Ghidul international al educatiei privind deschiderea scolilor
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa dai Like aici:
Contributor: Alexandra Cornea
📣Întrucât un număr tot mai mare de țări iau în considerare reducerea restricțiilor și reluarea treptată a educației în școli, Internaționala Educației a publicat un set de cinci linii directoare care ar trebui luate în considerare de către guverne, în dialog cu educatorii, profesorii și sindicatele lor, atunci când planifică următoarea fază a răspunsului la criza din învățământ provocată de COVID-19.
✅Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a evidențiat șase condiții care ar trebui îndeplinite înainte ca guvernele să înceapă să ridice restricțiile actuale privind mișcărea socială și fizică legată de răspândirea COVID-19:
- Transmiterea bolilor este sub control.
- Sistemele de sănătate pot „detecta, testa, izola și trata fiecare caz și pot urmări fiecare contact”.
- Riscurile la fața locului sunt reduse la minimum în locuri vulnerabile, cum ar fi casele de bătrâni.
- Școlile, locurile de muncă și alte locuri esențiale au stabilit măsuri preventive.
- Riscul de a importa cazuri noi „poate fi gestionat”.
- Comunitățile sunt complet educate, angajate și împuternicite să trăiască într-un nou normal.
⚠️ Cu școlile și instituțiile de învățământ închise în majoritatea țărilor, există probleme critice pe care guvernele trebuie să le ia în considerare, deoarece țările încep treptat să redeschidă instituțiile, școlile și instituțiile de învățământ primar, secundar și superior.
📌 Este imperativ ca guvernele să comunice în mod transparent și continuu despre planurile de redeschidere a instituțiilor de educație și despre măsura în care sunt informați și consiliați de experți în domeniul sănătății. Dialogul social și politic continuu cu profesorii și sindicatele acestora este piatra de temelie a oricărei strategii pentru o educație de succes.‼️
1. Implicați-vă în dialogul social și politic
⚠️ Autoritățile publice trebuie să se angajeze într-un dialog social și politic continuu cu profesorii și sindicatele lor reprezentative pentru a evalua nevoile și a conveni asupra măsurilor de asigurarea a sănătății și siguranței sanitare pentru elevi/ studenți și profesori și personalul din educație, precum și cadrul și resursele necesare pentru trecerea la predarea și învățarea în școală.
📌 Trebuie să se ia în considerare volumul suplimentar de muncă rezultat din cerința de a preda simultan față în față și online în timpul deschiderii treptate a școlilor.
📌 Trebuie să ne asigurăm că drepturile cadrelor didactice și ale personalului de sprijin din educație sunt respectate și sunt menținute condiții decente și sigure de muncă.
2. Asigurați sănătatea și siguranța comunităților educaționale
📌 Există un acord clar cu privire la măsurile de igienă necesare pentru menținerea copiilor, elevilor, studenților și personalului din învățământ în siguranță și sănătos, precum și măsuri de prevenire pentru a răspândirii virusului.
📌 Toate școlile și instituțiile de învățământ trebuie să fie echipate pentru a asigura și a susține practicile de igienă și curățare stabilite și tot să ne asigurăm că personalul este informat și instruit pentru a urma noile orientări.
📌 Trebuie să me asigurăm că angajații din educație au acces la echipamentele de protecție personală acolo unde este necesar, iar autoritățile publice furnizează fonduri și personal suplimentar pentru a îndeplini cerințele de sănătate și securitate.
📌 În plus, trebuie luată în considerare situația elevilor/ studenților cu risc și a persoanelor vulnerabile, a personalului din învățământ și a familiilor acestora.
3. Faceți din ECHITATE o prioritate‼️
📌 Echitatea trebuie să fie la baza tuturor planurilor de tranziție, recunoscând că impactul pandemiei nu este egal și că elevii/ studenții deja vulnerabili precum și angajații din educație au fost și pot continua să fie cei mai afectați.
📌 Este important să existe o structură de sprijin instituită pentru toți elevii și studenții și pentru personalul vulnerabil, pentru cei care trec prin greutăți și pentru elevii sau studenții care nu au putut participa la învățare online sau la domiciliu.
📌 O strategie trebuie dezvoltată pentru a aborda posibilele creșteri ale ratei abandonului școlar acordând o atenție deosebită fetelor și femeilor, precum și celor cu risc de exploatare prin muncă a copiilor.
4. Asigurați-vă că guvernele sprijină bunăstarea fizică, emoțională și recuperarea persoanelor afectate de criză
📌 Trebuie să fie instituite sisteme care să sprijine bunăstarea și sănătatea mintală a copiilor, elevilor, studenților și personalului educațional, inclusiv prin sprijin și consiliere psihosocială dedicată.
📌 Pe lângă pandemia care provoacă stres și anxietate continuă, mulți copii, elevi, studenți și personalul educației vor găsi, de asemenea, dificil să se întoarcă la școală și să se adapteze la noile rutine, precum și restricții privind interacțiunea socială.
📌 Asistența dedicată trebuie să fie disponibilă celor care ar fi putut suferi de moarte, abuz, violență sau alte traume emoționale.
5. Aveți încredere în profesionalismul educatorilor‼️
📌Asigutați-vă că Autoritățile din educație colaborează cu educatorii, profesorii și sindicatele lor pentru a determina și a evalua impactul închiderii școlilor asupra predării, învățării și bunăstării elevilor.
📌 Orice cadru pentru întoarcerea la educația în școală se bazează pe încrederea în profesionalismul și practica pedagogică a forței de muncă din învățământ.
📌 Claritatea cu privire la cerințele de evaluare este stabilită în dialog cu educatorii, profesorii și sindicatele acestora pentru a asigura un tratament echitabil și egal al tuturor elevilor și studenților și cu respectarea autonomiei profesionale a profesorilor și educatorilor.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).