Bun venit pe lume?

 Subiectul de astazi este unul foarte trist si emotional pe de-o parte, dar si fericit daca ne gandim la eforturile care se fac. Este vorba despre copiii care se nasc prematur si care din pacate nu au sansa la viata din cauza lipsei dotarilor adecvate in maternitatile din Romania.

Am discutat despre aceasta realitate trista, cu dna doctor Ilinca Gussi (medic obstetrician Maternitatea Cantacuzino, specialist in medicina fetala, lector in obstetrica, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti), cu reprezentantii Salvati copiii (initatiatorii campaniei “Bun venit pe lume“), cu mame blogerite si cu cateva prospete mamici care aveau copiii (nascuti prematur) inca in maternitate, asteptand cu nerabdare sa-i duca acasa.

Pentru mine, ori de cate ori se iveste o problema, cel mai important este sa descopar cauza. Adica ok, ma apuc sa repar efectele, dar inlaturand cauza ma asigur ca pe termen lung problema nu se va mai repeta. Deci prima intrebare: care e cauza nasterilor premature? Din pacate din punct de vedere stiintific nu se poate da un raspuns exact. Inca nu a fost descoperita o legatura majora intre nasterile premature asa ca practic nu exista nici un plan de preventie. Cu toate acestea, in timpul controalelor periodice din primul trimestru de sarcina se poate evidentia existenta unui anumit risc de nastere prematura ceea ce va duce la monitorizarea mai atenta a sarcinii de catre ginecolog.

Dar… avand in vedere ca 25% dintre gravide nu fac niciun control medical pe tot parcursul sarcinii, din punctul meu de vedere e evident ca avem si o problema legata de educatie. Educatie in general si educatie sexuala in particular. Pentru ca nasterea este ultima etapa dintr-un lung lant al slabiciunilor, cum ar fi o viata sexuala sanatoasa, planificarea familiala, un stil de viata sanatos pe tot parcursul sarcinii (si nu numai), etc., etc., etc.

O alta problema, asa cum ne-a semnalat-o dna doctor, ar fi starea deplorabila in care se afla maternitatile din tara. Pentru ca diferenta intre a naste in Bucuresti si a naste in Adjud este comparabila cu diferenta intre a naste in occident si a naste in lumea a treia. Iar aici vorbim despre dotari adica aparatura, incubatoare, patuturi… chestii aproape inexistente in maternitatile din tara. La maternitatea din Adjud de exemplu, mesele de nastere sunt din al doilea razboi mondial. La Calarasi prematurii sunt incalziti cu sticle cu apa calda!

Astfel, presupunand ca maternitatile sunt deschise (pentru ca unele funcioneaza doar 4 zile din 7 din cauza lipsei de fonduri), ne lovim de incapacitatea de a monitoriza si a asigura conditiile necesare unui prematur. Asa ca… prima miscare a maternitatilor din tara este sa trimita prematurii la Bucuresti.

In Bucuresti situatia e cu totul alta deoarece aproape toate maternitatile au nivel 3 ceea ce inseamna ca pot ingriji prematuri incepand cu 32 de saptamani. Dar… chiar daca exista conditiile necesare ingrijirii celor mici aici exista problema supra-aglomerarii. Pentru ca, desi toate spitalele judetene au nivelul 2, ati ghicit… acestea nu functioneaza din cauza lipsei fondurilor.

Iar rezultatul acestei harababuri birocratice intretinuta de subfinantarea sistemului sanitar se vede in statistici. Pentru ca de exemplu, in 2012, au murit 1.812 copii nascuti prematur care ar fi avut o sansa la viata daca ar fi fost ingrijiti corespunzator. Romania este primul loc in UE, cu o rata a mortalitatii infantile de 9 la 1.000 de nascuti vii (in 2012).

Din pacate sistemul nu pare sa dea niciun semn de trezire la realitate asa ca, si de data asta, cei care fac ceva sunt din mediul non guvernamental. Organizatia Salvati copiii, si-a propus sa spijine 25 de maternitati cu incubatoare, pentru a ajuta astfel la prevenirea mortalitatii infantile si pentru a sprijini gravidele si mamele din 15 comunitati sa aduca pe lume copii sanatosi si sa le ajute la cresterea copiilor lor.

Campania “Bun venit pe lume” initiata de Salvati copiii, dar derulata cu ajutorul nostru, al celor care ne pasa (si care, poate, am trecut prin experienta unei nasteri premature) se desfasoara in perioada 18 ocotombrie 2013 – 15 ianuarie 2014 pentu strangerea fondurilor necesare achizitionarii echipamentelor pentru 25 de maternitati.

Detalii despre cum puteti dona gasiti pe pagina campaniei “Bun venit pe lume” sau pe pagina de FB Salvati copiii.

 

Bun venit pe lume

Comenteaza cu contul de FB

3 thoughts on “Bun venit pe lume?

  1. Va invitam sa sustineti un proiect cultural pentru copii. “Povestea lui Jester” este un site de unde puteti descarca gratuit povesti bogat ilustrate si cu texte accesibile varstei. Cu ajutorul unei imprimante obisnuite obtineti o colectie de carticele numai bune de citit si de colorat. Textele si ilustratiile sunt puse la dispozitie de scriitori, traducatori si ilustratori profesionisti care sustin acest proiect din entuziasm si daruire.

    Va rugam sa ne vizitati siteul si sa ne sprijiniti descarcand povesti. Adresa proiectului este http://www.povestealuijester.ro . Va multumim.

  2. Multumesc pentru comentariu si felicitari pentru initiativa. Am pus si eu un banner pe blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *