Cand copilul tau vrea sa-ti vorbeasca, lasa deoparte orice faci si asculta-l cu atentie

Poate cea mai importanta nevoie pe care o are un copil este sa fie iubit si inteles.

Iar noi, ca parinti, trebuie sa invatam sa le respectam personalitatea celor mici si sa reusim sa le echilibram directia pe care o vor avea in viata, fara sa ne impunem prin autoritate.

Construirea unei relatii este un efort de durata, care necesita ani de comunicare, de momente si experiente petrecute impreuna si de discutii lungi in care toate situatiile sa fie intoarse pe toate partile.

Nimic nu poate fi garantat suta la suta in viata si in cele din urma fiecare copil, devenit adolescent, va trebui sa-si aleaga singur calea pe care vrea sa mearga.
 
Insa sansele ca un tanar sa faca cele mai potrivite alegeri pentru el sunt semnificativ crescute daca parintii i-au dedicat timpul lor atunci cand era mic. Toate cunostintele primite prin joaca il pot indruma mult mai eficient pe copil pe parcursul anilor sai de crestere catre maturitate.

Adevarul este ca noi, parintii, suntem primul si cel mai important educator din viata unui copil.

Pentru ca o discutie cu cel mic sa decurca intr-un mod linistit si empatic in care sa se convinga ca te intereseaza cu adevarat ce iti spune, iti recomandam sa respecti urmatorii pasi:

1. Manifesta acceptare si trateaza fiecare copil ca pe un individ aparte. Respecta-i individualitatea chiar si in situatiile mai neplacute cand comportamentul lui nu este poate cel mai placut. Incearca sa intelegi si poarta-te in asa fel incat copilul sa stie ca este iubit si apreciat.

2. Asculta-ti cu atentie copilul indiferent de lucrurile pe care va trebui sa le auzi. Daca subiectul conversatiei este unul placut, poate iti va fi mai usor sa te conectezi cu el insa daca discutia atinge subiecte neplacute sau cu care nu esti de acord, s-ar putea sa-ti fie mai greu sa te abtii de la comentarii. Creaza o atmosfera confortabila si calda in care copilul tau sa se simta liber sa vorbeasca.

3. Obisnuieste-te sa petreci cat mai mult timp alaturi de copilul tau si initiatiaza chiar tu conversatiile. Povesteste-i ce s-a intamplat la munca, cu cine te-ai intalnit, ce mai vorbeste lumea si asigura-te ca iti captezi atentia. Nu va dura mult si cel mic va incepe si el sa povesteasca intamplari “din lumea lui”, astfel incat, de-a lungul anilor legatura voastra se va baza pe sentimente solide de incredere si apreciere.

Procedeaza astfel incat copilul tau sa stie ca te bucuri sa fii impreuna cu el. In timpul discutiilor iti poti transmite afectiunea ta strangandu-l in brate, tinandu-l de mana sau mangaindu-l pe cap atunci cand e cazul.

Implinirea nevoilor emotionale ale copilului tau este cea mai buna metoda de a-i spune intr-un mod clar si convingator “Te iubesc!”.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *