Alimentele vegetale si antioxidantii
Una dintre cele mai evidente caracteristici ale plantelor este marea lor varietate de culori. Daca ne gandim la mancare in general, probabil ca e greu sa gasim ceva mai frumos decat un platou cu fructe si legume. Culorile rosu, verde, galben, mov si portocaliu ale alimentelor vegetale sunt nu numai frumoase dar si foarte sanatoasa. Iar aceasta legatura intre alimentele de origine vegetala si exceptionalele lor beneficii pentru sanatate este din ce in ce mai des scoasa in evidenta pentru ca in spatele acestei legaturi exista o realitate frumoasa dar solida din punct de vedere stiintific.
Culorile fructelor si legumelor provin de la o mare varietate de compusi chimici numiti antioxidanti. Aceste substante chimice se gasesc aproape exclusiv in plante, in alimentele de origine animala fiind prezente doar in masura in care animalele le consuma si le depoziteaza in mici cantitati in tesuturile lor.
Plantele reprezinta frumusetea naturii atat din punct de vedere al culorilor cat si din punct de vedere al chimiei, pentru ca ele preiau energia de la soare si o transforma in viata prin procesul fotosintezei. In cadrul acestui proces energia solara este transformata mai intai in glucide simple si apoi in hidrati de carbon complecsi, grasimi si proteine. Acest proces complex are loc printr-o activitatea destul de puternica in interiorul plantei si totul se desfasoara prin schimbul de electroni dintre molecule. Electronii constituie mediul de transfer al energiei (locul in care are loc fotosinteza seaman un pic cu un reactor nuclear). Electronii care zumzaie in planta, care transforma energia soarelui in energie chimica trebuie tratati cu mare atentie, deoarece daca se indeparteaza de la locurile lor in acest proces, ei pot crea radicali liberi, care pot produce dezastre in planta. Ar fi ca si cand partea principala unui reactor nuclear ar avea scurgeri de materiale radioactive (radicalii liberi) care pot fi foarte periculosi pentru zonele invecinate.
In ce fel administreaza planta aceste reactii complexe si cum se protejeaza impotriva electronilor hoinari si a radicalilor liberi? Planta ridica un scut imprejurul reactiilor potential periculoase, acest scut absorbind substantele puternic ractive. Scutul acesta este alcatuit din antioxidanti care intercepteaza si evacueaza electronii, care ar putea astfel sa se abata de la drumul lor normal. Antioxidantii sunt de obicei colorati, deoarece aceeasi proprietate chimica ce absoarbe excesul de electroni creeaza de asemenea, si culori vizibile.
Culorile antioxidantilor variaza de la culoarea galbena a beta-carotenului (morcovul) la rosul licopenului (tomatele) si pana la culoarea portocalie a celor cu nume ciudat – critoxantine (portocalele).
Exista si antioxidanti incolori dar si acestia contin substante chimice importante cum ar fi acidul ascorbic (vitamina C) sau vitamina E. Acesti antioxidanti actioneaza in alte parti ale plantei, dar actiunea lor este tot una de protectie.
Ceea ce face ca acest proces sa fie semnificativ pentu noi, fiintele vii, este faptul ca si noi suntem producatori de radicali liberi pe parcursul vietii noastre. Simpla expunere la soare, la anumiti poluanti industriali sau aporturi dezechilibrate de nutrienti creeaza cadrul pentru o afectare nedorita produsa de radicalii liberi periculosi. Ei pot face tesuturile noastre sa devina rigide, iar functionarea lor sa fie limitata (seamana un pic cu imbatranirea, cand corpurile noastre scartaie si intepenesc). Aceasta afectare necontrolata, produsa de radicalii liberi, face parte de asemenea din procesul care da nastere la cataracte, rigidizarea arterelor, cancere, emfizem, artrita si multe alte alte boli care exista la varsta inaintata.
Problema de care ne lovim este ca noi nu construim in mod natural scuturi care sa ne protejeze impotriva radicalilor liberi. Noi nu suntem plante si nu desfasuram fotosinteza si de aceea nu producem nici unul dintre antioxidanti. Din fericire, antioxidantii din plante lucreaza in corpurile noastre in acelasi fel in care lucreaza in plante, iar asta reprezinta o armonie minunata.
Plantele fac scuturi din antioxidanti si, in acelasi timp ii fac sa apara incredibil de frumosi, cu culori minunate, apetisante. Atunci noi, fiintele vii, la randul nostru suntem atrase de plante si le mancam, imprumutand scuturile lor de antioxidanti pentru propria noastra sanatate.
Concluzia este una sigura: daca dorim vitamine si sanatate, nu trebuie sa ne ducem la cutia cu medicamente ci la cosul cu fructe si legume.