Oraselul copiilor la MedLife

La MedLife s-au implinit 10.000 nasteri, prilej de bucurie si de ce nu, motiv de lauda :). Cu acesta ocazie a fost inaugurat Oraselul copiilor MedLife si a fost lansata Campania “10.000 de bucurii, 10.000 de miracole, 10.000 de emotionante semne de incredere in noi”.


Va povestesc despre aceste lucruri pentru ca, alaturi de o companie selecta de bloggerite si mame,  am avut onoarea sa particip la o intalnire mai putin formala cu conducerea maternitatii (multumesc Mamica urbana pentru invitatie). A fost o intalnire foarte calda si intima, in care i-am simtit pe vorbitori, in special pe domnii doctori ca fiind foarte dedicati meseriei pe care o practica. Dl. Dr. Aurel Ionel – Director maternitatea MedLife Eva Brasov, medic primar obstetrica-ginecologie, chiar a declarat ca este indragostit de actul nasterii. Dumnealui este cel care a pus pe picioare Maternitatea Eva de la Brasov, prima maternitate din Romania acreditata ca “Spital Prieten al Nasterii”.

La inceputul intalnirii am aflat de la dl. Nicolae Marcu – Director General MedLife, cateva detalii la care nu ai cum sa te gandesti atunci cand doar esti pacient si le ai si tu pe ale tale. De exemplul faptul ca un spital privat este “obligat” sa aiba standarde foarte inalte, practic totul trebuie sa fie perfect din cel putin un motiv: daca la privat se intampla ceva cu un pacient, indiferent de cauze, acel spital va fi foarte afectat atat la nivel de imagine dar si la alte nivele pentru ca inevitabil va urma si un proces in care va fi tras la raspundere.
Sa ne gandim insa care este situatia intr-un caz asemanator atunci cand la mijloc este un spital de stat. Ii afecteaza asta imaginea si implicit veniturile? Sa fim seriosi. Vrei sa dai pe cineva in judecata? Pe cine? Pe doctor? Pe spital? Pe ministerul sanatatii? Putin probabil.

S-a discutat despre complicatii la nastere, prematuri si terapie intensiva. O sa detaliez mai jos aceste aspecte, dar sunt de acord cu spusele dlui Dr. Aurel Ionel: o maternitate privata nu este un institut stiintific care sa dezvolte cele mai inovatoare solutii pentru cele mai riscante situatii. Asa cum ne place tuturor sa subliniem, nasterea este un proces natural care decurge de la sine, asa ca o maternitate privata nu ar trebui sa faca altceva dacat sa ofere conditii civilizate si asistenta calificata pe tot parcursul acestui proces.

S-a insistat foarte mult asupra nasterilor normale vs cezariene si s-au mentionat si niste procente. Dnii doctori au declarat ca Medlife promoveaza nasterile naturale si ca incearca sa descurajeze cezarienele daca nu exista un motiv medical temeinic care sa le sustina. Au adus de multe ori in discutie cazul gravidelor care nu vor sa nasca natural pentru ca le e frica, si care aleg cezariene indiferent de sugestia ginecologului. Stiu ca acesta este un fenomen si cred ca e necesara educatia in acest sens dar pana la urma este vorba de decizii personale si de liberul arbitru.

Mult mai tragica mi se pare situatia cand o gravida vrea sa nasca natural dar din motive ce tin exclusiv de ginecolog ajunge la cezariana. In acest context i-am intrebat pe dnii doctori ce strategie au ca sa eradicheze acest fenomen. Raspunsul a fost ca plafonul cu care sunt platiti doctorii pentru nasteri este acelasi indiferent daca este nastere normala sau cezariana. Mi s-a parut o abordare corecta dar totusi, cum contorizam timpul, care este un motiv decisiv pentru doctori in favoarea cezarienei? Raspunsul a fost ca doctorilor nu li se poate impune sa nu faca cezariene dar li se recomanda expres sa nu apeleze la acestea daca nu este cazul.

Am insistat putin si am precizat ca in cabinet gravida este singura cu ginecologul care poate impune orice (inclusiv cezariana) sub pretextul unor false complicatii. Raspunsul a fost unul care m-a revoltat pe moment si pe care a trebuit sa-l procesez o zi intreaga ca sa admit ca este adevarat. Stiti ce mi-a spus dl. Dr. Aurel Ionel? Ca fiecare gravida are ginecologul pe care si-l merita. Un adevar foarte dureros si mai ales greu de acceptat. Este mult mai usor sa ii lasi pe altii sa aleaga pentru tine decat sa faci propriile alegeri. Pentru ca e mult mai confortabil sa dai vina pe altii decat sa iti asumi deciziile proprii.

S-a discutat si despre prematuri. Asa cum stiti cea mai mare bila neagra care ameninta maternitatile private este ca nu au conditii pentru prematuri si in caz de doamne fereste fac gravida pachet si o trimit la o maternitate de stat. Sau uneori doar prematurul. Am aflat cu aceasta ocazie ca marea problema nu consta in personal competent sau aparatura moderna ci pur si simplu in costuri. Ingrijirea unui prematur poate costa intre 1000 si 3000 de Euro pe zi, iar internarea poate dura si doua luni. Casa de asiguri deconteaza fabuloasa suma de – atentie va rog! – 300 de lei. Per prematur! Daca facem niste calcule intelegem de ce, cu exceptia cazului in care parintii isi asuma aceste costuri, este mult mai etic ca gravida sa fie tranferata la o maternitate de stat unde sa nasca inainte de termen.

Pentru prematuri Medlife are semnat protocol de colaborare cu Filantropia iar pentru terapie intensiva pentru mame cu mai multe spitale de stat printre care Floreasca, Filantropia si Municipal. De adulti se ocupa singuri dar, deoarece riscul in cazul gravidelor este de 200%, este de la sine inteles de ce este indicat sa existe aceste protocoale cu spitalele de stat.

Recent, MedLife a obținut acreditarea pentru Maternitatea MedLife București în calitate de Spital Prieten al Copilului, procesul de certificare fiind derulat de către Organizatia Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF,  Maternitatea MedLife fiind totodată și prima maternitate privată din Capitală care deține acest statut. Alte două maternități din rețeaua MedLife sunt în curs de acreditare pentru acest program.

Dupa sesiunea de intrebari de la sfarsitul intalnirii am fost invitate la un tur al maternitatii. Ne-am echipat corespunzator si am vizitat “acvariul” cu nou nascuti si o rezerva.

In timpul acestei vizite am profitat si am mai avut o discutie informala cu dl. Nicolae Marcu despre ce presupune un medic extern si de ce nu este agreata aceasta varianta.

Iar cu dl. Dr. Aurel Ionel am discutat despre recoltarea de celule stem si despre vanzatorii de iluzii.

Conform studiului internaţional realizat de Reader’s Digest, MedLife este pentru al treilea an consecutiv cel mai de încredere brand în rândul românilor la categoria “Clinică Privată”, iar în ultimii patru ani, studiile de piaţă IMAS derulate la nivel naţional plasează constant MedLife drept brandul cu cea mai mare notorietate pe toate segmentele: spital privat, clinică-centru medical, laborator medical. De asemenea, MedLife a câștigat anul acesta premiul „Superbrands” la categoria „Clinici private”.

Revenind la organizarea intalnirii, nu stiu daca a fost o strategie sau doar intamplare, dar faptul ca nu a existat niciun fel de bariera fizica (masa sau orice altceva) intre noi, invitatii, si vorbitori a contat foarte mult :). De asemenea, un mare plus din partea mea pentru ca mamelor li s-a oferit posibilitatea sa vina insotite de copii. Acestia s-au bucurat la alegere de o balaceala in piscina sau de un program muzical cu Daisy oferit de Learn with music.

In final va mai spun ca s-a lansat platforma www.infomaterna.ro si ca exista niste pachete extrem de atractive pentru gravidele care aleg un pachet de nastere de la Medlife. Detalii aici.

Dintre sponsorii evenimentului ii mentionez pe Intersport si Poarta-ma.ro.

Multumesc Ana Nicolescu – Mamica urbana si WhitePR pentru invitatia la acest eveniment extrem de interesant.

Comenteaza cu contul de FB

One thought on “Oraselul copiilor la MedLife

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *