Cum sa fii o mama lenesa

Sper ca nu v-am speriat cu titlul acestui articol 🙂 . Va promit ca e de bine.

Pentru ca oboseala nu iarta nicio mama, poate ar fi bine sa cautam niste metode prin care sa ne mai protejam putin. E greu sa ai grija de copii zi de zi, ani la rand si sa faci fata sentimentelor de vinovatie pentru ca ai vrea sa mai faci si tu o pauza.

Dar cine are timp de pauze cand lucrurile se aglomereaza, teancul de farfurii murdare e in crestere iar gramada cu rufe de spalat e mai mare decat tine?

Mai are cineva timp sa stea pasiv sa vada cum dureaza o ora sa faca cel mic o funda la pantofi? Sau mai are cineva curaj sa-l lase sa manance singur dupa ce, la ultima experienta de genul, toata bucataria era plina cu piureul de morcovi?

Ati aplicat vreodata metoda: “N-am timp sa-l stau dupa el, mai bine fac eu totul”?

Trebuie sa recunoastem ca e o metoda foarte eficienta pe termen scurt. Mamele au asa, o super putere de a face 5 lucruri deodata si la final totul e perfect.

Mai putin un mic detaliu: viitorul. Orice amanare in a-l lasa pe copil sa invete singur sa se descurce, inseamna mai mult de munca pentru mama.

Cum va suna: “Mi-e lene sa fac eu totul, mai bine il invat sa se descurce singur”?

Asa-i ca toata povestea asta cu lenea capata un cu totul alt inteles?

Mi-a deschis si mie ochii Anna Bikova, cu cartea “Copilul independent sau cum sa fii o mama lenesa“.

Este o carte despre lucruri simple dar deloc asa evidente. Este o carte plina de exemple personale autoironice care se transforma intr-o lectura atractiva. Ideea de baza este cum sa ne educam pe noi, pentru a lasa copilul sa duca o viata independenta.

Lasand gluma la o parte, ajungem si intr-o zona cu discutii serioase, in care se aduce vorba despre un subiect sensibil si prea putin discutat sau analizat: Infantilismul generatiei aflate in crestere si cauzele acestui fenomen. Sau, ca si fim mai directi, problema lipsurilor si slabiciunile generatiei de copii din prezent. De unde vine aceasta lipsa de posibilitati de a-si manifesta capacitatile prin activitati independente?

Oare nu de la parinti? Vedem din ce in ce mai des cum independenta este confundata cu pericolul. Imaginatia parintilor contureaza scenarii din cele mai infricosatoare: accidente, dezastre, nenorociri.

Delimitarea e simpla si se face prin reglarea controlului nostru. In cazul unei independente normale si sanatoase,care aduce numai beneficii, contolul parintilor exista si este orientat spre bunastarea copilului. Daca insa este exclus in totalitate controlul, apare independenta periculoasa.

Cum putem afla cand este momentul cel mai potrivit sa acordam independenta copilului?

Cand si cum ne putem (re)castiga noi independenta?

Au baietii nevoie de mai multa independenta decat fetitele?

De ce e bine pentru copil sa aiba o mama “lenesa”?

Toate acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care veti gasi raspuns in cartea scrisa de Anna Bikova, pedagog si psiholog. Faima ei a depasit granitele Rusiei iar teoria ei despre “mama lenesa” a iscat nenumarate dispute intre specialisti si parinti, deopotriva.

Dupa ce v-ati familiarizat insa cu conceptul pe care ea il prezinta, si in care “lenea” mamei se refera de fapt la grija pentru copii si nu indiferenta fata de acestia, sigur o sa vreti sa aflati si continuarea 🙂 : Care sunt “Exercitiile de formative ale mamei “lenese”.

Este o a doua carte care prezinta exercitii concrete pe care le putem folosi cu incredere, pentru a dezvolta independenta copiilor. Automat, acest demers ne va face noua rost de mai mult timp liber, in care putem sa “lenevim”, orice ar insemna asta.

Indiferent ca vrem sa citim o carte, sa ne uitam la un film sau pur si simplu sa ne odihnim, ne este imposibil daca avem un copil dependent, care nu este in stare sa se descurce singur, in concordanta cu varsta pe care o are.

Sper ca v-am trezit interesul cu aceste doua carti asa ca imi face mare placere sa va invit pe 24 si 25 noiembrie la Targul de Carte Gaudeamus, unde Anna Bîkova va fi prezenta pentru intalnirea cu cititorii. Cu aceasta ocazie vor fi lansate inca trei noi titluri.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

? Sharing is Caring! ?  Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l si catre prietenii tai de pe  Facebook (click aici).

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *