10 lucruri la care sa renuntam pentru a fi fericiti
Stim cu totii deja ca fericirea nu depinde de lucruri materiale sau de acumularea de averi ci este mai degraba un sentiment care vine si pleaca dar pe care toata lumea isi doreste sa-l pastreze.
Fericirea nu este conditionata neparat de “a face” anumite lucruri. Uneori, e vorba mai degraba despre ce sa “nu facem” sau la ce sa renuntam, pentru ca exista emotii, actiuni sau situatii care nu doar ca ne distrug si ultima bruma de fericire pe care o mai avem, dar pot sa ne intoarca cu totul pe dos.
Am facut o lista de 10 lucruri la care eu consider ca este important sa renuntam pentru a fi fericit. Astept sa-mi spuneti ce parere aveti si ce ati mai adauga voi pe lista.
1 Stresul
Situatiile stresante sunt parte inerenta in vietile noastre dar este foarte important modul in care reactionam la ele. De obicei lasam stresul sa ne distruga starea de bine (si de multe ori si sanatatea) iar asta inevitabil ne altereaza si modul de a gandi si de a ne raporta la problemele cotidiene. Fara a incerca sa evitam stresul (ceea ce este aproape imposibi, nu-i asa?) putem incerca totusi sa fim obiectivi si flexibili astfel incat pentru orice situatie neplacuta sa gasim mai usor solutii alternative. Momentele de liniste si meditatie pe care ni le acordam in fiecare zi pot face diferenta. La fel si cei din jurul nostru, pe care e bine sa-i selectam putin, astfel incat sa fim inconjurati de oameni care ne ajuta sa ne pastram optimismul.
2. Amanarea
Amanarea este un obicei care ne mananca la propriu vietile. Cand stim ca avem ceva de facut si totusi evitam si amanam sa-l facem, acel lucru ne urmareste trezind in noi un sentiment de vinovatie si altul de nefericire. Ne imaginam cat de usurati am fi daca am rezolva acel lucru insa tot ce facem este sa il amanam la nesfarsit. In loc de asta am putea sa ne aruncam pur si simplu asupra lui, iar secretul este sa incepem cu partea cea mai grea. Astfel, pe masura ce ne apropiem de final lucrurile vor fi din ce in ce mai usoare iar fericirea nu v-a intarzia sa apara.
3 Sa incerci sa fii altcineva
Lumea e plina de oameni celebri si originali. De ce sa nu fim si noi la randul nostru? Societatea si educatia ne preseaza sa credem ca vom fi fericiti facand ce fac altii dar nu exista ceva mai gresit. Sa fii doar o copie a altcuiva, asta este cu adevarat trist. Dar sa te pui in valoare si sa iti traiesti viata asa cum esti si asa cum vrei, asta inseamna cu adevarat sa fii fericit.
4 Comparatiile
Cand ne comparam cu altii, in special atunci cand ne simtim inferiori, nu vedem decat cum ceilalti fac lucrurile mai bine, sunt mai atragatori, au mai multi bani si prieteni mai buni, etc. Ati fi surprinsi sa aflati ca atunci cand ne uitam cu invidie la o persoana, exista toate sansele ca si ea la randul ei sa ne invidieze pentru altceva. De multe ori in spatele succesului celorlalti se afla multe renuntari, in spatele unei vieti perfecte exista multa durere si in general ceea ce vedem noi la altii este de multe ori departe de adevar. Pentru fericirea noastra este bine sa ne apreciem pentru toate realizarile proprii, sa nu uitam de unde am pornit si unde vrem sa ajungem.
5 Regretele
Nimeni nu-i perfect. Cu totii facem greseli. Deciziile gresite fac parte din jocul vietii si ne ofera lectii importante. Depinde de noi sa ne folosim de fiecare greseala pentru a invata cum sa luam decizii mai bune in viitor.
6 Multumirea celorlalti
Cand incercam sa-i facem fericiti pe cei din jurul nostru, de obicei, pretul platit este chiar fericirea noastra. Uneori putin egoism face bine si chiar ne suntem datori sa punem fericirea noastra pe primul loc. Atunci cand iti recunosti nevoile si faci lucruri pentru tine, cu siguranta esti cu un pas mai aproape de fericire
7 Resentimentele
Sa lasi trecutului ce-i al trecutului este un exercitiu care poate parea greu de realizat. Atunci cand esti ranit sau dezamagit de cineva cel mai probabil este sa ramai cu o gramada de resentimente fata de persoana respectiva. Totusi, iertarea ne face sa ne simtim mult mai bine decat reamintirea constanta a durerii prin care am trecut. Acceptand tot ce s-a intamplat ne va ajuta sa mergem mai departe si sa invatam lectii care ne vor ajuta pe viitor.
8 Scuzele
Scuzele sunt o pierdere de timp si pentru cel care le spune si pentru cel care le asculta. Iar atunci cand scuzele sunt pentru uzul nostru personal nu reprezinta decat un motiv pentru a ne minti singuri ca vrem sa facem lucruri pe care de fapt nu vrem sa le face. Putem fi fericiti renuntand la scuze si fiind sinceri cu noi referitor la ce vrem si ce nu vrem.
9 Controlul
Se spune ca dependenta de a controla lucrurile este o insusire a oamenilor care se tem de nefericire. Ironia este ca atunci cand incerci sa controlezi totul, creezi automat si premizele pentru a fi nefericit. Este evident ca nu potem sa controlam totul, lumea este prea mare. Iar atunci cand incercam sa controlam fiecare detaliu al vietii noastre, de obicei uitam sa ne bucuram cu adevarat de ceea ce traim. Ca sa nu mai spun despre ce se intampla atunci cand ceva scapa cu adevarat de sub control: adevarate drame pot aparea.
10 Relatiile toxice
Suntem persoane sociale si prin definitie ne traim viata in grupuri de prieteni. Alaturi de ei ne serbam bucuriile si alaturi de ei ne lingem ranile. Insa asa cum exista oameni care ne ridica asa exista si oameni care ne doboara. Este o decizie foarte greu de luat si de pus in practica insa renuntarea la oamenii care ne fac sa ne simtim rau, care ne critica, care ne obosesc sau ne trezesc anxietati, poate fi primul pas catre o viata mai frumoasa. Acesti oameni la care e bine sa renuntam pot fi amici, prieteni apropiati sau chiar membri ai familiei. Sa nu uitam ca ei nu sunt neaparat rai insa prezenta si influenta lor asupra noastra nu este benefica iar noi ne dorim sa fim fericiti.
Ca sa fiti la curent in timp real cu toate noutatile de pe Meseriadeparinte.ro nu uitati sa va inscrieti la Newsletter.
Am incercat intotdeauna sa evit astfel de situatii, sa incerc sa nu mai fiu stresat, sa socializez cu persoanele care ma fac sa ma simt bine, sa fac lucrurile care imi plac cel mai mult. Sincer, e greu. La partea de prietenii, inteleg, de obicei ti-i alegi dupa propriul caracter si dupa cat de bine va intelegeti. Spun asta cu greu dar in ziua de azi cam banii aduc fericirea. Nu in exces, dar trebuie sa ai suficienti in asa fel incat sa poti sa traiesti o viata linistita. Lipsa lor provoaca stres, stresul nu inseamna fericire. Stiu, mi-ar fi placut sa afirm ca bunurile materiale sunt irelevante, din pacate nu prea merge, in jurul lor ne dezvoltam.