Cele trei lucruri care dau insemnatate vietii
Suntem zi de zi intr-o cautare frenetica a fericirii si cautam solutiile cele mai rapide pentru a atinge starea de extaz. Vrem sa inlaturam tristetea si durerea si credem ca doar asa vom gasi implinirea.
Doar poate ca aceasta metoda este gresita. Poate ca fericirea nu este ceva ce poate fi gasit la fel cum nefericirea nu este ceva ce poate fi evitat.
Poate modul cel mai rau de a fi fericit este sa incerci sa fii fericit.
Viktor Frankl este un supravietuitor ar Holocaustului. Reputat psihiatru austriac, a cunoscut personal suferinta si aceasta l-a invatat o lectie importanta:
“Oamenii, a aratat el, nu sunt construiti genetic sa caute placerea si sa evite durerea, ei vor sa insemne ceva. In ciuda a tot ceea ce credem, de fapt nu vrem fericirea, deoarece pur si simplu, acesta nu este suficienta ca sa ne satisfaca cele mai profunde dorinte. Cautam de fapt ceva in plus, ceva transcedent – un motiv pentru a fi fericiti.“
Experienta de la cabinet si terapiile de salvare a pacientilor sinucigasi, la care se adauga si traumele personale din lagarul de concentrare nazist, i-au aratat lui Frankl ca exista trei lucruri care dau insemnatate vietii:
- Un proiect
- O relatie importanta
- Perspectiva mantuirii prin suferintea
Frankl a inteles ca, daca oamenii aflati chiar si in cele mai sumbre situatii au ceva de facut, ceva la care sa revina a doua zi, insemna ca inca mai au un motiv sa traiasca.
Manuscrisul la care lucra inainte sa sa ajunga in lagar si speranta ca isi va revedea sotia, l-au tinut in viata pe Frankl.
Deoarece avea ceva de facut, pe cineva care (isi dorea el) inca il mai astepta, si o anumita atitudine fata de suferinta, el a supravietuit in timp ce altii nu. Iar cartea sa de memorii “Omul in cautarea sensului vietii” a devenit una dintre cele mai cunoscute lucrari ale secolului XX si a influenta milioane de vieti.
Ceea ce nu intelegem adesea este ca faurirea propriei noastre povesti, chiar si despre durere, este o abordare gresita. Trairea in trecut sau obsesia viitorului nu ne vor ajuta sa ne realizam.
Dupa spusele lui Frank, trebuie sa gasesti un mijloc mai bun de distragere a atentiei. Ceea ce, altfel spus, insemana ca trebuie sa te opresti din a incerca sa fii fericit.
Dar oare nu vrea toata lumea sa fie fericita?
Viata este prea scurta ca sa faci inutil, sa-ti irosesti timpul cu lucruri care nu valoreaza prea mult. Ceea ce ne dorim cu totii este sa stim ca trecerea noastra pe pamant a insemnat ceva. Putem sa ne simtim impliniti doar pana cand incepem sa ne intrebam care ne e scopul in viata.
Vocatia apare atunci cand acceptam durerea, nu cand o evitam. Din pacate, tragediile sunt inevitabile, lucruri rele li se intampla si oamenilor buni. Totusi, destinul nostru nu este determinat de gradul in care reusim sa param loviturile sortii, ci de felul in care reactionam cand acestea apara.
Durerea si suferinta, desi sunt obstacole care ne intimideaza, nu sunt suficient de puternice sa ne tina departe de scopul nostru si implicit de atingerea fericirii. De fapt, uneori pot fi chiar catalizatorii acestor descoperiri.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
Sharing is Caring! ❤
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).