5 Metode pentru prevenirea paduchilor
E invazie de paduchi. Nu-mi dau seama daca e ceva nou, de sezon, sau e aceeasi epidemie de data trecuta care de fapt nu s-a terminat 🙂 .
Cert e ca trebuie sa fim precauti, sa ne luam cateva masuri simple ca trecem cu bine prin aceasta incercare. Ce ma deranjeaza cel mai tare nu este mentalitatea ca “doar nespalatii au paduchi“. Adica, sa fim seriosi daca eu iau paduchi de la scoala si iti dau tie, asta inseamna ca sunt nespalata? Daca raspunzi cu da, sa tii cont ca deja suntem in aceesi echipa :D. Nu poti sa spui de ceilalti ca sunt nespalati iar tu esti doar o victima.
Cel mai rau ma deranjeaza faptul ca in scoli nu se face preventie si nu se anunta. Informatia circula “pe surse” intre parinti in timp ce copiii sunt cei mai dezinvolti si naturali referitor la acest subiect. Stiu cine si de ce lipseste, cine si de ce s-a tuns si chiar nu au nicio problema cu asta.
Paduchii sunt niste paraziti care circula relativ usor, se transmit de la o gazda la alta prin contact direct, iar vestea buna este ca putem sa-i contracaram foarte simplu.
5 Metode pentru prevenirea paduchilor
- Cea mai simpla si eficienta este igiena parului. Baietii cat mai scurt tunsi, iar fetele (si baietii cu parul lung) sa-l tina strans in coada sau chiar coc. Contrar credintei populare, paduchii nu zboara si nu sar, asa ca singura cale de infestare este contactul direct par cu par. Igiena parului trebuie sa fie foarte stricta si, suplimetar, ajuta uscarea parului cu feonul, la temperatura maxima. Paduchii dar si ouale lor se deshidrateaza la caldura. Eu am plusat cu folosirea placii de intins parul, sigur ii prajeste, ma bazez pe ea 🙂 . Dar va avertizez ca e nevoie de experienta in utilizarea placii si cunoasterea tipului de par alfel putem sa-l deterioram si e pacat. Chiar nu e cazul de asemenea sacrificii.
- Pieptanarea cu un pieptene special. Este un pieptene cu dinti lungi si foarte desi, din otel inoxidabil, care curata firul de par atat de paduchi cat si de lindini (ouale acestora). Folosit regulat de minim 2 ori pe zi elimina parazitii si previne inmultirea lor.
- Folosirea uleiurilor esentiale. Paduchilor nu le plac cateva mirosuri (printre care levantica si tee trea), asa ca folosirea unui amestec pe baza de uleiuri esentiale asigura o protectie importanta. Am scris aici despre cum se procedeaza in Belgia cand se da alarma de paduchi in gradinite si tot acolo gasiti o reteta naturala pentru preparerea unui amestec inofensiv pentru copii dar neplacut pentru paduchi.
- Folosirea unor sprayuri cu insectifug. Nu este neaparat cea mai fericita metoda, sprayul contine o substanta numita IR3535 despre care se sustine ca nu e toxica si nu afecteaza in niciun fel copiii. Eu recunosc ca l-am folosit pentru copii mai mari (10+) dar sincer nu-l recomand. Nu am niciun pic de incredere in substantele astea chimice declarate inofensive, mai ales la copii.
- Medicamente homeopate. Si in cazul paduchilor, la fel ca in multe alte infectii cu virusi sau bacterii, trebuie sa ne punem intrebarea: de ce intr-un colectiv inchis (o clasa de exemplu), doar o parte dintre copii sunt afectati, in timp ce altii ori sunt doar purtatori fara sa manifeste boala (ex: streptococul betahemolitic / scarlatina), ori nu sunt absolut deloc afectati. Raspunsul este unul singur si se refera la imunitatea organismului. Generic vorbind, imunitatea se refera la puterea organismului de a respinge orice atac, de a se apara si de a castiga bataliile cu acesti “balauri”. Revenind la paduchi, exista pareri ca doar organismele mai slabe pot fi infestate asa ca o metoda sigura de a preveni contaminarea este sa ne intarim organismul. E vorba despre nivelul de energie iar la asta se pricep cel mai bine medicamentele homeopate. Staphisagria sau Psorinum sunt doar doua dintre medicamentele homeopate ce au efecte imediate si de durata. Cu singura mentiune ca trebuiesc administrate doar la recomandarea unui medic homeopat.
Sper ca informatiile din acest articol v-au fost utile si va doresc sa tineti la departe paduchii prin orice mijloace 🙂 .
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).