Ce nu ni se spune in cazul bebelusilor
De fiecare data cand vad cate un titlul care contine cuvantul bebelusi mi se face pielea de gaina si inima imi bate de parca vrea sa sara din piept. Nu pot sa nu-mi aduc aminte de experientele din spital si despre cum e sa traiesti suspendat in timp, atunci cand copilul tau de doar 1 an sta legat la tot felul de fire si perfuzii si nu vrei decat sa pleci cu el acasa si sa te trezesti a doua zi cu senzatia ca a fost doar un vis urat.
Prea multe cazuri in acesta primavara, prea multi copii bolnavi fara sa stim de la ce, prea multe viroze puternice cu manifestari in premiera, carora nici doctorii nu stiu sa le dea de cap. E bine ca pana la urma majoritatea copiilor reusesc sa depaseasca acest episod insa am cumva senzatia ca tratamentele se aplica in orb, cu cele mai puternice antibiotice si medicamente care au o sfera larga de actiune. Se actioneaza pe banda rulanta insa nu pot sa nu ma intreb, care este eficienta atunci cand nu stii cu ce te lupti? Repet, e bine ca tratamentele dau rezultate insa intrebarea este cu ce pret? Care va fi reversul medaliei peste cativa ani? Cum actioneaza ele asupra sistemului imunitar al copiilor?
Copii mici care fac febra si se plang de dureri de burta sunt trimisi direct la chirurghie si mai au putin pana sa ajunga la cutit cu diagnostic de apendicita. Cei mai norocosi sunt diagnosticati in ultima clipa cu penumonie si cu greu incep sa reactioneze la tratament. Dupa o saptamana de cocktailuri cu medicamente foarte puternice, incep usor usor sa-si revina insa nimeni dintre cei in masura sa vorbeasca nu poate sa spuna despre ce a fost vorba.
Cu siguranta fiecare are o teorie insa din varii motive sa fereste sa o spuna. Poate nu are suficiente dovezi, poate nu vrea sa alarmeze sau poate nu ii intereseaza. Pana la urma rolul doctorilor este sa ii puna pe picioare pe copii si in mare masura reusesc asta.
Aici este punctul in care insa in care toata situatia devine responsabilitatea noastra a parintilor. Noi suntem responsabili sa gasim cei mai buni medici, sa stim sa acceptam sau nu tratamente (pentru ca uneori instinctul nostru e mai puternic decat orice protocol medical) insa cel mai si cel mai important este sa incercam sa-i ferim pe cei mici sa ajunga in situatii de acest gen.
Una dintre situatiile cele mai presante cu care ne intalnim si pe care nimeni nu poate sa o nege este rezistenta la antibiotice. Noi, romanii, suntem o natiune aparte, care consuma antibiotice pe paine iar asta, imi pare nespus de rau ca o spun, doar la indemnul si supravegherea medicilor. Nu exista raceala sau durere de urechi la copii pentru care sa nu primesti reteta de antibiotic. Nu exista sa mergi la camera de garda la spital cu un copil racit fara sa primeasca imediat si fara niciun fel de analize, antibiotic. Privind per ansamblu, exista copii care iau si 5-6 cure de antibiotic pe an, uneori cate 2-3 feluri consecutiv pentru ca primele doze nu au reusit sa rezolve problema.
Sunt ani de zile de cand tragem semnale de alarma ca antibioticele sunt prescrise fara niciun fel de analize iar asta nu este normal. Din pacate a fost nevoie sa moara niste bebelusi nevinovati pentru ca in sfarsit, in anul de gratie 2016, sa se “recomande” efectuarea analizelor inainte de administrarea antibioticelor. Si nici macar nu este o recomandare generala ci doar pentru cazurile de boala diareica acuta.
“Reguli noi în protocolul privind cazurile diagnosticate cu boală diareică au fost dezbătute astăzi în spitalele din judeţ, după ce DSP a transmis hotărârile Ministerului Sănătăţii. Începând din 18 februarie, cazurile de boală diareică acută cu sindrom hemolitic-uremic se raportează zilnic, iar tratamentul cu antibiotic se iniţiază doar după ce s-au transmis probe la laborator şi s-a primit rezultatul.“
Ce se spune in tarile civilizate despre acest lucru? Iata:
“In many other countries, antibiotics are unregulated and available over the counter without a prescription. This lack of regulation results in antibiotics that are easily accessible, plentiful, and cheap, which promotes overuse. Incorrectly prescribed antibiotics also contribute to the promotion of resistant bacteria. Studies have shown that treatment indication, choice of agent, or duration of antibiotic therapy is incorrect in 30% to 50% of cases. Incorrectly prescribed antibiotics have questionable therapeutic benefit and expose patients to potential complications of antibiotic therapy. “ .
O alta sursa (ne)stiuta din cauza careia a aparut aceasta rezistenta la antibiotice este mancarea noastra cea de toate zilele. La noi este in continuare un subiect despre care nu se vorbeste si nu se ia nicio masura in timp ce in SUA au fost initiate masuri pentru identifcarea si stoparea acestei situatii.
In noiembrie 2014, Casa Alba a emis un document care se intituleaza: “NATIONAL STRATEGY FOR COMBATING ANTIBIOTIC RESISTANT BACTERIA”. Titlul spune totul, credeti-ma nici nu e nevoie sa deschideti linkul.
Folosirea excesiva a antibioticelor in agricultura si cresterea animalelor, a dus la cresterea severa a bolilor ce au dezvoltat rezistenta la antibiotice. The Centers for Disease Control and Prevention a anuntat ca acest tip de infectii sunt responsabile pentru mai mult de 2 milioane de infectari si 23.000 de decese pe an, doar in Statele Unite ale Americii.
Aceasta crestere a rezistentei la antibiotice are efecte diverse asupra sanatatii publice peste tot in lume. Studiile au dezvaluit faptul ca bacteria K Pneumoniae, care provoaca daune majore la rinichi a dezvoltat o rezistenta enorma la ampicilina, in special in Asia si Africa, unde rezistenta medie ajunge la 94%.
In India, trei diferite clase de medicamente sunt eficiente doar 20% in lupta cu diverse forme ale bacteriei E.coli. In continuare, aceasta bacterie dezvolta rezistenta la antibiotice puternice si cu spectru larg cum ar fi carbapenem.
“If these trends continue, infections that could once be treated in a week or two could become routinely life-threatening and endanger millions of lives.” Sumanth Gandra, CCDEP resident scholar in New Delhi.
In timp ce producatorii din agricultura din SUA – in special cei care livreaza carne de pui – au inceput sa faca pasi (marunti) pentru a reduce antibioticele, acelasi lucru nu se poate spune in restul tarilor.
“World health leaders have described antibioticresistant microorganisms as “nightmare bacteria” that “pose a catastrophic threat” to people in every country in the world”
“Antibiotics are also commonly used in food animals to prevent, control, and treat disease, and to promote the growth of food-producing animals. The use of antibiotics for promoting growth is not necessary, and the practice should be phased out. Recent guidance from the U.S. Food and Drug Administration (FDA) describes a pathway toward this goal. It is difficult to directly compare the amount of drugs used in food animals with the amount used in humans, but there is evidence that more antibiotics are used in food production.”
Concluzia acestui articol este una singura: antibioticele sunt utile, ele au salvat si salveaza in continuare milioane de vieti insa este vitala utilizarea lor cu responsabilitate. Orice tratament pe baza de antibiotic trebuie sa ia in calcul urmatoarele:
- antibioticele sunt utile doar in cazul bacteriilor. Multe infectii comune sunt cauzate de virusuri (se includ aici infectiile respiratorii, racelile, bronsitele si virozele).
- antibioticele ar trebui prescrise doar pe baza unei antibiograme. Asa cum s-a vazut in cazul bebelusilor din Arges, administrarea lor inainte de efectuarea unei antibiograme poate face foarte dificila administrarea unui tratament ulterior, datorita lipsei informatiilor despre cauzele ce au declansat infectia.
- Folosirea indelungata si in doze mari a antibioticelor poate cauza efecte secundare periculoase iar pe termen lung le reduce eficienta.
As vrea sa va dau cateva sugestii si referitoare la alimentatie si la cum sa evitati antibioticele din carne. Dar nu stiu ce sa va spun. Nu stiu cum putem afla si masura cantitatea de antibiotice prezenta in carnea pe care o gasim in magazine si nu stiu daca la noi exista legisltie sau norme care sa reglementeze aceasta situatie. In SUA de exemplu exista produse marcate “antibiotic-free” dar nu am cunostinta despre asa ceva la noi in tara.
Sper ca aceste informatii sa va fie de folos insa in acelasi timp atrag atentia ca ele nu reprezinta sfaturi medicale. Daca sunteti bolnavi, voi sau copiii vostri, mergeti la medic pentru a primi ingrijire calificata.
Va doresc multa sanatate si intelepciune sa alegeti tot ce e mai bun pentru voi si famiile voastre.
Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB sau sa va inscrieti la Newsletter.
Offfff! Subscriu cu tristete!