Parlamentul a votat pentru mai putine ore la scoala si liceu

Senatul României, în calitate de cameră decizională, a votat luni un proiect al parlamentarului PSD Liviu Pop prin care este stabilit numărul de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar. Proiectul de lege votat astăzi prevede “în medie” 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (față de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 în prezent) și 30 la liceu.

De precizat că proiectul lui Pop nu stabilește un număr maxim de ore, așa cum prevedea Legea 1 din 2011, ci o “medie”, lăsând loc unei largi interpretări.

Astfel, proiectul votat astăzi care modifică Legea 1/2011 a Educației arată că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este:

 • în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi),
 • în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi)
 • în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi).

Proiectul votat de Senat e acum trimis la promulgare la președintele Iohannis.

Va fi dezastru la Evaluarea Națională și Bacalaureat, dacă nu se modifică și programa școlară și dacă nu se implementează obligatoriu Școala după școală

Reducerea cu 5 ore a numărului de ore pentru elevii de gimnaziu și liceu, “fără corelarea cu programele școlare și fără un program obligatoriu Școala dupa școală, va duce la un procent mult mai mic de reușite la Evaluarea Națională și Bacalaureat”.

Avertismentul vine de la președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, care a declarat pentru Edupedu.ro că “e în regulă modificarea” cu revenirea la numărul de ore prevăzut în legea educației încă din 2011.

Însă dacă Ministerul “nu modifică programa, va fi dezastru: lecțiile se vor face pe repede-nainte mai mult decât înainte”, a precizat acesta.

“Tot se vorbește despre educație rutieră, despre alte tipuri de educație, dar trebuie să redudem de undeva și eu personal îmi doresc reducerea numărului de ore în anii terminali – a VIII-a și a XII-a – astfel încât elevii să aibă timp să se pregătească pentru examen”, a declarat Cristache.

Acesta a precizat că până acum nu s-a discutat la Minister care vor fi materiile de unde se vor tăia ore. “E în regulă modificarea, însă trebuie să fim foarte atenți să nu scadă nivelul și mai mult. Ministerul Educației dacă nu modifică programa va fi dezastru: lecțiile se vor face pe repede-nainte mai mult decât înainte”, a afirmat Cristache, pentru Edupedu.ro.

În ceea ce privește sintagma “în medie” prevăzută în proiectul de lege inițiat de Liviu Pop și care a fost votat de Parlament, reprezentantul părinților a spus că se regăsește “în toată legea educației, din păcate, și de aceea s-a ajuns ca și numărul maxim de elevi de la clasă să fie mult mai mare decât ar trebui”.

“În ultimul timp, ne tot văităm că ne vin copiii obosiți acasă, dar dacă mă întrebați pe mine, sunt obosiți și din cauza modului în care le este predat: stau pe scaun și doar își iau notițe. Problema trebuie să meargă mai departe cu implementarea obligatorie a școlii după școală”, a susținut Cristache.

În prezent, planurile-cadru pentru învățământul primar prevăd următorul număr minim-maxim de ore

 • Clasa pregătitoare: Numărul minim de ore pe săptămână: 19 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun). Numărul maxim de ore pe săptămână: 20 (maxim 1 oră opțională)
 • Clasa I: Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun). Numărul maxim de ore pe săptămână: 2l (maxim 1 oră opțională)
 • Clasa a II-a: Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun). Numărul maxim de ore pe săptămână: 21 (maxim 1 oră opțională)
 • Clasa a III-a: Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun). Numărul maxim de ore pe săptămână: 21 (maxim 1 oră opțională)
 • Clasa a IV-a: Numărul minim de ore pe săptămână: 21 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun). Numărul maxim de ore pe săptămână: 22 (maxim 1 oră opțională)

In gimnaziu, planurile-cadru în vigoare din 2016 prevăd următorul număr minim-maxim de ore

 • Clasa a V-a: Numărul minim de ore pe săptămână: 26
  Numărul maxim de ore pe săptămână: 28
 • Clasa a VI-a: Numărul minim de ore pe săptămână: 28
  Numărul maxim de ore pe săptămână: 30
 • Clasa a VII-a: Numărul minim de ore pe săptămână: 31
  Numărul maxim de ore pe săptămână: 33
 • Clasa a VIII-a: Numărul minim de ore pe săptămână: 31
  Numărul maxim de ore pe săptămână: 34

Sursa: Edupedu.ro

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

 1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
 2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
 3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
 4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *