In cat timp se digera alimentele?

Imi povestea o prietena ca cea mica mananca prea multe fructe (?!). Si ca din cauza asta merge prea des la toaleta si ca nu-i normal. A fost chiar si la doctor si acesta i-a confirmat ca nu-i deloc bine ca nu se asimileaza vitaminele. Asa ca i-a zis sa-i dea mai putine fructe (de preferat banane care constipa) ca sa rezolve problema fetitei. Si i-a prescris si ceva de burta, de digestie si niste vitamine sintetice ca sa-i creasca imunitatea (?!).

– Bine, dar nu te-ai gandit cat de norocoasa esti ca cea mica mananca multe fructe?, am intrebat-o. Ca asta e sanatate curata? Si ca e normal sa mearga des la baie pentru ca fructele se digera foarte repede?

– Nu, mi-a raspuns, nu e bine, ca are tranzitul prea rapid si nu se asimileaza vitaminele. Si doctorul mi-a zis asta.

———————-//——————–

Ce ar mai fi zis? Nimic, decat ca e trist. Lipsa de informatii nu este o scuza iar doctorul nu e Dumnezeu.

Ca o concluzie, o sa rezum timpii de digestie pentru principalele alimente, cu mentiunea ca modul in care sunt combinate acestea in timpul mesei poate modifica (in rau) intreg procesul de digestie. In cazul unor combinatii nefericite pot aparea balonari, stari de voma, gaze etc.

In cat timp se digera alimentele?

1. Cartofii si cerealele
Aceste alimente contin amidon si au nevoie de un timp de digestie intre 3 si 4 ore.Saliva contine o enzima care ajuta la digerarea glucidelor, de aceea cartofii si pastele fainoase trebuie sa fie mestecate incet, pentru ca digestia lor incepe inca din cavitatea bucala.

2. Carnea

Pentru a fi complet eliminata din stomac, carnea are nevoie intre 5 si 7 ore. Pentru o digestie mai usoara, se recomanda consumarea carnii alaturi de legume fierte sau salata de cruditati.

Carnea nu trebuie asociata niciodata cu preparate pe baza de carbohidrati sau de paste fainoase. In aceasta situatie, timpul de digestei creste pana la 12 ore!

3.  Fructele

In stare cruda, fructele se digera cel mai rapid, in numai 30 de minute. Dar pentru asta, trebuia sa fie consumate exclusiv pe stomacul gol sau la doua ore dupa masa. E indicat sa evitam consumul fructelor pe post de desert.

4. Laptele

Se spune ca laptele este un aliment, nu o bautura. Necesita un timp indelungat de digestie, in jur de 3 ore. Este indicat ca laptele sa fie consumat singur.

5. Ouale

Timpul de eliminare a oualor din stomac depinde de modul in care sunt preparate. Oul tare necesita 3 ore pentru a fi complet eliminat din stomac, spre deosebire de oul fiert moale, care are nevoie de numai 90 de minute. Omleta este cel mai greu digerabila.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. Calculator Sarcina / Data Probabila A Nasterii

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

One thought on “In cat timp se digera alimentele?

  1. Multumesc frumos, as fi vrut sa continuati cu ceva detalii avand in vedere ca ma probleme cu fierea si m-ar ajuta, insa e bine si asa.
    Unde pot gasi un link cu ceva mai multe detalii despre subiectul asta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *