Caz șocant în București: 3 eleve s-au prăbușit în timpul orei de sport, după ce ar fi consumat droguri
Update:
Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor: În ceea ce priveşte consumul de droguri în şcoli, foarte multe dintre situaţii nu sunt raportate şi nu sunt transmise mai departe către autorităţi deşi ar trebui, asta pentru că şcoala nu doreşte să îşi păteze prestigiul, nu vrea nimeni să audă că în şcoala respectivă se aude că se consumă droguri. Lucrurile nu merg aşa. Aşa nu tratezi decât efectul şi nu cauza. Trebuie să vezi de ce se întâmplă lucrurile astea, de ce consumă tinerii droguri, cum ajung în posesia lor. Atunci când sunt întrebaţi, aflăm că le procură inclusiv de prin şcoală, ori asta nu este posbil.
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei: Este foarte adevărat că multe dintre şcoli nu raportează astfel de evenimente şi din simplul motiv că este foarte greu pentru o şcoală să identifice acest fenomen. Nu se întâmplă de cele mai multe ori aceste fapte în perimetrul unităţii şcolare, ci în proximitatea acesteia. Repet, de cele mai multe ori. Asta înseamnă că nu exclud.
Ministerul Educaţiei a anunţat că, în urma incidentului, spaţiile exterioare ale Şcolii Centrale vor fi supravegheate video. Banii pentru plata camerelor vor fi achitaţi de Ministerul Educaţiei.
Stirea Initiala
Incident grav la Școala Centrală din București: Trei eleve de clasa a 8a au leșinat în curtea școlii, după ce ar fi consumat substanțe psihoactive. Ele au fost descoperite de colegi, care au dat alarma, iar profesorii au chemat salvarea și au anunțat poliția. Fetele au ajuns la spital cu stări de leșin, medicii urmând să facă investigații în acest sens pentru verificarea suspiciunilor.
Elevii care au alertat profesorii în legătură cu acest incident erau în ora de sport în momentul în care au ieșit în curtea școlii. Aceștia au văzut inițial o singură fată care s- aprbuțit, efectiv, la pământ lângă un copac. Atunci au venit profesorii din cancelarie și profesorul de sport care se afla în curtea liceului.
Direcția Generală de Poliție a Municipiului București informează că a fost sesizată cu privire la faptul că 3 eleve ale unei unități școlare din Capitală au acuzat stări de rău.
La fața locului s-au deplasat polițiști ai Secției 6, precum și echipaje de prim ajutor.
Medicul Radu Țincu a explicat pentru B1 TV: „Cel mai probabil discutăm de substanțe inhibitorii ale sistemului nervos central, care au deprimat creierul și care au produs alterarea stării de conștiență și probabil și o scădere a tensiunii arteriale și pulsului. Rămâne de văzut după identificarea în probele toxicologice a tipului de substanță pe care le-au folosit.
Trebuie să le spunem copiilor și părinților că astfel de substanțe îi pot omorî. O supradoză a unei astfel de substanță poate duce la oprirea respirației sau poate duce la o stare de comă atât de profundă care poate fi însoțită de vătămare prin cădere sau de vărsătură care să conducă la aspirarea conținutului la nivel pulmonar”.
Cu doar câteva zile în urmă, judecătorul Cristi Danileț atrăgea atenția despre situația reală din liceele din România:
“Avem dealeri la fiecare colț de liceu bun, mai ales la cele private și vă spun că nu există școală sau liceu curat în România. Peste tot se consumă droguri. […] Copiii trebuie să înțeleagă că, dincolo de aspectul medical, dacă îi prindem cu droguri asupra lor, va fi un caz penal, le deschidem dosar de la 14 ani”, a precizat Cristi Danileț. (sursa)
„Trag un mare semnal legat de consumul de etnobotanice şi droguri de mare risc în România. Cred că nu există liceu, aş îndrăzni să spun nicio şcoală în România, în care nu se consumă astfel de substanţe. Nu avem niciun liceu curat în toată România. (sursa).
”Este un fenomen extins. În Cluj-Napoca nu avem școală sau liceu curat de droguri, și îmi asum ceea ce spun. Consumul de canabis este extins în Cluj-Napoca. În fiecare școală avem consumatori de droguri, cel mai mic consumator de droguri, de la un liceu bun, are 10 ani. Colegii de la DIICOT și BCCO destructurează lunar rețele. Cele două mari festivaluri ne aduc anual 300 de «clienți» în tribunale. Dincolo de consumul de canabis este consumul de pastile, ecstasy în special. Tinerii din ziua de azi își comandă drogurile pe internet. Au învățat să își comande droguri acasă. Avem inclusiv comenzi de cocaină. Sunt percheziții făcute la puști și avem cocaină ascunsă în casă. Este alarmant. Această situație o vedem zilnic din dosarele pe care le soluționăm”, a declarat Cristi Danileț la emisiunea Servus Cluj. (sursa)
Stire în curs de acutalizare.