Matematica elementara a unei afaceri sau cum sa treci de la pasiune la antreprenoriat

Ma tot distrez cu astea mici de fiecare data cand ma gatesc sa plec de acasa. Imi cer toate detaliile: unde ma duc, de ce ma duc, cu cine ma intalnesc, etc. De obicei le raspund ca merg la vreun eveniment insa de data asta le-am dat pe spate cand le-am zis ca merg la un curs.

– La ce curs mami?

– La un curs despre matematica.

– Cum?!?!? Te duci sa inveti matematica? Pai tu stii deja matematica, doar stii sa rezolvi toate problemele din culegere.

– Puiule, matematica si la fel toate lucrurile, se invata toata viata. Ne exista un moment in care sa te opresti din invatat.

– Si unde te duci?

– La un hub, e un fel de cafenea unde poti sa inchiriezi spatiul si sa organizezi diverse chestii.

– Cum?!?!?! Te duci la cafea sa inveti matematica? Asta e chiar culmea!

– Mai, mami, tu ne pacalesti. Te duci sa te vezi cu niste prieteni sa stati la povesti!

Intr-un fel au avut dreptate, pentru ca desi cursul se numea “Matematica elementara a unei afaceri”, totusi intreaga seara s-a desfasurat ca o discutie in care fiecare participant a povestit ce afacere are sau ce si-ar dori sa inceapa, am vorbit despre provocari si oportunitati si am aflat cum sa punem pe hartie inca de la inceput cifrele care ne vor ajuta sa definim exact dimensiunea afacerii si conditiile in care afacerea noastra chiar va functiona. Am aflat ca uneori, daca vinzi 10 pixuri s-ar putea sa castigi mai mult decat daca vinzi 100 (diferenta dintre costurile fixe si cele variabile), am discutat despre cat costa de fapt sa realizezi un profit (investitia initiala) si de ce in general nu e bine sa reinventezi apa calda. Am aflat cat de importanta este planificarea dar si ca degeba planifici daca nu actionezi :).

12235089_1001880083205768_6675632301038073453_n

Multe lucruri importante pe care te gandesti ca poate le stiai deja, dar totusi de ce nu le-ai folosit pana acum? Pentru ca la scoala le-ai invatat sub forma de teorie seaca sau de cifre care nu avea o poveste in spate si pentru ca niciodata nu ai avut un exemplu concret pe marginea caruia sa faci un studiu de caz.

Cel mai mult si mai mult insa mi-a placut modul in care Corneliu, trainerul nostru, a transformat o relatie comerciala/de afaceri in una umana plina de emotii si sentimente.

10850296_1001879956539114_1668022960037357868_n

Ca sa va explic concret, daca eu vand o rochie cu 200 de EUR de exemplu, pana acum as fi considerat ca fac o tranzactie, vand un produs pentru care incasez niste bani. Insa daca ne gandim mai in profunzime, persoana care imi plateste suma respectiva a cheltuit niste ore/zile din viata pentru a  produce acei bani. Si facand un calcul simplu pe baza salariului mediu pe economie, care reprezinta aproximativ 10 lei/ora adica 80 de lei/zi, inseamna ca persoana care cumpara o rochie de la mine practic plateste cu aproximativ 11 zile din viata. Este un mod de a pune problema la care nu m-am gandit niciodata si care m-a facut sa reconsider toate tranzactiile in care sunt implicata indiferent daca sunt cumparator sau vanzator.

10453377_1001879576539152_8085472636061508685_n

Cursul de care v-am povestit a fost organizat de Wise Projects, mai multe detalii organizatorice puteti gasi pe site-ul oficial sau pe Pagina de FB Wise Project.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile de pe Meseriadeparinte.ro nu uitati sa va inscrieti la Newsletter.

Comenteaza cu contul de FB

2 thoughts on “Matematica elementara a unei afaceri sau cum sa treci de la pasiune la antreprenoriat

  1. Oricat de enervante ar fi acele intrebari adresate in sir, curiozitatea lor dragalasa nu-ti permite sa ai o reactie asupra acestui lucru, ci doar sa le explici. Suna bine aceste cursuri si imi place ca ai oferit suficiente detalii dar si explicatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *