Daca ati putea alege, care ar fi optiunea voastra: mers la munca pentru bani sau stat acasa pentru copil?

For English scroll down.

Daca e sa ne luam dupa modelul familiei de-a lungul istoriei, exista aceste stereotipuri cum ca barbatul e cel care merge la munca si aduce bani iar femeia e cea care are grija de casa.

Insa timpurile au evoluat si femeia nu doar ca munceste cot la cot cu barbatul, avand un job full time si avand grija de casa dar pe langa toate astea mai si face si creste copii.

Cresterea copiilor in sine reprezinta un serviciu de 24 de ore din 24 ceea ce inseamna ca realist vorbind nu le putem face pe amandoua: si serviciu si copii. Asa ca ma intrebam care sunt argumentele voastre indiferent de optiunea pe care o alegeti.

Citeam de curand un articol despre un studiu facut de Harvard Business School, in care se spunea ca fetele cu mame care au mers la munca au mai mult succes, in timp ce baietii acestor mame sunt mult mai implicati si empatici. Analizand datele din 24 de tari, pe o perioada de 10 ani (2002 – 2012), studiul a aratat ca acei copii crescuti in familii netraditionale (in ssensul la care ma refeream mai sus) sunt  mult mai independeti si in general au mai multe sanse sa reuseasca in viata.

Totusi, nu am gasit niciun studiu care sa spuna avantajele pe care le au pe termen lung copiii crescuti si ingrijiti de mamele lor si nu de bunici, bone sau trimisi la cresa. Eu cel putin, as putea sa fac o lista foooarte lunga cu dezavantajele pe care le au copiii crescuti de altcineva decat de mama lor. Dar o sa revin la asta intr-un articol viitor.

Pana atunci, voi daca ati putea alege, pentru ce ati opta: mers la munca 8 – 10 ore pe zi, pentru a castiga bani, pozitie si influenta sau stat acasa si ingrijit copilul, pentru a castiga momente si emotii ce nu pot fi contorizate in niciun fel?

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

 

If you had to do it, which option would you choose: going to work and earning money or staying at home to take care of your children?

If we would consider the family model throughout the history, there are certain stereotypes according to which the man is the one that has to go to work and earn money whereas the woman has to stay home and take care of the house.

However, times have changed and nowadays, women not only work side by side with men, holding a full time job and taking care of the house, but they also give birth and bring up children.

Bringing up children is a24/24 job which means that, realistically speaking, we cannot have them both: have a job and children at the same time. So I was wondering what are your arguments whatever option you choose.

The other day, I read an article about a study carried on by Harvard Business School, which revealed the fact that women whose mothers went to work are more successful, whereas the sons of such mothers are more engaged and empathetic. Performing an analysis of the data provided by respondents from 24 countries over a period of 10 years (2002-2012), the study revealed that children raised within non-traditional families (based on what I’ve mentioned previously) are more independent and, generally, more likely to succeed in life.

However, I did not manage to find any study that reveals the long-terms benefits on children raised and taken care of by their mothers and not by their grandparents, nannies or sent to the day care centre. I, at least, could make a veeery long list of disadvantages for children raised by someone other than their own mother. But we will get back and enlarge upon this subject in a future article.

Until then, if you were given the possibility to choose, what would you prefer: going to work for 8 to 10 hours a day to earn money, position and influence or stay at home and take care of your child in order to gain moments and emotions that cannot be measured in any way?

To be updated with all the news from Meseria de Parinte.ro don’t forget to Like the Facebook Page Meseria de parinte and to subscribe to our Newsletter.

Comenteaza cu contul de FB

8 thoughts on “Daca ati putea alege, care ar fi optiunea voastra: mers la munca pentru bani sau stat acasa pentru copil?

  1. In visele mele, ma vad lucrand de-acasa dimineata cat sunt ei la scoala/ gradi, apoi stand cu ei pana seara si apoi lucarand iar seara dupa ce ei se culca. Ocazional, as merge la intalniri si ei s-ar bucura de rasfatul bunicilor. Si din toata treaba asta, as castiga suficient incat sa nu se simta ca nu am un job clasic, cu stat la birou 9 ore + 2 pe drum.

  2. Mi-am propus sa stau acasa pana face copilul 3 ani. Asa ca stau acasa si sunt fericita ca sunt langa el!!! Iar cand doarme la pranz lucrez de acasa, pentru bani, dar si pentru dezvoltarea mea. Pe la 3 ani va merge la gradi (e important pentru el sa socializeze cu cei
    de varsta lui) eventual un program nu prea lung. Iar eu-la serviciu. ?

    1. Da, vârsta de 3 ani si începerea grădiniței sunt un moment bun pentru revenirea la activitati mai intense. Eu după vreo 5 ani nu stiam cum sa plec mai repede de acasă :).

  3. Am fost in ambele tabere. Cand era Ana mititica mergeam la job si plangeam ca pierd momente pretioase. De la 3 ani jumate ai ei pana in prezent, la 7 jumate, am un program mai mult decat flexibil si stau cu ea aproape non stop. Imi place, apreciez momentele cu ea, imi dau seama cata nevoie are ea de asta, dar am obosit. M-am frustrat. Vreau schimbare, vreau provocari, vreau sa simt si sa vad ca am un creier, vreau sa ma simt utila. Cred ca raspunsul este in cum ne simtim noi cel mai bine, in cum reusim sa gasim echilibrul.

    1. Si eu am tot fluctuante intre cele doua variante si mi se pare interesant cum mi se schimba perspectiva după 2-3 ani. Înțeleg ca si la tine e la fel.

  4. Nu cred ca e vorba doar de bani, e vorba si de faptul ca simti nevoia sa iti folosesti si creierul sau cel putin asa simt eu lucrurile. Lucram in IT in 3 limbi straine si eram mereu provocata din punct de vedere intelectual si imi lipseste asta uneori, dar in acelasi timp vreau sa petrec cat mai mult timp cu fetita mea. Mi-ar placea sa am un program de lucru flexibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *