic al “tuturor puterilor rele din Univers, era la început îngerul cel mai apropiat de Dumnezeu si preferatul acestuia.

Acest lucru ar putea sa indice ca fortele cele mai puternice si mai profunde ale inconstientului nu sunt, în sine, nici bune, nici rele, decât în raport cu functia pe care o îndeplinesc la un moment dat în echilibrul general.

Alte personaje  Regina, mama mireluiMama vitregaZanaBatranica cea bunaMonstrul/BalaurulIngerul

Sharing is caring:

Comments

comments

 • Article By :
  Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama – de Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Random Posts

 • Adevarul despre viata de mommy blogger
  Sharing is caring:

  For English scroll down. S-a tot discutat in ultimul timp despre viata mamelor care au bloguri si care (cica) lasa […]

  Sharing is caring:
 • Impresii despre ceasul MyKi pentru monitorizarea copiilor
  Sharing is caring:

  Mare bucurie mare, fetele au primit cate un ceas cu GPS care, pe langa faptul ca arata foarte bine, le […]

  Sharing is caring:
 • Homeopatia – intre stiinta si nestiinta
  Sharing is caring:

  “Ceea ce mintea nu cunoaste, ochii nu pot sa vada“ Zilele astea se fac 6 ani de cand am descoperit […]

  Sharing is caring:
 • Mami, noi de ce nu umblam dezbracati prin casa?
  Sharing is caring:

  Fetele au crescut si au ajuns la varsta la care se organizeaza “pijama party” iar asta ma face foarte fericita […]

  Sharing is caring:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*