Cum ii incurajam pe copiii care vor sa stie tot

Dezvoltarea inteligentei copiilor nostri este unul dintre lucrurile care ne preocupa cel mai mult, inca de la nastere. Cu totii stim ca putem ajuta si chiar sustine acest proces de dezvoltare, in doua moduri: primul este legat de experientele pe care li le oferim, iar al doilea este legat de alimentatie. Am aflat cateva detalii interesante despre fiecare dintre aceste directii de interventie, daca vreti, cu ocazia evenimentului Secom organizat de Parenting PR la Oraselul cunoasterii.

Legat de prima directie in care putem noi actiona, respectiv experientele pe care le oferim: in primii ani de viata, creierul copilului si intregul sau sistem nervos trec printr-un proces accelerat de dezvoltare. La un an dimensiunile creierului se dubleaza iar la varsta de trei ani, creierul unui copil ajunge la 80% din volumul creierului unui adult, formand cateva mii de conexiuni neuronale.

Pana la 3 ani, apar cele mai spectaculoase conexiuni pentru ca totul este nou. Din acest motiv este important sa le stimulam celor mici inteligenta, jucandu-ne cu ei si oferindu-le tot felul de experiente pe care sa le repetam pana cand informatiile sunt asimilate si incep sa fie folosite.

Experienta creaza conexiuni iar repetarea lor le stabilizeaza. 

Este vital sa le asiguram celor mici un mediu sigur in care sa poata sa exploreze in siguranta, ajutand astfel creierul sa se dezvolte armonios. Invatarea va fi insotita de un sentiment pozitiv, de rexare si siguranta.

Se spune ca a face o cale, “o carare” in creier, este ca si cum ai face un drum prin jungla. Daca urmezi aceeasi pasi, formezi o cale. Cu cat mergi mai des pe acelasi drum, cu atat este mai usor de urmat.

Am aflat toate aceste informatii de la Diana Stanculeanu, psihoterapeut, si Dr. Raluca Ioana Teleanu, medic primar neurologie pediatrica.

Legat de cea de-a doua metoda prin care ii putem ajuta pe copii sa-si dezvolte armonios creierul, am aflat ca multiple studii arata ca acizii grasi Omega 3 joaca un rol important in sustinerea proceselor de dezvoltare neurocognitiva a copiilor.

Creierul este format într-un procent de 60% din grăsimi. Acizii graşi Omega-3 au în compoziţie acid docosahexaenoic (DHA) şi acid eicosapentaenoic (EPA), ingrediente care se găsesc în structura creierului şi care susţin funcţionarea cerebrală şi funcţiile mentale, însă au o rată de sinteză redusă în organism. În procesul de creştere, atunci când sistemul nervos al copilului se dezvoltă şi achiziţionează informaţii, aportul de EPA şi DHA ajută la dezvoltarea neurocognitivă a copilului”, explică dr. Ionuţ Băcanu, Director Medical Secom®.

Conform unui studiu realizat de Secom prin platforma Ivox, sursa preferata de parinti pentru aportul de Omega 3 este uleiul de peste simplu, fara a fi insa important tipul de ulei folosit.  Am aflat ca 23% dintre respondenti administreaza uleiul de somon, 22% ulei din ficat de cod,  iar 8% recunosc ca nu stiu ce fel de ulei administreaza. Principala sursa de referinta pentru alegerea unui produs cu ocizi grasi Omega 3 pentru copii, este recomandarea medicului (67%). Cel mai important criteriu de alegere este concentratia ingredientelor.

Cateva recomandari pentru alegerea produsului cu acizi grasi Omega 3:

  • este bine sa ne indreptam spre formule care sa asigure copiilor o doza mare de EPA, DHA si vitamine. De exemplu, uleiul obisnuit de peste are o concentratie scazuta de EPAsi DHA si pentru obtinerea uleiului si prelucreaza tot pestele, spre deosebire de uleiul de ficat de cod care are o concentratie mare de EPA si DHA dar si de vitamine (A, E si D)
  • Sursa de provenienta a ingredientelor si originea, sunt informatii foarte importante si de verificat cu atentie
  • Alegerea unei formule se face in concordanta cu nevoile copiilor
  • Exista produse cu gust placut care sunt mai usor de adminsitrat celor mici

Cu ocazia acestui eveniment, Secom a lansat in parteneriat cu Oraselul cunoasterii, doua instalatii destinate copiilor dornici sa cunoasca. Prima instalatie le propune celor mici dar si parintilor totodata sa descopere anumite plante pe care le folosesc in bucatarie, sa le cunoasca originea si sa afle lucruri interesante despre intrebuintarea lor. A doua instalatie incearca sa-i responabilizeze in relatia cu mediu inconjurator, oferindu-le informatii utile despre deseurile care pot ramane dupa un picnic si timpul necesar degradarii acestora.

Secom a lansat si o pagina dedicata copiilor care vor sa stie tot. Aici, parintii sunt invitati sa inscrie in concurs intrebarile cu care cei mici i-au pus in dificultate. Toate detaliile despre aceasta pagina le gasiti aici.

Am vazut cateva dintre intrebari inscrise deja, si credeti-ma ca merita sa le aratati si celor mici. Iata cateva dintre ele:

  • Daca acum e miezul noptii, atunci cand e coaja noptii?
  • Pestilor le e vreodata sete?
  • De ce mamele au intotdeauna dreptate?
  • Daca eu sunt mai usoara decat un vapor, de ce el pluteste si eu nu?

Voi ce intrebari amuzante sau care sa va puna in dificultate ati primit de la copiii vostri?

Ca sa fiti la curent in timp real cu toate noutatile de pe Meseriadeparinte.ro nu uitati sa va inscrieti la Newsletter.

 

secom

 

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *