Life in plastic it’s not fantastic!

Uneori ma sperie rapiditatea cu care se dezvolta tehnologia in prezent si mi-e greu sa inteleg faptul ca unele produse de care noi suntem dependeti, au aparut prin zona de maxim o generatie. Ne-am adaptat atat de repede la ele si le-am integrat atat de bine in viata noastra de zi cu zi incat ni se pare ca au fost cu noi dintotdeauna. Un exemplu elocvent este mobilul. Fara de care nu mai mergem nici la baie, le dam copiilor inca de la gradinita unul sa aiba la ei ca sa putem controla in permanenta ce fac, dormim cu el langa pat, ca vorba-aia: “daca se intampla ceva la noapte si ma suna cineva si eu nu aud si nu raspund”?

Un alt exemplu este plasticul, o componenta foarte importanta a vietii noastre, fara de care chiar nu cred ca am putea sa ne descurcam. Plasticul este peste tot, in cele mai variate forme. Incepand cu banalele pungi si sticle, continuand cu ochelari de soare si terminand cu  televizoare, calculatoare si mobila. Chiar si masinile au in componenta mult plastic. Pentru ca este usor, este maleabil, este rezistent si dureaza mult.

Plasticul este o inventie umana care nu se gaseste in natura. Stiu ca este un pleonasm dar sublinierea chiar mi s-a parut necesara. Asa ca o sa repet. Plasticul nu se gaseste in natura si nu apare de unul singur. Este nevoia de mana omului ca sa-l produca.

Plasticul asa cum il stim noi, este toxic, cea mai controversata componenta fiind BPA-ul (bisphenol-ul). BPA se gaseste in sticlele de plastic si in ambalajele pe baza de metal, din anul 1960. BPA-ul este un hormon feminin de sinteza iar studiile de laborator au demonstrat ca expunerea animalelor la  BPA poate cauza pubertate precoce sau micsorarea organelor sexuale masculine (a se citi sterilitate). Exista studii care sustin ca expunerea oamenilor adulti la BPA nu are efecte adverse, practic acesta se elimina in cateva ore din organism. Dar nu acelasi lucru se intampla in cazul organismelor care nu au atins maturitatea si care sunt in curs de dezvoltare, respectiv copiii. Si mai ales bebelusii.

How People Are Exposed to BPA

General exposure to BPA at low levels comes from eating food or drinking water stored in containers that have BPA. Small children may be exposed by hand-to-mouth and direct oral (mouth) contact with materials containing BPA. Dental treatment with BPA-containing sealants also results in short-term exposure. In addition, workers who manufacture products that contain BPA can be exposed.

How BPA Affects People’s Health

Human health effects from BPA at low environmental exposures are unknown. BPA has been shown to affect the reproductive systems of laboratory animals. More research is needed to understand the human health effects of exposure to BPA.

sursa: CDC Atlanta (Centers for Disease Control and Prevention)

Pana in prezent pozitia oficiala impotriva BPA-ului este ca da, este periculos, dar expunerea la cantitati mici nu e foarte grava. FDA (US Food & Drug Administration) sustine ca la ei acest nivel minim este tinut sub control (ce se intampla la noi in tara este o enigma). Totusi, pe baza studiilor recente (articolul a fost revizuit ultima data in martie 2012), institutii importante din US (le puteti citi denumirile in citatul de mai jos), isi exprima ingrijorea fata de potentialele efecte ale BPA-ului asupra creierului, comportamentului si prostatei, la fetusi, bebelusi si copii.

 However, on the basis of results from recent studies using novel approaches to test for subtle effects, both the National Toxicology Program at the National Institutes of Health and FDA have some concern about the potential effects of BPA on the brain, behavior, and prostate gland in fetuses, infants, and young children. In cooperation with the National Toxicology Program, FDA’s National Center for Toxicological Research is carrying out in-depth studies to answer key questions and clarify uncertainties about the risks of BPA.

sursa: pagina FDA

In ultimii ani, varsta medie de apartie a primei menstruatii la tinerele din America, a scazut la 12 ani (dar pediatrii americani semnaleaza din ce in ce mai mutle cazuri de aparitie a mestruatiei la 8 ani) iar varsta medie la care incep sa se dezvolte sanii este de 7 ani (sursa). Tot mai multe voci acuza BPA-ul ca fiind cauza majora a cancerului de san.

“Breast cancer is made, not born,” said Alisan Goldfarb, an assistant clinical professor at Mount Sinai School of Medicine, at a symposium presented by the Children’s Environmental Health Center in New York.

N-as vrea ca acest articol sa devina prea stiintific. Sper ca am atins destule informatii si surse astfel incat acest subiect sa va atraga atentia asa ca nu o sa mai insist. Dar vreau doar sa subliniez care este pozitia altor tari fata de BPA si care este situatia la noi in tara.

 

In 2012, FDA a decis ca BPA-ul nu mai poate fi folosit pentru fabricarea biberoanelor si canilor pentru copii (asta dupa ce in 2008 a declarat BPA-ul ca fiind sigur iar in 2010 a inceput sa isi exprime ingrijorarea).

Tot in 2008 insa, Canada a fost prima tara din lume care a interzis folosirea BPA-ului in biberoanele pentru copii.

“We have immediately taken action on bisphenol A because we believe it is our responsibility to ensure families, Canadians and our environment are not exposed to a potentially harmful chemical,” Tony Clement, the minister of health, said in a statement.

“Our Government is acting to protect its most vulnerable citizens-newborns and infants,”said Minister Aglukkaq. “Canada is the first country to move ahead with regulations to prohibit polycarbonate baby bottles that contain bisphenol A. We want parents to feel confident that they can safely bottle-feed their newborns and infants.(sursa) 

Frumos. Oare cand vom auzi asemenea cuvinte spuse de conducatorii nostri?

Dar sa ne apropiem de tara noastra:

Uniunea Europeana a scos in afara legii BPADe la mijlocul lui 2011  “biberoanele de plastic nu vor contine BPA”, a precizat John Dalli, comisarul european pentru sanatate si drepturile consumatorilor, citat de France Presse.

In Romania, situatia plasticului toxic, este in curs de reglementare.

Articolele din plastic importate din China sau Hong Kong eliberează substanţe toxice pentru organism, avertizează Comisia Europeană. De la 1 iulie a intrat în vigoare un regulament al UE  care  limitează masiv importul de astfel de produse din China şi Hong Kong. România le importă în continuare şi nu ştie ce va face cu cele care sunt deja pe piaţă.

articol din iulie 2011 pe money.ro

„În prezent, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională a Vămilor sunt în curs de elaborare a cadrului legal pentru implementarea dispoziţiilor regulamentului în vederea stabilirii măsurilor ce se vor aplica la punctele vamale prin care aceste produse se introduc pe teritoriul României. Menţionăm că în regulament se stabilesc clar punctele vamale unde se vor face contralele”, a declarat pentru MONEY.ro Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii a refuzat să ne spună însă cum vom gestiona problema loturilor de articole din melamina toxică din China, deja prezente pe piaţa locală.

articol din iulie 2011 pe money.ro

 

Cateva concluzii personale triste:

1. Exista stocuri de produse cu BPA care au fost interzise pe majoritatea pietelor din lume. Ce credeti ca se intampla cu aceste produse? Credeti ca vor fi distruse si producatorii vor pierde sume imense? Sau vor fi vandute pe pietele sarace si needucate, unde BPA-ul nu este reglementat? Va dati seama ca ma refer si la Romania.

2. In Romania BPA-ul si plasticul toxic nu este reglementat prin lege. Populatia nu este educata si nici avertizata despre aceasta substanta periculoasa. Plasticele ieftine sunt foarte utilizate fiind practice si la indemana. Consecintele nu le cunoaste nimeni.

2. Asa cum spuneam la inceputul acestui articol inventiile si tehnologia se dezvolta intr-un ritm fantastic. Nu la fel de rapid se dezvolta insa studii care sa cerceteze impactul acestor inventii asupra umanitatii. Pe langa faptul ca nu multi sunt interesati si dispusi sa investeasca in cercetari de acest gen, totusi cei care o fac sunt limitati la randul lor de “stiinta”. Totul se masoara in functie de ceea ce “stiinta” a descoperit pana acum. Doar ca “stiinta” la randul ei este limitata si mai are multe de descoperit.

 

Surse:

http://www.hhs.gov/safety/bpa/

http://www.realitatea.net/plasticul-din-china-e-toxic-si-a-fost-interzis-de-ue-romania-il-cumpara-in-continuare_856943.html

http://www.romanialibera.ro/tehnologie/stiinta/plasticul-folosit-la-biberoane-contine-o-substanta-toxica-170572.html

http://www.mnn.com/earth-matters/translating-uncle-sam/stories/bpa-is-plastic-poisoning-our-food

http://www.fda.gov/NewsEvents/PublicHealthFocus/ucm064437.htm

http://www.mnn.com/health/fitness-well-being/stories/linking-bpa-and-breast-cancer

http://www.nytimes.com/2012/07/18/science/fda-bans-bpa-from-baby-bottles-and-sippy-cups.html?_r=0

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *