Ministerul Educației către toate cadrele didactice: “Soluția pentru continuarea activităților didactice este desfăşurarea lor exclusiv online”

Ministerul Educației a găsit o soluție gratuită prin care toate școlile pot face cursuri online, în perioada în care cursurile sunt suspendate din cauza noului coronavirus.

Prin două adrese trimise inspectoratelor școlare județene, luni și marți, Ministerul Educației le-a transmis școlilor să activeze licențele gratuite Google și Microsoft, pe platforma clasaviitorului.ro, pentru a avea acces la aplicațiile educaționale G Suite for Education și Office 365 A1.

Platforma a fost folosită și până acum, dar de un număr mult mai mic de profesori, în cadrul proiectului de formare a cadrelor didactice numit CRED.

Ce scrie ministerul Educaţiei în nota trimisă către inspectorate:

În contextul actual, generat de creșterea riscului de contaminare cu virusul COVID-19 în colectivitățile școlare, soluția pentru continuarea activităților didactice este desfășurarea acestora exclusiv în mediul online.

Astfel, s-a identificat o soluție care îndeplinește cinci condiții de bază:

  1. aplicațiile care fac posibilă susținerea cursurilor online sunt disponibile cu licența gratuită
  2. este asigurată conformitate cu legislația GDPR
  3. simplu de implementat, fără achiziția de echipamente
  4. suficiente cadre didactice care sunt familiarizate cu tehnologia digitală pentru susținerea cursurilor online
  5. disponibilitatea resurselor educaționale necesare pentru ca și alți profesori să poată dobândi într-un timp cat mai scurt cunoștințele care să le permită să susțină lecții online.

Soluția tehnică asigură accesul la suita de aplicații educaționale oferite sub licență gratuită de către Google și Microsoft: G Suite for Education si Office 365 A1. Ambele companii oferă soft-uri cu ajutorul cărora se pot organiza cursuri online, pot fi gestionate materiale ca suport de curs, pot fi gestionate temele și permit notarea în catalogul virtual, cu informarea părților prin rapoarte automate despre evoluția elevilor la clasă.

Atât G Suite for Education cât şi Office 365 A1 respectă legislația GDPR, iar conturile de acces la aceste aplicații vor putea fi activate după exprimarea acordului express și neechivoc pentru fiecare utilizator. Pentru a ușura implementarea, a fost identificată o variantă de automatizare care și-a dovedit viabilitatea în decursul mai multor ani, prin sincronizare cu SIIIR (Sistemul informatic integrat al învățământului din România), soluția folosită deja de toate cadrele didactice din proiectul CRED (educred.ro)“, se arată în nota ministerului.

Apoi sunt detaliaţi paşii pe care şcolile trebuie să îi facă pentru a accesa platforma şi resursele educaţionale.

Având în vedere dreptul fundamental al copiilor la educație, precum și consecințele negative ale întreruperii cursurilor pe o perioadă îndelungată, vă rugăm să întreprindeți urgent demersurile necesare pentru că toate unitățile de învățământ din România se poate utiliza soluția tehnică de cursuri online descrisă mai sus. În acest sens, vă solicităm să completați datele de contact ale responsabilului pentru implementarea acestei soluții la adresa până la data de 10. 03.2020.”

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *