Cine ne apara copiii de exploatarea sexuala?

Am fost de curand la un eveniment unde am aflat niste realitati care m-au facut sa ma cutremur vazand ce se petrece in tara noastra. Sunt lucruri care se stiu, sunt raportate, exista statistici si o groaza de departamente in institutiile de stat insa cifrele sunt infricosatoare:

13872880_890858347686343_2495445590525033842_n

  • Poziția României în lista țărilor de origine pentru victimele traficului de ființe umane identificate anual în Uniunea Europeană, este una fruntasa. Acestea sunt predominant fete și femei.
  • Majoritatea victimelor traficate în UE (80%) sunt femei (67%) și fete (13%), cele mai multe (69%) fiind traficate pentru exploatare sexuală (Eurostat, 2015).
  • Scăderea vârstei ca tendință, menționată atât în demersurile de cercetare calitativă realizate de CPE, Adpare și alte organizații naționale sau internaționale, dar și în statisticile oficiale ANITP
  • In 2012-2013, procentul minorelor exploatate (55%) l-a depășit pe cel al femeilor majore (45%);
  •  în anul 2014, 74% din totalul victimelor au fost femei și fete (62% majore și 38% minore), 66% din totalul victimelor fiind exploatate sexual;
  • în anul 2015, se înregistrează o creștere a minorilor de sex masculin exploatați sexual, însă femeile și fetele continuă să reprezinte majoritatea victimelor, respectiv 66%.

As vrea sa subliniez ceva in randurile de mai sus, insa nu stiu cum as putea sa selectez care e cea mai importanta informatie. Ce mi-a ramas in cap de la eveniment este ca fetele racolate in retelele de prostitutie nu doar ca sunt minore dar au varste din ce in ce mai mici, s-a ajuns chiar si la 12 ani. Nici baietii nu scapa de aceasta crima organizata, si ei sunt vizati direct si racolati fara niciun fel de scrupule.

Pentru ca nimeni nu ii apara pe acesti copii si pe acesti oameni expusi din cauza saraciei si a lipsei de educatie.

  • Conform statisticilor, în România adolescentele reprezintă grupa de vârstă cu riscul cel mai înalt de sărăcie persistentă
  • Lipsa resurselor le impactează participarea școlară, posibilitatea accesării unor oportunități, socializarea, integrarea, îngrijirea și menținerea sănătății etc.
  • Expunerea la marginalizare, discriminare, bullying poate fi crescută

Si am urat viata pe care am avut-o, ca din cauza asta am ajuns acolo. Ma gandesc ca daca aveam o situatie mai buna acasa, sau era altfel, nu mai ajungeam acolo…Acolo ajung numai tinerii si copiii care nu au o situatie buna acasa si nu li se ofera, nu li se da, nu sunt luati de mana si sa fie…sa fie ajutati sa aibe un loc unde sa lucreze sau sa faca ceva si a vada ca poa’ sa..chiar sa poata castiga propriul ban, nu prin chinuri, cum se lucreaza acuma pe sase milioane si lucrezi cincisprezece ore…De-aia ajung copiii astia, din cauza tuturor problemelor cu banii astia ca se fac..se fura atatia bani si se dau atatea mite si ajungi sa cunosti lucrurile astea abia cand depasesti niste probleme din astea, asa, ca daca nu le depasesti te prostesc altii…” (interviu GIRL)

In tot acest context, ma bucur sa aflu ca Centrul Parteneriat pentru Egalitate și ADPARE – Asociația pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare și Educație au lansat campania de prevenire a traficului pentru exploatarea sexuală a adolescentelor – GIRL.

Campania e organizată în cadrul proiectului GIRL – Gender Interventions for the Rights and Liberties of Women and Girls Victims of Trafficking for Sexual Exploitation, implementat în perioada 2014 – 2016 de către CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, împreună cu parteneri din România (Adpare – Asociația pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare și Educație), Italia (Cultura Lavoro, Expert 4 Europe) și Spania (Fundacio SURT).

Proiectul e co-finanțat prin Programul de Prevenire și Luptă împotriva Criminalității al Uniunii Europene și își propune sensibilizarea în legătură cu aspectele de gen și integrarea perspectivei de gen în activitățile de prevenire a traficului pentru exploatare sexuală, precum și în cele care vizează oferirea de suport pentru victime.

Campania își propune creşterea nivelului de informații în legătură cu modalităţile prin care comunitatea poate interveni pentru a preveni traficul de femei și fete, în special în contextul numărului crescut de minore identificate anual ca victime ale traficului, atât intern, cât și extern, precum și abordarea aspectelor legate de situația copiilor ai căror părinți lucrează în străinătate și care au obligatii legale privind protecția copiilor rămași în țară.

Campania va fi implementată în 5 localități urbane (Alexandria, Giurgiu, Oltenița, Călărași și Popești-Leordeni) și în 10 localități rurale (din județele Ilfov, Giurgiu, Călărași, Dâmbovița și Argeș).

Campania în orașe se va derula pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, în spații publice (de regulă parcuri), fiind amenajată o expoziție bazată pe picturi realizate de supraviețuitoarele traficului pentru exploatare sexuală în cadrul sesiunilor de art-terapie. Evenimentele din orașe se adresează publicului larg; vizitatorii vor putea primi informații și adresa întrebări echipei de proiect în legătură cu:

  • Ce poți face și de unde poți primi sprijin atunci când te confrunți cu o situație de trafic pentru exploatare sexuală sau despre care crezi că ar putea fi trafic pentru exploatare sexuală
  • Cum te protejezi sau cum îți protejezi fiica, nepoata, verișoara, prietena, colega de clasă
  • Cum comunici și construiești o relație cât mai bună cu fiica ta adolescentă, cum îi oferi sprijin și valorizare Care sunt obligațiile tale legale când pleci să lucrezi în străinătate, iar copiii tăi minori rămân în România

Aceasta campanie este genul acela de initiativa concreta in care te implici direct, te ridici de la birou si din fara calculatorului si faci ceva. Realizezi ca like-urile si share-urile pe FB nu schimba nimic si daca tu nu faci ceva, atunci nimeni nu o sa faca.

Sper ca tot mai multi dintre noi sa decidem ca e momentul sa ne implicam activ in cauze in care credem, pentru ca doar asa putem aduce o schimbare evidenta in tara noastra.

E campanie trista, stiu, asa cum sunt majoritatea, cu un subiect extrem de sensibil insa noua ne e bine si e normal sa incercam sa impartim binele nostru si cu cei din jur.

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *